File photo of the sign Arbeit macht frei (Work Makes You Free) at the main gate of the former German Nazi concentration and extermination camp Auschwitz in Oswiecim January 19, 2015.

Declarațiile UE privind eliberarea lagărului Auschwitz determină Moscova reacţioneze

237
Ministerul rus de Externe acuză UE că încearcă din nou să ignore rolul crucial al trupelor sovietice în eliberarea lagărului de concentrare şi de exterminare de la Auschwitz în urmă cu 75 de ani şi că se folosește o dublă măsură.

BUCUREŞTI, 28 ian – Sputnik, Doina Crainic. Diplomația rusă a comentat pe pagina sa de Facebook cu privire la declarațiile recente ale marilor instituții europene că lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de „forțele aliate”.

„Declarația transmisă denaturează din nou fapte istorice care, în mod evident, nu sunt foarte plăcute pentru UE. În afirmaţiile de la început se sugerează faptul că, acum 75 de ani, lagărul de exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de anumite «forțe aliate», care au pus capăt înlăturării sistematice a evreilor din Europa”, a comentat ministerul rus.

Potrivit ministerului rus, în mod oficial sintagma „forțele aliate” îi include pe soldații sovietici, dar „cu greu putem considera această încercare stângace a liderilor UE de a evita menționarea lor directă ca fiind accidentală”.

„Și tocmai acești soldați sovietici au eliberat prizonierii de la Auschwitz”, a adăugat diplomația rusă, care a mai scris că şi Mike Pence a atribuit eliberarea lagărului de exterminare forțelor aliate, în discursul său.

De asemenea, în declaraţia diplomaţiei ruse se precizează că „anumiți reprezentanți ai Occidentului” urmăresc din nou o politică de „dublu standard”, atunci când evocă nevoia de ne reaminti de victimele nazismului și de cei care și-au sacrificat viața acolo.

Declarația a fost făcută cu ocazia comemorării a 75 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz, comemorare oficiată în Ierusalim de către președinții celor trei instituții principale ale UE, Comisia Europeană, Consiliul European și Parlamentul European.

De asemenea, pe 23 ianuarie, revista germană Spiegel a scris într-un articol că acum 75 de ani, lagărul de concentrare și exterminare de la Auschwitz a fost eliberat de soldații americani.

În urma reacției cititorilor săi, publicaţia a corectat eroarea, evidenţiind rolul Armatei Roșii.

În discursul său la memorialul Holocaustului de la Paris din 27 ianuarie, Emmanuel Macron a amintit rolul armatei sovietice în aceste evenimente, potrivit Sputnik France. 

Trupele sovietice au eliberat prizonierii din lagărul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau din Polonia la 27 ianuarie 1945. Aproximativ 1,4 milioane de oameni au fost uciși acolo între 1941 și 1945.

237
Tagurile:
Moscova, UE, Victime, Auschwitz
Tematic
Liderii lumii, prezenți în Israel la Forumul dedicat Comemorării Victimelor Holocaustului
Săptămâna Memoriei: Programul evenimentelor dedicate comemorării victimelor Holocaustului
La Forumul Holocaustului, Putin amintește lumii despre istoria adevărată a războiului
Atac al Israelului în Gaza

Știrea nopții: Violențele din Ierusalim sute de victime

25
Tirurile de rachete și baloane incendiare au fost lansate în apropiere de Ierusalim, Israelul reacționează în forță, SUA și UE fac apel după apel la calm

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ferm: ”Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara 'Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului - Israelul va reacţiona cu forţă,  oricine atacă va plăti un preţ mare”.

Mai mult, Netanyahu consideră – și avertizează cetăţenii Israelului – ”conflictul actual ar putea dura ceva timp”.

​Reacția lui Netanyahu a venit după ce Hamas şi alte grupări palestiniene din Gaza au intensificat aseară lansările de rachete și baloane incendiare în sudul Israelului, către Ierusalim.

”Explozia semnificativă a violenţei în Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze imediat”, a declarat aseară un purtător de cuvânt al comisarului pentru politică externă al UE, Josep Borrell, subliniind că ”Tirurile de rachete din Fâşia Gaza asupra populaţiei civile din Israel sunt complet inadmisibile şi alimentează escaladarea”.

​UE cere ca toate părţile să se angajeze  în ”eforturi de dezescaladare”, prioritatea trebuie să fie ”evitarea unor noi victime civile”.

”Toţi liderii au responsabilitatea de a acţiona împotriva extremiştilor -  Statu quo-ul locurilor sfinte trebuie respectat pe deplin”, transmite UE.

Situația însă a degenerat, se stimează că sunt peste 300 de răniți în urma luptelor de aseară și de azi noapte. Escaladarea violențelor este una dintre cele mai puternice – asta în contextul restricționării accesului în anumite zone, în perioada Ramadanului.

​Și Casa Albă a reacționat, prin Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, care a exprimat ”preocupările grave ale SUA în legătură cu situaţia din Ierusalim, inclusiv în privinţa confruntărilor violente produse în zona Haram al-Sharif -  Muntele Templului, de Ramadan”.

