Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Turciei

Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO

209
Ministrul de Externe al Turciei a propus examinarea posibilității includerii sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în sistemul de apărare al NATO.

BUCUREȘTI, 23 ian – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a propus crearea unui grup de lucru în cadrul NATO pentru a aprecia modul în care sistemul rusesc S-400 ar putea fi integrat în sistemul de apărare al NATO.

O astfel de propunere a fost înaintată de șeful diplomației turce în cadrul Forumului Mondial Economic de la Davos.

“Îngrijorarea constă în faptul că avioanele F-35 și sistemele S-400 sunt incompatibile... