BUCUREŞTI, 20 feb – Sputnik, Doina Crainic. Marea Britanie își va închide granițele pentru lucrătorii necalificați și pentru cei care nu vorbesc engleza, măsuri care fac parte dintr-o reformă semnificativă a legilor privind imigrația, reformă care va pune capăt epocii forței de muncă ieftine din UE în fabrici, depozite de mărfuri, hoteluri și restaurante, scrie The Guardian.
Lideri din industrie au acuzat guvernul că pregăteşte un „atac” asupra economiei, avertizând cu privire la consecințe „dezastruoase”, cum ar fi pierderi de locuri de muncă și închideri de fabrici.
Laburiştii și democrații liberali au condamnat, de asemenea, planurile, în timp ce Unison, care reprezintă lucrătorii din domeniul sănătății, a declarat că urmează un „dezastru de proporţii pentru sectorul îngrijirilor medicale”.© AFP 2020 / Justin TALLIS
Însă miniștrii susțin că înfăptuiesc Brexit-ul cerut de electorat și spun că este timpul ca întreprinderile să renunţe la forța de muncă ieftină reprezentată de imigranți.
Potrivit noilor reguli, oricine va dori să vină în Marea Britanie să lucreze va trebui să aibă o ofertă de muncă cu un prag de salariu de 25.600 de lire sterline, deși un prag de salariu de 20.480 de lire va fi acceptat în cazuri speciale, cum este un deficit de competențe în domeniul asistenței medicale.
Persoanele care desfășoară activități independente nu vor mai avea acces în Marea Britanie, ceea ce va însemna sfârşitul, de exemplu, pentru instalatori polonezi sau constructori români care sosesc fără un loc de muncă.
Guvernul intenționează să lanseze o campanie „amplă” pentru pregătirea angajatorilor pentru transformările din ianuarie anul viitor, când cetățenii europeni vor fi tratați la fel ca și cei non-europeni.
Totuşi, noua politică a atras critici din partea angajatorilor, în special în ceea ce privește adăugarea pe lista lucrătorilor slab calificaţi a chelnerilor și a lucrătorilor de nivel elementar din sectorul pescuitului şi al agriculturii.
De asemenea, lideri din industrie au avertizat că schimbările vor avea un impact „imens” asupra fabricilor de prelucrare a alimentelor, fabrici care se bazează considerabil pe lucrătorii din UE pentru a păstra pline rafturile supermarketului cu preparate de pui, carne de vită și de porc preambalate.
Potrivit comunicatului diplomației ruse, decizia este legată de lipsa unor progrese în păstrarea documentului.
Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992. 34 de state au fost parte a acestui document, însă în noiembrie 2020, SUA s-au retras oficial din acord, acuzând Rusia de nerespectarea condițiilor lui. Moscova a declarat că Washingtonul a părăsit înțelegerea sub pretexte false. Vor mai exista zboruri de observare și cum se va schimba securitatea globală – urmăriți în materialul video realizat de Sputnik.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.
“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.
Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.
Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.
Serghei Lavrov a comparat SUA cu un elefant în magazinul de porțelanuri. Șeful diplomației ruse s-a referit la imixtiunea Washingtonului în problemele interne ale altor state. Cum se reflectă acest lucru asupra Irakului, Libiei și Siriei, aflați din materialul video Sputnik.