​Tot aseară, un incendiu a izbucnit în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,  unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară – dar se pare că nu ar avea legătură cu acțiunile militarilor israelieni.

 

 

 

 

25
Tagurile:
Atac, Israel, Ierusalim

Загрузка...
Summitul București 9

Ce a cerut Iohannis la Summitul B9: mai mulți soldați americani în România

138
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că la Summitul B9 de astăzi a pledat pentru creşterea prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic

BUCUREȘTI, 10 mai – Sputnik. Klaus Iohannis a transmis astăzi printr-o declaraţie de presă susţinută la Cotroceni, după Summitul B9, că situaţia de securitate de la Marea Neagră este îngrijorătoare, indicând că acesta ar fi un motiv pentru care NATO ar trebui să continue să îşi întărească postura de descurajare şi apărare, în special pe Flancul Estic, în mod unitar şi coerent. Iohannis se înscrie astfel în logica militară a NATO de a trimite cât mai multe trupe străine în țările din preajma Rusiei.

„Participarea Preşedintelui SUA, domnul Joseph Biden, şi a Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, a întărit sentimentul unităţii aliate şi a reconfirmat realitatea că statele Formatului Bucureşti acţionează pentru consolidarea securităţii euroatlantice în ansamblul său şi în deplină conformitate cu deciziile adoptate la nivel aliat. Participarea Statelor Unite la cel mai înalt nivel şi a conducerii Alianţei Nord-Atlantice evidenţiază, totodată, faptul că dezvoltările de securitate din regiunea noastră au impact asupra întregii securităţi euroatlantice”, a transmis Klaus Iohannis după Summit.

Scopul NATO în România

Potrivit lui Iohannis, participarea preşedintelui SUA Joe Biden la videoconferinţă arată încrederea de care se bucură România la Washington, ca aliat şi partener strategic. Dar Iohannis nu a rămas dator și a cerut mai multe trupe SUA în România!

 „Pentru România, participarea în premieră a preşedintelui Biden la Summitul Formatului Bucureşti este cu atât mai relevantă cu cât anul acesta celebrăm 10 ani de la adoptarea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI dintre România şi Statele Unite ale Americii. De asemenea, demonstrează încrederea de care se bucură România la Washington, ca partener şi aliat puternic”, a vrut președintele României să demonstreze reușita evenimentului. Dar, de fapt, Summitul s-a redus la vehicularea ”pericolului” rusesc, singura preocupare a NATO

”Am subliniat, în schimbul de opinii cu omologii mei, faptul că acţiunile destabilizatoare ale Rusiei din regiune sunt îngrijorătoare şi contribuie la menţinerea unui accentuat climat de insecuritate”, s-a grăbit Iohannis să riște poziția regională a României, lansând mesaje ostile și agresive înspre Moscova.

Acest lucru justifică de altfel și prezența lu Joe Biden și importanța acordată acestui Summit, de a obține solicitarea ca NATO, și în speță SUA, să își trimită noi trupe pe teritoriul României, doar că de această dată Iohannis nu a mai primit o șapcă în schimbul serviciilor aduse, ca pe vremea lui Trump, ci o prezență virtuală și un mesaj online la Summit din partea lui Joe Biden.

„De aceea, am pledat – inclusiv în discuţia cu preşedintele Biden – pentru o creştere a prezenţei militare aliate, inclusiv a SUA, în România şi în sudul Flancului Estic. Mă bucur că preşedintele Biden s-a referit în intervenţia sa la importanţa unei Alianţe mai puternice şi relevante global şi, mai presus de toate, la importanţa specială a articolului V din Tratatul de la Washington, pe care Statele Unite ale Americii îl susţin extrem de puternic. De asemenea, împărtăşesc ce a spus preşedintele Biden legat de necesitatea întăririi cooperării transatlantice: Parteneriatul transatlantic acoperă Europa şi se întinde nu doar peste Ocean, ci merge până la Marea Baltică şi Marea Neagră, acesta fiind cheia de boltă a tot ceea ce am realizat în secolul XX şi până acum”, s-a făcut Iohannis purtătorul de cuvânt al intereselor americane în zonă.

Trebuie, de asemenea, să rămânem angajaţi faţă de partenerii din Vecinătatea Estică, pentru consolidarea capacităţilor de apărare şi sporirea rezilienţei lor în faţa provocărilor multiple cu care se confruntă”, a mai spus preşedintele României.

Iohannis a mai anunțat înfiinţarea şi demersurile făcute pentru operaţionalizarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă, menționând că acest centru Euro-Atlantic pentru Rezilienţă va avea sediul la Bucureşti.

138
Tagurile:
summit, Joe Biden, Klaus Iohannis
Tematic
Primele declarații ale lui Klaus Iohannis și Andrzej Duda în ajunul summitului
Primele declarații de la Summit-ul B9: din nou obsesia Rusiei

Загрузка...