Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Erdogan despre tensiunile din Idlib: E vorba de un război

323
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, consideră că evenimentele din provincia siriană Idlib pot fi considerate un „război”.

BUCUREȘTI, 21 feb – Sputnik. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că în privința a ceea ce se întâmplă în provincia siriană Idlib poate fi utilizată noțiunea de “război”.

“Ceea ce se întâmplă în Idlib ar putea fi caracterizat prin cuvântul “război”. Am demarat deja acolo acțiunile noastre”, a declarat Erdogan, fiind întrebat de jurnaliști despre ultimatumul înaintat Damascului.

Joi, teroriștii pro-turci, susținuți de artileria forțelor armate ale Turciei, au rupt linia de apărare ale armatei siriene în zona localităților Qmenas și Al-Nayrab, potrivit centrului rus de conciliere a părților în conflict din Siria. Avioanele rusești Su-24 au efectuat lovituri asupra teroriștilor pentru a permite forțelor siriene să respingă cu succes atacul. Totodată, Centrul a îndemnat partea turcă să înceteze orice susținere și înarmare a teroriștilor.

Mai devreme, Erdogan anunțase că Turcia nu a primit deocamdată un rezultat satisfăcător în urma negocierilor cu Rusia în problema Idlibului și este gata să demareze o operațiune militară în regiune. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitriy Peskov, a declarat că acest scenariu este cel mai prost.

De asemenea, Erdogan mai declarase că și-a îndemnat omologul rus, Vladimir Putin, să exercite presiuni asupra liderului Siriei, Bashar Assad, pentru a determina stoparea ofensivei armatei siriene în provincia Idlib. Partea turcă cere militarilor sirieni să se îndepărteze de punctele de observare până la sfârșitul lunii februarie, în caz contrar va răspunde cu acțiuni militare.

323
Tagurile:
Idlib, Siria, Rusia, Turcia, Recep Tayyip Erdogan
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Tematic
MAE al Turciei anunță a doua de etapă de negocieri la Moscova în problema Idlibului
Aviația rusă a atacat pozițiile teroriștilor pro-turci din Siria
Turcia a cerut SUA sisteme Patriot pentru a descuraja armata Siriei
Surse de la Ankara neagă că Turcia ar fi solicitat SUA sisteme Patriot
Președintele Consiliului UE, Charles Michel

Charles Michel: Noile sancțiuni, un semnal de sprijin poporului belarus

4
(reînnoit 16:38 21.06.2021)
Cel de-al patrulea pachet de sancțiuni împotriva Republicii Belarus reprezintă un semnal de susținere a poporului belarus, a declarat președintele Consiliului UE, Charles Michel.

BUCUREȘTI, 21 iun – Sputnik. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că introducerea noului pachet de sancțiuni împotriva Belarusului reprezintă un “semnal de susținere” a poporului belarus.

Luni, cel de-al patrulea pachet de sancțiuni individuale împotriva Republicii Belarus urmează să fie publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene, după care va intra în vigoare.

“Astăzi UE trimite un nou semnat de susținere poporului belarus, prin noi măsuri restrictive”, a scris Michel în Twitter.

Oficialul european a menționat că îndeamnă în continuare autoritățile belaruse să “să elibereze prizonierii politici, să înceteze represiunile și să lanseze un dialog național incluziv”.

4
Tagurile:
sancțiuni, Charles Michel, Belarus
Tematic
UE interzice zborurile companiilor aeriene din Belarus în spațiul său aerian
Belarusul este pregătit să introducă sancțiuni ca răspuns la sancțiunile UE
Putin, despre contraproductivitatea sancțiunilor UE împotriva Belarusului

Загрузка...
 Невский проспект

Miniștri de Externe din CSI au comemorat 80 de ani de la începutul războiului

44
Miniștri de Externe ale statelor CSI au lansat o campanie online de comemorare a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei, inițiată de Belarus.

CHIȘINĂU, 21 iun – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ai statelor membre CSI au lansat în rețele de socializare o campanie de comemorare a 80 de ani de la începutului Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Video cu lansarea a fost publicat luni pe pagina oficială a diplomației belaruse pe Facebook.

“Acum 80 de ani, pe 22 iunie 1941, în familiile Uniunii Sovietice multinaționale a venit războiul. Toți au fost vizați, pentru fiecare popor din URSS războiul a devenit o tragedie națională. Astăzi poeții naționali, prin vocile miniștrilor de Externe ai statelor CSI, ne vor aminti tuturor despre coșmarul războiului și faptele eroice ale apărătorilor, despre perfidia inamicului și stoicismul bunicilor noștri, durerea în urma pierderilor și lacrimile de bucurie ale Victoriei! Noi, cei din CSI, păstrăm în memorie, cinstim și avem grijă de moștenirea păcii!”, este menționat în mesajul care însoțește clipul video cu hashtagul #VOV80.
În cadrul campaniei, miniștrii de Externe ai CSI au recitat poezii despre război în limbile materne. Astfel, ministrul de Externe al Belarusului, Vladimir Makei, a recitat poezia lui Iakub Kolas "Абаронцам роднай зямлі", ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recitat poezia lui Constantin Simonov, “Тот самый длинный день в году”.

De asemenea, la acțiune au participat șefii diplomațiilor din Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan. Inițiatorul acțiunii este Belarusul, care deține președinția CSI în 2021.

44
Tagurile:
CSI

Загрузка...