David Sassoli Charles Michel

Parlamentul European blochează propunerea de buget făcută de Consiliul European

279
(reînnoit 10:31 21.02.2020)
Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a anunțat că propunerea de compromis pentru viitorul buget multianual al UE care a fost discutată ieri de către liderii statelor membre este "inacceptabilă" şi "nu va fi aprobată" de Parlamentul European

BRUXELLES, 21 feb - Sputnik, Daniela Porovăț. Disputa între Parlamentul European și Consiliul European pe tema bugetului se aprinde pe zi ce trece. David Sassoli, președintele PE, a anunțat că instituția pe care o conduce nu va vota propunerea făcută de Consiliu și discutată ieri la Bruxelles.

"Poziţia noastră este foarte clară. Propunerea este inacceptabilă şi va fi respinsă de Parlament", a avertizat el în cadrul unei conferinţe de presă, după ce a exprimat această poziţie şi în faţa şefilor de stat şi de guvern.

Sassoli a apărat independența și rolul Parlamentului European, avertizând că nu se poate trece peste acesta:

"Acordul privind bugetul la care vor ajunge şefii de stat şi de guvern nu va fi viitorul buget pentru următorii şapte ani. EI vor trebui să-l apere în faţa Parlamentului European şi să obţină acceptarea lui", a spus Sassoli.

În cadrul votului din plenul PE, proiectul de cadru financiar multianual va trebui aprobat de 353 dintre cei 705 deputaţi europeni.

Sassoli a atras atenția Consiliului să nu forțeze mâna Parlamentului European că ar putea avea o surpriză:

"Acest parlament nu este acela din urmă cu şapte ani. Deja şi-a demonstrat orgoliul", a spus Sassoli, referindu-se la votul asupra nominalizării Ursulei von der Leyen la preşedinţia Comisiei Europene, care era la un pas să nu treacă de votul Parlamentului European.

Sassoli s-a arătat totuși dispus la negocieri, dar nu pe baza propunerii Consiliului.

PE vrea un buget multianual care reprezintă 1,3% din PIB-ul european, în sumă de 1.324 miliarde de euro pentru perioada 2021-2027. Compromisul propus la summit de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, este de 1,074% din PIB-ul UE, în valoare de 1.094 miliarde de euro. Pentru Sassoli, acest lucru înseamnă că lipsesc 230 de miliarde de euro, sumă la care nu este dispus să renunțe.

"Liderii europeni vor trebui să le explice cetăţenilor lor de ce au tăiat fondurile pentru politica agricolă comună, politica de coeziune, programul Erasmus, protecţia frontierelor", a fost replica lui David Sassoli la declarația preşedintelui Lituaniei, Gitanas Nauseda, care crede că solicitarea Parlamentului European nu este realistă.

Contrele de acest fel vor continua, dar, atâta vreme cât bugetul trebuie să treacă prin Parlamentul European, Charles Michel va trebui să găsească formula de a împăca europarlamentarii fără de care bugetul nu va fi aprobat.

279
Tagurile:
David-Maria Sassoli, Parlamentul European
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

7
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

7
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...
Producerea vaccinului împotriva COVID-19

OMS, recunoscătoare Rusiei pentru crearea vaccinului ”Sputnik V”

37
(reînnoit 19:23 21.09.2020)
Ministrul rus al Sănătății a discutat cu șeful Biroului european al OMS aspecte privind cooperarea în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

CHIȘINĂU, 21 sept — Sputnik. Problemele privind cooperarea în lupta împotriva COVID-19 au fost discutate luni într-o ședință de către ministrul rus al Sănătății, Mihail Murașko și Hans Kluge, directorul Biroului Regional European al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), relatează RIA Novosti.

Ministrul rus al Sănătății și-a exprimat recunoștința subdiviziunii europene a OMS pentru cooperarea activă în problemele legate de  infecția cu coronavirus.

La rândul său, Organizația Mondială a Sănătății și-a exprimat recunoștința față de partea rusă pentru dezvoltarea vaccinului împotriva coronavirusului ”Sputnik V”.

”OMS apreciază foarte mult eforturile depuse de Federația Rusă pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, și anume ”Sputnik V”. Aș dori să mulțumesc din nou Federației Ruse pentru eforturile sale excelente de a crea un vaccin sigur și eficient”, a declarat Hans Kluge la final întâlnire cu Murașko.

Primul vaccin din lume pentru prevenirea COVID-19 „Sputnik V” a fost înregistrat de Ministerul Sănătății din Rusia. Medicamentul a fost dezvoltat de Centrul Gamalei. Kirill Dmitriev, șeful Fondului de investiții directe din Rusia, a anunțat că au fost promite cereri pentru achiziționarea a unui miliard de doze de vaccin, din peste 20 de țări. Potrivit acestuia, capacitățile disponibile în țară fac posibilă producerea a 500 de milioane de doze pe an.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

37
Tagurile:
OMS, Rusia
Tematic
Șeful OMS: Să ne pregătim de următoarele pandemii
OMS laudă măsurile restrictive soft aplicate de Suedia în contextul COVID-19
Covid-19: OMS așteaptă creşterea numărului de morţi în octombrie și noiembrie în Europa

Загрузка...