Vlad Plahotniuc

Noul spion șef al SUA numit de Trump, acuzat de legături cu Plahotniuc

423
(reînnoit 08:07 24.02.2020)
Publicația propublica.org lansează acuzații spectaculoase la adresa noului șef al serviciilor naționale de informații din SUA, Richard Grenell, fost ambasador al SUA în Germania, numit recent de Donald Trump în această funcție importantă.

BRUXELLES, 23 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Potrivit propublica.org, Richard  Grenell nu ar fi dezvăluit plățile pentru consultanța desfășurată în avantajul unui politician moldovean, pe care ulterior SUA l-au acuzat de corupție, fiind vorba chiar de oligarhul moldovean Vladimir Plahotniuc.

Noul director de informații al președintelui Donald Trump, Richard Grenell, obișnuia să facă lucrări de consultanță în avantajul unui oligarh din Europa de Est, care acum este urmărit și, recent, i s-a interzis să intre în SUA sub sancțiuni anticorupție impuse luna trecută de Departamentul de Stat, notează propublica.org.

Astfel, spune publicația, în 2016, Grenell ar fi scris mai multe articole în apărarea oligarhului, pe care îl identifică în persoana politicianului moldovean Vladimir Plahotniuc, dar nu a dezvăluit că a fost plătit, potrivit înregistrărilor și interviurilor. De asemenea, Grenell nu s-ar fi înregistrat conform Legii de înregistrare a agenților străini, care, în general, impune oamenilor să divulge munca în SUA în numele politicienilor străini.

FARA – prevederea care impune declararea serviciilor făcute pentru puteri străine - este aceeași lege pentru încălcarea căreia fostul manager de campanie a lui Trump Paul Manafort și fostul director adjunct de campanie Rick Gates au fost condamnați.

Nu este clar dacă articolele făceau parte direct din lucrările de consultanță care i-ar fi fost plătite lui Grenell de Plahotniuc, arată publicația. Munca neplătită ar putea totuși necesita dezvăluiri în cadrul FARA, dacă ar fi fost direcționată sau beneficiată în primul rând de un politician străin, potrivit lui Matthew Sanderson, un avocat la Caplin și Drysdale care sfătuiește oamenii să respecte FARA. Sanderson a spus că FARA conține câteva scutiri, cum ar fi avocații și întreprinderile, dar niciuna nu pare să se aplice pentru acțiunile lui Grenell pentru Plahotniuc, mai arată portalul amintit.

"Există un motiv real pentru a crede că domnul Grenell ar fi trebuit să se înregistreze aici", a spus Sanderson după ce ProPublica i-a descris circumstanțele.

Apărarea are cuvântul

Craig Engle, avocat al firmei de avocatura Arent Fox, a declarat că răspunde la întrebările ProPublica în numele lui Grenell. Engle a refuzat să spună care este activitatea de consultanță plătită a lui Grenell, dar a spus că nu trebuie să se înregistreze în cadrul FARA „pentru că nu lucra în direcția unei puteri străine.”

„Ric nu a fost plătit pentru a scrie aceste povești, de fapt, el a scris sute de povești la momentul său pentru a-și exprima propriile păreri”, a spus Engle. El a continuat: „Dar să fie clar: nu lucra pentru nicio persoană, lucra pentru sine și pleda pentru idealul unui partid politic pro-occidental care era în curs de dezvoltare”, este citat avocatul lui Grenell în propublica.

Munca nedeclarată pentru un politician străin ar pune, în mod obișnuit, o problemă pentru oricine solicită autorizare de securitate sau un loc de muncă într-o agenție de informații din SUA, deoarece ar putea face persoana susceptibilă la influență sau șantaj, potrivit politicii oficiale de la biroul pe care Trump l-a desemnat pe Grenell să-l conducă.

Este Grenell descalificat pentru poziția pe care o ocupă?

Politica specifică faptul că printre „condițiile care pot ridica o problemă de securitate și pot fi descalificări” se numără:

„Nerespectarea sau dezvăluirea completă, când este necesar, de asociere cu o persoană, grup, guvern sau țară străină.”

„Interese substanțiale de afaceri, financiare sau de proprietate într-o țară străină… care ar putea supune individului un risc crescut de influență sau exploatare străină sau conflict de interese personal.”

„Acționând pentru a servi interesul unei persoane, grupuri, organizații sau guverne străine, în orice mod care intră în conflict cu interesele de securitate națională ale SUA”, se arată în articolul propublica.

