UK border control sign

Hărțile Brexit: Controale vamale între UK şi UE - schimbări fundamentale

954
(reînnoit 18:02 25.01.2020)
Comisia Europeană a elaborat hărţile ccu traficul între Uniunea Europeană şi Marea Britanie după Brexit, iar acestea arată că vor fi controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord, care rămâne în uniunea vamală europeană, şi restul teritoriului britanic.

BRUXELLES, 25 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeana a întocmit hărți cu noile vămi dintre Marea Britanie și Irlanda de Nord, după Brexit, iar detaliile care vor naște  dispute vor fi cele referitoare la modul în care va funcţiona protocolul privind Irlanda de Nord.

Cele două hărţi elaborate de Comisia Europeană arată că vor fi controale vamale în ambele sensuri între teritoriul britanic Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Acordul Brexit prevede un statut special pentru Irlanda de Nord, care vă rămâne în uniunea vamală europeană.

În cursul dezbaterilor din Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a susţinut că nu vor exista puncte vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii.

Întrebat la sfârşitul anului 2019 de un reporter dacă vor trebui completate documente vamale după Brexit între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, Boris Johnson a declarat: „Absolut deloc”.

Premierul britanic a adăugat că dacă vor apărea astfel de formalităţi, lumea vă trebui să i se adreseze lui personal: „Le voi spune să arunce formularele la gunoi”.

Marea Britanie se vă retrage din Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, dar va continua să aplice reglementările Uniunii Europene în perioada de tranziţie post-Brexit, care se încheie pe 31 decembrie 2020.

Irlanda de Nord va continua să aibă statut special şi după perioada de tranziţie, rămânând în uniunea vamală UE până când va fi stabilit un alt statut, prin negocierile referitoare la relaţiile post-Brexit.

954
Tagurile:
Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (675)
Proteste la Londra

VIDEO: Proteste anti-lockdown la Londra: ciocniri cu Poliţia

24
În weekend s-a desfăşurat un protest amplu la Londra, având loc şi ciocniri cu forţele de ordine. Peste 150 de persoane au fost arestate, poliţia spunând că protestele sunt „ilegale” și pot răspândi coronavirusul.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Sâmbătă după-amiază un număr mare de oameni au demonstrat în centrul Londrei, scandând „libertate” și cauzând întreruperea traficului. Potrivit Poliţiei Metropolitane, au fost făcute 155 de arestări pentru încălcarea reglementărilor cu privire la pandemia de coronavirus, informează The Guardian

De asemenea, poliţiştii au interceptat autocare care transportau grupuri de manifestanți la Londra, iar persoanele care nu s-au întors au fost arestate sau amendate. Manifestanţii au strigat către forţele de ordine „Să vă fie rușine!”

Pe Regent Street traficul a fost întrerupt temporar, în timp ce ofițerii au încercat să încătușeze oameni în mijlocul drumului.

„Vă rugăm să vă asigurați accesul la rețelele de socializare pe parcursul zilei, deoarece trebuie să reacționăm în funcție de circumstanțe”, a anunțat StandUpX, un grup anti-lockdown, într-un pliant publicat on-line.

„Aduceți oale, tigăi, fluiere, goarne și orice puteți pentru a vă face auziți”, au cerut organizatorii.

„Incompetența și autoritarismul arătat de Poliția Metropolitană sunt uluitoare. Dreptul la protest este fundamentul oricărei democrații. Pentru mine este clar că există o încercare deliberată de a diminua acest drept și de a denatura legea”, a spus unul dintre protestatari.

„Fără libertate, fără voce”, „Masca afectează sistemul imunitar”, „Libertate, nu frică”, „Nu vaccinurilor obligatorii” sunt câteva dintre mesajele de pe bannerele purtate de protestatari.

Au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari când poliția a ordonat dispersarea mulțimii, avertizând manifestanţii că încalcă regulile de distanțare socială și de purtare a măştii. În imaginile video se vede cum ofițerii au folosit bastoane, în timp ce protestatarii au aruncat cu sticle.

