Întâlnirea șefului MAE al Rusiei , Serghei Lavrov cu mareșalul libian Khalifa

Lavrov: Siria are tot dreptul lupte cu teroriștii în Idlib

440
Forțele armate au tot dreptul să lupte cu grupările teroriste în provincia Idlib, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

BUCUREȘTI, 28 feb – Sputnik. Armata siriană are tot dreptul să lupte cu teroriștii în Idlib, Moscova nu poate să-i interzică, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

“Drept răspuns la încălcarea continuă a regimului de încetare a focului în interiorul zonei din Idlib, armata siriană are tot dreptul să răspundă, lichidând teroriștii. Nu putem interzice armatei siriene să-și îndeplinească atribuțiile care se conțin în rezoluția Consiliului de Securitate al ONU cu privire la lupta nemiloasă și fără de compromisuri cu terorismul în toate formele și manifestările lui”, a spus Lavrov în cadrul unei conferințe de presă, organizată după întrevederea cu ministrul Afacerilor Externe al Luxemburgului, Jean Asselborn.

Situația din Idlib s-a agravat după ce pe 27 februarie teroriștii grupării “Hay'at Tahrir al-Sham” au pornit o ofensivă de proporții asupra pozițiilor forțelor armate siriene. Armata Siriei a contraatacat. Potrivit Ministerului Apărării, bombardamentele au vizat și militari turci care nu trebuiau să se afle în acea zonă.

Situația din Siria
© Sputnik / Михаил Воскресенский

Drept urmare, au decedat 33 de militari Turci, iar 30 de persoane au fost rănite. După primirea informației despre victime, partea rusă a întreprins măsuri de încetare a focului de către armata siriană, fiind asigurată evacuarea celor decedați și persoanelor rănite pe teritoriul Turciei. Ministerul Apărării al Rusiei a subliniat că aviația rusă nu a fost utilizată în această regiune.

După atac, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a convocat Consiliul de Securitate. Vineri, consiliul NATO se va întruni pentru consultări în legătură cu situația din Siria, la solicitarea autorităților de la Ankara. Departamentul de Stat al SUA a declarat agenției RIA Novosti că susține Turcia în calitate de aliat al NATO și “examinează toate variantele de sprijinire a Turciei în această situație de criză”.

Serviciul de pază al Ambasadei Ruse în Turcia, în adresa căruia au fost trimise amenințări, a primit întăriri, securitatea fiind asigurată de forțele trupelor de destinație specială ale poliției.

Mai devreme, Lavrov a declarat că Turcia nu a respectat angajamentele asumate în privința provinciei Idlib. În special, aceasta nu a separat teroriștii de opoziția înarmată, care este dispusă să dialogheze cu guvernul sirian.

440
Tagurile:
Siria, Turcia, Serghei Lavrov
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (502)
Tematic
Lavrov: Rusia susține armata siriană în provincia Idlib
Erdogan despre tensiunile din Idlib: E vorba de un război
Putin și Erdogan au discutat despre situația din Idlib
Aviația rusă a atacat pozițiile teroriștilor pro-turci din Siria
Siria va doborî toate avioanele care vor pătrunde ilegal în spațiul aerian sirian
SUA nu au decis dacă oferă sisteme „Patriot” Turciei
Erdogan: SUA nu pot livra Turciei sisteme „Patriot”
Surse de la Ankara neagă că Turcia ar fi solicitat SUA sisteme Patriot
Macron și Merkel au discutat cu Erdogan despre Idlib
Moscova, despre incidentul cu militarii turci în Idlib
Préparation pour une cérémonie militaire ce 14 juillet 2020 sur la Place de la Concorde

Ziua Națională a Franței, pentru prima oară fără defilarea de pe Champs-Elysées după 1945

49
Franţa sărbătoreşte astăzi Ziua Naţională, pentru prima dată după 1945, fără celebra paradă militară de pe Champs-Elysées, din cauza epidemiei COVID-19

BRUXELLES, 14 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Franța a anulat tradiţionala defilare militară de pe Bulevardul Champs-Elysées, celebrarea Zilei Naționale având loc printr-un ceremonial restrând desfășurat în La Place de la Concorde.

Tot astăzi, cu ocazia Zilei Naționale, preşedintele Emmanuel Macron îşi va expune, într-un interviu televizat, noile orientări destinate să ajute Franţa să iasă din criza provocată de noul coronavirus, la scurt timp după ce a avut loc schimbarea premierului și a Guvernului de la Paris.

