Syrian Air Airbus A320-200

Avion cu 172 de pasageri la bord - în pericol la loviturile israeliene asupra Damascului

410
(reînnoit 08:06 07.02.2020)
Un raid israelian surpriză împotriva suburbiilor din Damasc a activat joi apărarea aeriană siriană și a pus un avion civil într-un pericol grav, forțându-l să devieze către baza aeriană rusă din Khmeimim, a declarat Ministerul rus al Apărării.

BUCUREŞTI, 7 feb - Sputnik. Un avion civil Airbus-320, care efectua cursa de la Teheran către capitala siriană, a fost forțat să efectueze aterizarea de urgență în urma unui atac cu rachete israeliene, a declarat Ministrerul rus al Apărării, denunțând „practica comună” a piloților israelieni de a folosi aeronave civile ca „scut”.

Aeronava urma să aterizeze pe Aeroportul Internațional Damasc, dar nu a putut face acest lucru, deoarece sistemele de apărare aeriană din Siria angajau ținte ostile. Atacul surpriză a avut loc în jurul orei locale 2:00, patru avioane d eluptă F-16 israeliene tragând cel puțin opt rachete aer-sol din afara spațiului aerian sirian.

Tel Aviv-ul cunoaște perfect rutele civile de zbor și activitatea aeriană din jurul Damascului, zi și noapte, iar astfel de misiuni nechibzuite dovedesc că strategilor israelieni ar putea să nu le pese de eventualele victime civile, a argumentat purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, generalul-maior Igor Konaşenkov.

"Numai ca urmare a acțiunilor la timp ale dispecerilor aeroportului din Damasc și a funcționării eficiente a sistemului automatizat de control al traficului aerian, Airbus-320 a reușit să ... aterizeze cu succes pe cel mai apropiat aerodrom alternativ", a adăugat Konaşenkov.

Aceasta nu a fost prima dată când avioanele de luptă israeliene au pus în pericol avioane civile deasupra Siriei, Moscova criticând Tel Aviv-ul pentru că a pus în pericol două zboruri de pasageri în timpul unui raid aerian din 2018. Israelul a efectuat sute de raiduri aeriene de bombardare similare asupra Siriei în întregul război civil al țării, afirmând că atinge „ținte iraniene legitime”.

Într-un moment tensionat, la începutul lunii ianuarie, după o serie de atacuri iraniene asupra pozițiilor militare americane din Irak - ca răspuns la asasinarea comandantului Forței Quds Qassem Soleimani - Teheranul a doborât accidental un avion civil ucrainean, ucigând toate cele 176 de persoane la bord. Iranul şi-a recunoscut vina asupra erorii și și-a cerut scuze, declarând că a comis o greșeală într-o perioadă de criză, temându-se de un imens contra-atac al avioanelor de luptă ale SUA.

Într-un alt accident oarecum similar în 2018, apărarea aeriană din Siria a doborât un avion militar rus IL-20, după ce piloții israelieni F-16 l-au folosit ca acoperire. În urma acestei lovituri, în care cele 15 persoane aflate la bord au murit, a determinat Moscova să furnizeze Siriei sistemul său de apărare împotriva rachetelor S-300, pe care Damascul nu l-a folosit încă împotriva vreunui avion militar israelian.

410
Orbán Viktor

Ungaria nu accesează creditele UE pentru a nu se îndatora

45
(reînnoit 16:33 12.05.2021)
Ungaria și-a depus aseară planul național de redresare și reziliență (PNRR) la Comisia Europeană, dar nu accesează creditele din acest plan pentru a nu se îndatora.

BRUXELLES, 12 mai – Sputnik. Guvernul Ungariei a depus aseară planul naţional de redresare şi rezilienţă, iar acesta conţine proiecte de dezvoltare strategică în valoare de peste 7 miliarde de euro, pentru următorii şase ani, conform declaraților lui Szabolcs Ágostházy, secretarul de stat care în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului Ungariei, responsabil pentru planurile de dezvoltare decontate de UE.