„Este foarte ușor, nu ar trebui să aibă o autorizație”, a spus Kel McClanahan, un avocat din Washington, specializat în autorizații de securitate, pentru același portal.

McClanahan a spus că nu este clar cum Grenell ar fi putut obține deja o autorizare ca ambasador. Comitetul de Supraveghere a Camerei investighează dacă administrația Trump a anulat oficialii de carieră în acordarea autorizațiilor de securitate numiților politici.

Deoarece Trump a ales directorul de informații naționale, Grenell va avea acces la cele mai sensibile secrete ale țării. Dar Grenell nu este supus confirmării Senatului, deoarece Trump l-a numit temporar.

Casa Albă, Oficiul Directorului Informațiilor Naționale și Departamentul de Stat nu și-au exprimat punctele de vedere solicitate, arată publicația citată.

Între mandatele sale de guvernare, se arată în articol, Grenell a avut o firmă de consultanță în afaceri publice numită Capitol Media Partners. Unul dintre clienții firmei, în conformitate cu informațiile financiare pe care Grenell le-a depus când a devenit ambasador, a fost Arthur J. Finkelstein.

Potrivit unei persoane familiare cu relația, mai spune propublica.org, Grenell ar fi lucrat pentru Finkelstein ca și consultant media pentru clienții din Europa de Est. Acea persoană și o altă persoană au spus că clientul din Moldova este Plahotniuc, cel mai bogat om din țară și apoi un oficial de vârf în partidul său politic.

În august 2016, Grenell a publicat editoriale în Washington Examiner și Washington Times, apărându-l pe Plahotniuc.

Această narațiune s-a aliniat eforturilor lui Plahotniuc de a se prezenta ca pro-occidental la Washington și capitalele europene, în conformitate cu înregistrările de divulgare a lobby-ului.

Grenell a fost, de asemenea, citat într-un articol din octombrie 2016, în Houston Chronicle, care critica o rezoluție propusă de Reprezentantul Randy Weber, R-Texas, care îi acuza pe Plahotniuc și aliații săi de corupție. "Încearcă să atace singurul grup pro-european din Moldova", a spus Grenell pentru ziarul respectiv.

Plahotniuc a pierdut puterea în 2019 și a fugit din Moldova, mai notează propublica în concluzie, menționând că nu se cunoaște locul său actual, dar că luna trecută, Departamentul de Stat a aprobat acuzațiile de corupție împotriva lui, interzicându-i acestuia și familiei sale să intre în S.U.A.

423
Tagurile:
SUA, Moldova, Vladimir Plahotniuc, Vlad Plahotniuc
Tematic
NATO - Avertisment dur pentru Berlin sau șantaj pe față?
Trimisul SUA spumegă din cauza reticenței Germaniei de a participa la misiunea din Ormuz
Varșovia se opune mutării militarilor SUA din Polonia
Polonia îndeamnă Germania să-și sporească bugetul pentru apărare

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

29
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

29

Загрузка...
Paris

Măsură fără precedent:parada militară franceză din 14 iulie va fi înlocuită cu o ceremonie

22
(reînnoit 21:20 04.06.2020)
Celebra paradă militară de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris de Ziua Naţională a Franţei, 14 Iulie, va fi înlocuită în acest an printr-o ceremonie în Place de la Concorde, pentru a respecta exigenţele de ordin sanitar

BRUXELLES, 4 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul acestei măsuri fără precedent a fost făcut astăzi de preşedinţia franceză care a precizat că ceremonia militară, în care va fi adus un omagiu şi cadrelor medicale, va cuprinde ”un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Ceremonia va include totuși și o paradă aeriană, prin care va fi onorată ”participarea armatelor noastre la lupta împotriva COVID-19”, se mai arată în anunțul președinției franceze.

Potrivit aceleiași surse, ceremonia este menită să aducă un omagiu personalului din sănătate pe care francezii l-au aplaudat în fiecare seară în perioada măsurilor de izolare, precum şi tuturor actorilor mobilizaţi împotriva virusului.

Evenimentul nu va fi deschis publicului larg, dar situaţia ar putea fi reevaluată până la data de 14 iulie, însă numai dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi.

Parada de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris, de Ziua Naţională a Franţei, este celebră în toată lumea, fiind o manifetare tradițională de mare anvergură care este transmisă pe tot mapamondul.

22
Tagurile:
paradă, Paris, Franţa
Tematic
Franța: numărul deceselor din cauza coronavirusului, în scădere
Șefii Legislativelor din Franța și Germania cer redeschiderea granițelor în Europa
Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie

Загрузка...