US State Department building

SUA ar putea recunoaște Belarus “o țară cu o economie de piață”

105
(reînnoit 18:33 06.02.2020)
Guvernul SUA a demarat procedura de examinare a oportunității recunoașterii Republicii Belarus drept o economie de piață funcțională.

BUCUREȘTI, 6 feb – Sputnik. Ministerul Comerțului al SUA a demarat procedura de analizare a posibilității recunoașterii trecerii Republicii Belarus în categoria statelor cu o economie de piață, a anunțat ministerul belarus al Economiei.

Anterior, guvernul Republicii Belarus a decis să angajeze în SUA niște juriști ai companiei Crowell & Moring care vor asista la procesul transferului republicii în categoria statelor cu o economie de piață. Obținerea unui astfel de statut ar urma să simplifice accesul exportatorilor belaruși pe piețele din SUA, precum și va oferi beneficii suplimentare la aderarea țării la OMC.

“În monitorul oficial al guvernului SUA – Registrul Federal, a fost publicată o notificare a ministrului Comerțului al SUA despre demararea procedurii de analizare a noilor circumstanțe, pentru a verifica dacă în Republica Belarus lipsește economia de piață”, se spune pe site-ul oficial al instituției belaruse.

Se menționează că în decurs de o lună părțile interesate își vor prezenta comentariile în raport cu Belarus în astfel de domenii precum operațiunile valutare, regimul de investiții, relațiile de muncă, proprietățile de stat, progresul în negocieri pentru aderarea la OMC și altele.

“După examinarea tuturor comentariilor a părților, Ministerul Comerțului al SUA va aprecia oportunitatea de a organiza audieri publice în problema transferului Republicii Belarus în categoria statelor cu o economie de piață. Rezultatele finale ar putea fi publicate în noiembrie 2020”, subliniază autoritățile de la Minsk.

Ministerul amintește că statutul de “țară fără o economie de piață” a fost moștenită automat de Belarus după destrămarea URSS. Un astfel de statut permite guvernului SUA, în numele protecției întreprinderilor americane, să aplice măsuri vamale restrictive față de anumite produse belaruse, exportul cărora devine neprofitabil.

Potrivit datelor ministerului, în decembrie 2019, din numele guvernului Republicii Belarus la Ministerul Comerțului al SUA a fost expediată o solicitare pentru inițierea procedurii de revizuirii a statutului economiei belaruse.

Ministerul Comerțului al SUA a considerat că argumentele prezentate sunt suficiente pentru demararea procedurii de revizuire.

“Republica Belarus pornește de la raționamentele că politica ei economică, în decursul mai multor ani, corespunde principiilor de piață, iată de ce revizuirea de către Ministerul Comerțului al SUA a statutului economiei noastre va permite o confirmare formală a ceea ce există de facto”, se subliniază în comunicat.

“Pe lângă unor beneficii economice, în contextul normalizării relațiilor belaruso-americane, o decizie pozitivă în acest sens ar putea oferi niște avantaje de imagini pentru țara noastră în sistemul comerțului internațional”, menționează serviciul de presă al Ministerului Economiei din Republica Belarus.

105
Tagurile:
Belarus, SUA
Tematic
Lukașenko a vorbit despre intrarea Belarusului în componența Rusiei
Lukașenko a trimis-o pe “Miss Belarus 2018” la muncă în kolhoz
Două orașe românești se vor înfrăți cu belarușii
Rusia și Belarus au creat un grup de lucru pentru integrarea celor două țări
Zimbrii nu vor dispare din Moldova: Belarus va contribui la restabilirea populației
Ce a declarat Lukașenko despre moneda unică a Belarusului și Rusiei
România și Belarus vor face un schimb de zimbri
“Foaia de parcurs” a integrării Rusiei și Belarus va fi gata până în decembrie
Pompeo: Belarus a înregistrat progrese la capitolul democrație și drepturile omului
Pompeo la Minsk: Nu cerem Belarusului să aleagă între SUA și Rusia

În Georgia s-au încheiat exercițiile “Noble Partner 2020”. Ce căută militarii NATO în țară

59
(reînnoit 20:45 21.09.2020)
Organizatorii declară că scopul acestor exerciții este sporirea capacității de apărare a Georgiei, SUA și statelor partenere, precum asigurarea stabilității în regiunea Mării Negre. Experții consideră însă că scopul este cu totul altul.

În Georgia s-au încheiat exercițiile internaționale “Noble Partner 2020”. Pentru a participa la manevre, în țară au sosit aproximativ 3 mii de militari din SUA, Polonia, Franța, Marea Britanie. Ambasadorul american a declarat că țările vor să îmbunătățească capacitatea de luptă prin eforturi comune și să susțină securitatea în regiunea Mării Negre. Totuși, ce se ascunde în spatele acestor declarații? De ce militarii NATO au ales anume Georgia pentru manevre? Ce crede Rusia despre aceste exerciții?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tematic
Antrenament sau spectacol: Exercițiile Forțelor Aeriene și ale marinei SUA în Marea Neagră
Butoiul cu pulbere din Mediterană: Turcia și Grecia, exerciții militare rivale
În Belarus au demarat exercițiile militare "Frăția Slavă 2020"

Загрузка...
Crimeea

Reprezentantul Crimeii, oprit vorbească la Forumul ONU

83
(reînnoit 19:26 21.09.2020)
Reprezentantului Crimeii nu a fost lăsat să-și ducă la capăt luarea sa de cuvânt în cadrul Forumului regional al ONU.

CHIȘINĂU,21 sept – Sputnik. Copreședintele Adunării popoarelor slave din Crimeea, Roman Cegrințev, a declarat că a fost întrerupt în timp ce-și ținea discursul la Forumul Regional European al ONU.

”La cuvintele Crimeea rusească, moderatorul forumului m-a întrerupt și nu mi-a permis să-mu duc la capăt discursul”, a relatat el pentru RIA Novosti.

Interlocutorul Agenției a subliniat de asemenea că, fiind belarus de naționalitate și președinte al Comunității belaruse din Crimeea, planifica să abordeze în luarea sa de cuvânt tema mediilor de informare occidentale și altor instituții care, utilizând metoda ”știrilor false”, încearcă să creeze dispoziții antirusești în Belarus.

Forumul Regional European al Organizației Națiunilor Unite are loc la Geneva și este consacrat contracarării incitării la ură pe rețelele de socializare și urii împotriva minorităților. Cegrințev a participat la Forum în regim de videoconferință.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

83
Tagurile:
ONU, Crimeea
Tematic
"Mistralele rusești": În Crimeea vor fi construite nave universale de desant
Vizita de lucru a lui Putin în Crimeea, amânată pentru ziua de luni
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
În Crimeea a fost adus un omagiu ostașilor lui Ștefan cel Mare
La Adunarea Generala a ONU va fi difuzată declarația lui Putin
ONU: Cu ce se va confrunta omenirea după pandemie -sărăcie, foamete, mortalitate infantilă
Trump nu va participa la Adunarea Generală a ONU
Autoritățile din Crimeea, despre condițiile impuse turiștilor din cauza COVID-19

Загрузка...