Cele peste 7 miliarde de euro corespund numai granturilor ce revin Ungariei din fondul european de redresare 'NextGenerationEU' în valoare de 750 de miliarde de euro, guvernul ungar renunţând la creditele pe care le-ar putea accesa din acest fond pentru a nu se îndatora.

Szabolcs Ágostházy a spus că cel mai important element al planului maghiar îl reprezintă continuarea dezvoltării sistemului de sănătate, pentru care se doreşte alocarea a 34,1% din resurse.

Se va acorda o atenţie deosebită şi dezvoltării transportului ecologic, dezvoltării cuprinzătoare a sistemelor de educaţie – printre care cea a învăţământului superior, a învăţământul public, a formării profesionale şi a educaţiei adulţilor. Acestor două domenii li se vor aloca 25%, respectiv 20,4% din pachetul financiar, a precizat oficialul maghiar.

”Dezvoltarea învăţământului universitar se va face în principal cu fonduri care nu sunt europene'' pentru a nu alimenta disputa pe acest subiect cu Comisia Europeană, declarase luna trecută şeful de cabinet al lui Viktor Orban, Gergely Gulyas, arătând că Ungaria nu renunță la suveranitatea sa în fața Bruxelles-ului.

Restul resurselor urmează să fie utilizate pentru a facilita tranziţia către o economie circulară, pentru a dezvolta localităţile care au rămas în urmă şi pentru a sprijini iniţiativele care protejează mediul înconjurător, a mai spus Ágostházy.

El a arătat însă că domeniile de dezvoltare au fost aliniate de către Guvernul Ungariei la propriile obiective strategice naţionale. De asemenea, în baza unei decizii anterioare a guvernului maghiar, linia de credit disponibilă pentru Ungaria în cadrul instrumentului de finanţare al UE nu va fi utilizată deocamdată.

Guvernul maghiar se aşteaptă ca Ungaria să primească în luna august hotărârea de aprobare a planului de redresare, a declarat secretarul de stat.

45
Tagurile:
Viktor Orban

Загрузка...
Oliver Stone

Oliver Stone consideră SUA duc „război” împotriva Rusiei

152
(reînnoit 16:25 12.05.2021)
Regizorul american Oliver Stone, consideră că Statele Unite trebuie să-și încheie campania împotriva Rusiei și să nu caute să fie singura forță care controlează lumea.

BUCUREȘTI, 12 mai - Sputnik. Oliver Stone, regizor, scenarist și producător american, câștigător a trei premii Oscar, consideră că Statele Unite trebuie să-și încheie campania împotriva Rusiei și să nu caute să fie singura forță care controlează lumea.

"Există o campanie, un război împotriva Rusiei de multă vreme. A început din nou în Statele Unite în jurul anului 2006-2007, când el (președintele rus Vladimir Putin - n.red.) A ținut acest discurs la Munchen", a declarat regizorul în interviul online pentru Washington Post.

În discursul său de la München, Putin a spus că o lume unipolară nu este doar inacceptabilă, ci în general imposibilă și a spus că Statele Unite își impun interesele asupra altor state din toate sferele.

Potrivit lui Stone, nu există niciun motiv de a acuza Rusia de agresivitate.

"Cu toate acestea, cred că nu există cu adevărat dovezi ale agresivității ruse. Agresivitatea provine de fapt de la forțele NATO care au înconjurat Rusia și care, apropo, înconjoară China. Acesta este un punct semnificativ în politică. Imens, de mare importanță ," el a spus.

„Trebuie să avem oameni în Statele Unite care vorbesc pentru pace, să fie parteneri cu restul lumii, să se înțeleagă cu China, să se înțeleagă cu Rusia, Iran etc. Trebuie să ne schimbăm punctul de vedere, pentru că sunt încă deocamdată, ne străduim să fim singura forță din lume care controlează lumea. Nu putem continua pe această cale. Aceasta este o cale sinucigașă ", spune Stone.