24
Tagurile:
Londra, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
La Berlin au izbucnit proteste anti-Merkel
Contra restricțiilor și lockdown-ului: Europa e cuprinsă de proteste
VIDEO: Proteste violente în Franţa faţă de măsurile de lockdown
Proteste la Paris și Leipzig după votarea unor legi controversate
Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO
Fum, flăcări, vitrine distruse: protestele din Paris - Foto

Загрузка...
Uniunea Europeană

Italexit: Când s-ar putea despărţi Italia de UE

86
Datele unui sondaj comandat de Euronews, efectuat în vară, au sugerat că Italia ar fi statul membru al UE care ar lua cel mai probabil în considerare ieșirea din bloc dacă Brexit s-ar dovedi benefic pentru Marea Britanie.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Partidului Italexit, Sergio Montanaro, a dezvăluit planurile ca Italia să iasă din Uniunea Europeană în „mai puțin de doi ani”, relatează The Express.

Într-un interviu exclusiv pentru ziarul britanic, el a fost citat spunând: „Scopul nostru este să părăsim UE pentru că este posibil. Este vorba de voință politică. Poporul italian, la fel ca britanicii, vrea să iasă din această cușcă”.

Montanaro a subliniat că planul este destul de simplu și se bazează pe aducerea în Parlament a persoanelor favorabile ieşirii din Uniunea Europeană.

„Există multă confuzie cu privire la ceea ce trebuie făcut, când este, de fapt, foarte simplu. Dacă am fi partidul de guvernare, primul lucru pe care l-am face ar fi să declanșăm articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Apoi am crea o monedă paralelă flancată de euro în cei doi ani necesari pentru a părăsi efectiv blocul”, a spus Montanaro, potrivit Sputnik News

Ulterior, în acest scenariu, Italexit va căuta să negocieze cu alte statele care ar dori să facă tranzacții comerciale cu Italia.

„Credem că afirmăm un mesaj de identitate națională. Vom recupera controlul asupra națiunii noastre și a monedei acesteia”, a adăugat acesta.

​Montanaro a mai spus că Italexit, format în iulie 2020, a fost inspirat de liderul partidului Brexit, Nigel Farage, pe care îl creditează pentru „divorțul” Marii Britanii de Bruxelles.

„Îl admirăm foarte mult. Pentru cei care doresc să părăsească blocul - și nu doar pentru italieni, ci și pentru olandezi, francezi, greci - el întruchipează capacitatea de a face acest lucru”, a spus Montanaro despre fostul europarlamentar.

S-a sugerat că italienii își pierd din ce în ce mai mult încrederea în UE după ce ţara s-a aflat în prima linie în criza imigranției izbucnite în Europa în 2015. Însă este vorba şi de eșecul UE, perceput de italieni, în ceea ce priveşte ajutarea Italiei la apogeul pandemiei de COVID-19, unii comentatori susţinând la acea vreme că răspunsul Bruxelles-ului a însemnat, de fapt, o „abandonare” a Italiei.

Potrivit sondajului publicat de Euronews în vara, printre cele patru mari ţări din UE - Italia, Germania, Franța și Spania -, italienii s-au arătat „cei mai favorabili părăsirii UE în cinci ani dacă Brexit s-ar dovedi avantajos pentru Marea Britanie”.

Sondajul Redfield and Wilton Strategies, care a evaluat opinia a 1.500 de persoane din fiecare dintre cele patru țări, în perioada 17-18 iulie, a arătat că 45% dintre italieni „au fost de acord sau au susţinut ferm această idee” dacă exemplul dat de Brexit ar fi perceput ca fiind benefic pentru economia britanică.

Franța și Spania s-au arătat moderat favorabile modificării relației lor cu blocul, la 38% și, respectiv, 37%.

Germania a fost statul membru cu probabilitatea cea mai mică de a sprijini ieșirea din UE, cu doar 30% în favoarea acestei idei.

86
Tagurile:
Uniunea Europeană, Brexit, Italia
Tematic
Italia, moment istoric: „Revoluţia bunului simț" împotriva UE. Urmează Italexit?
Italexit: Majoritatea italienilor ar vota pentru ieşirea din UE
ItalExit - Deputat italian: După viitoarele alegeri, am putea ieşi din UE
S-a lansat partidul Italexit: acordul european ”folosește numai băncilor”

Загрузка...