În prezența preşedintelui Macron, circa 2.000 de militari au defilat în cerc, cu jumătate mai puţini decât în mod obişnuit la astfel de festivităţi, fiiind folosit un spațiu precis delimitat, spre deosebire de parada tradițională care avea loc cu public pe tot bulevardul Champs-Elysées.

În tribune se vor afla 2.500 de invitaţi, dintre care 1.400 îi vor reprezenta pe francezii aflaţi în prima linie a luptei cu epidemia: personal medical, cadre didactice, casieri, poliţişti, jandarmi, pompieri, lucrători în fabrici care produc măşti sau teste.

Au fost invitaţi, de asemenea, reprezentanţi ai Germaniei, Elveţiei, Austriei şi Luxemburgului, în semn de mulţumire pentru faptul că aceste ţări au primit 161 de pacienţi francezi aflaţi în situaţie critică.

Puţin mai târziu, în formatul tradiţional al unui interviu în direct de la Palatul Elysée, şeful statului francez îşi va prezenta programul pentru viitor, la câteva zile după ce a schimbat premierul şi o parte a guvernului.

Acest discurs va da startul ultimelor 600 de zile ale mandatului de 5 ani al preşedintelui, în perspectiva scrutinului din 2022.

Pe lângă planul de apărare în cazul unei reluări a epidemiei, Macron ar urma să detalieze măsurile de relansare economică şi de susţinere a locurilor de muncă începând din toamnă, inclusiv anunţuri sectoriale, mergând de la ajutoare pentru angajarea tinerilor până la măsuri anunţate în faţa Convenţiei cetăţeneşti pentru climă.

În cursul serii, un foc de artificii va fi lansat de la Turnul Eiffel, înconjurat de măsuri de securitate pentru evitarea adunărilor.

În întreaga ţară au fost anulate numeroase focuri de artificii şi spectacole pirotehnice pentru a se limita aglomerările.

Balurile populare şi concertele de cartier prilejuite de Ziua Naţională au fost şi ele anulate în cea mai mare parte, în vreme ce experţii trag un semnal de alarmă în legătură cu un al doilea val al epidemiei care a costat deja în Franţa peste 30.000 de vieţi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

49
Tagurile:
Emmanuel Macron, Paradă militară, Franța

Загрузка...
Francouzský prezident Emmanuel Macron

Îngrijorat de Turcia, Macron un mesaj radical, dar uită recunoască vina Franței!

115
Președintele francez, Emmanuel Macron, pare extrem de îngrijorat de situația din Mediterana, după ultimele acțiuni ale Turciei.

BUCUREȘTI, 14 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Macron consideră că zona Mediteranei va fi ”provocarea anilor următori” și este crucial ca Europa ”să îşi asume dosarele geopolitice” din regiune, pentru ca aceasta să rămână sub controlul său, nu sub a ”altor puteri”

Agențiile internaționale comentează că Macron s-ar referi la Turcia şi la Rusia, deși nu le-a nominalizat.

”Zona Mediteranei va fi provocarea anilor următori, pentru că factorii de criză care se combină acolo sunt numeroşi: contestarea zonelor maritime, confruntările între ţările riverane, destabilizarea Libiei, migraţia, traficul, accesul la resurse”, a declarat Emmanuel Macron într-un discurs adresat armatei în ajunul Zilei Naţionale a Franței, 14 Iulie.

Macron consideră că ”Europa trebuie să-şi redefinească rolul şi locul său acolo, fără naivitate şi fără complezenţă” iar ”Mediterana nu poate construi o pace durabilă fără noi, nu putem accepta ca viitorul nostru să fie construit de alte puteri”.

Președintele francez a definit ”o adevărată politică europeană pentru Mediterana” ca fiind ”o necesitate şi o urgenţă”.

Macron  a subliniat că, în privința Libiei, ”stabilizarea sa este fundamentală pentru securitatea Europei şi a zonei Sahel”.

”Este motivul pentru care lansez un apel la reluarea imediată a negocierilor şi dialogului politic, în vederea unui acord de încetare a focului - trebuie să punem capăt intrărilor masive de arme şi de mercenari în această ţară”, a spus Macron, transmite Agerpres

Ei bine, ceea ce omite să recunoască Macron este că tocmai Franței i se datorează criza din Libia și destabilizarea marelui producător de petrol din nordul Africii. Ingerința franceză a dus la un conflict care, alături de ce americană din Egipt, a dat foc coastei africane a Mediteranei.

Să reamintim că Franța a deschis un front și în Mali – transformând statul african extrem de bogat în resurse într-o adevărată tragedie umanitară. Și România a treimi acolo trupe.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

115
Tagurile:
Franța, Turcia, Emmanuel Macron

Загрузка...