Regizorul crede că mulți americani îi susțin punctul de vedere, dar politicienii cu o astfel de opinie nu câștigă niciodată alegerile, deoarece sunt ridiculizați de presă.

152
Tagurile:
Rusia, SUA, Oliver Stone

Загрузка...

Distrugere și incendii: consecințe ale atacurilor aeriene în Israel și Gaza

0
(reînnoit 17:15 12.05.2021)
Un adevărat dezastru în Israel și Teritoriile arabe ocupate - zeci de morți și sute de răniți au fost înregistrați în urma tirurilor cu rachete de ambele părți.

Noaptea trecută Fâșia Gaza a fost atacată de forțele israeliene, printre ținte fiind Turnul Al-Jawhara, lovit de un avion de luptă israelian, ridicând o coloană masivă de fum pe cerul nopții. Este cel puțin a doua structură mare din orașul Gaza grav avariată în raidurile aeriene recente, prima fiind Turnul Hanandi, despre care se spune că este un complex rezidențial, redus la moloz marți seara.

Forțele israeliene de apărare (IDF) au postat filmări ale unui atac aerian de la mare înălțime la scurt timp după ce videoclipurile inițiale au început să circula pe rețele de socializare, susținând că clădirea include „sediul de informații” al Hamas și un „departament de informare”. Cu toate acestea, nu este clar dacă în videoclipul IDF este vorba de anume Al-Jawhara sau o altă structură.

În timp ce Turnul Al-Jawhara părea să aibă daune catastrofale după loviturile de miercuri dimineață, nu este prima dată când a fost vizat de Tel Aviv, avioanele de luptă israeliene bombardând aceeași structură în timpul atacurilor din 2014.

 

0
 • © REUTERS / Suhaib Salem

  Un băiat palestinian trece pe lângă ruinele unei clădiri distruse de atacurile aeriene israeliene pe fondul izbucnirii conflictului israeliano-palestinian, Gaza.

 • © AP Photo / Heidi Levine

  Pompierii israelieni lucrează la locul căderii unei rachete lansate din Fâșia Gaza din centrul orașului israelian Holon, lângă Tel Aviv.

 • © AFP 2021 / Mohammed Abed

  Pompierii sting clădiri în flăcări după atacuri aeriene israeliene în orașul Gaza.

 • © REUTERS / Amir Cohen

  Vedere generală a unei case deteriorate de o rachetă lansată din Fâșia Gaza din Ashkelon, sudul Israelului.

 • © AP Photo / Adel Hana

  Pompierii sting clădirile rezidențiale care ard, după ce au fost lovite de atacurile aeriene israeliene în orașul Gaza.

 • © REUTERS / Avi Roccah

  Soldații lucrează în afara unei clădiri avariate de o rachetă lansată din Fâșia Gaza din Ashdod, sudul Israelului.

 • © REUTERS / Mohammed Salem

  Imaginea cu dronă arată ruinele unei clădiri distruse de atacurile aeriene israeliene pe fondul izbucnirii conflictului israeliano-palestinian din orașul Gaza.

 • © REUTERS / Ronen Zvulun

  Un ofițer de securitate vorbește cu un bărbat la locul căderii unei rachete în Fâșia Gaza din Holon, Israel.

 • © AFP 2021 / Mohammed Abed

  Un palestinian stă în fața unui imens crater din orașul Gaza.

 • © AFP 2021 / Gil Cohen-Magen

  Membrii serviciului de urgență israelian examinează pagubele din orașul israelian Rishon LeZion.

 • © REUTERS / Suhaib Salem

  Palestinienii își inspectează casele care a fost avariate de un atac aerian israelian, pe fondul izbucnirii conflictului israeliano-palestinian din orașul Gaza.

 • © AFP 2021 / Gil Cohen-Magen

  Un ofițer de securitate israelian examinează pagubele unei case din Yehuda, lângă Tel Aviv.


Загрузка...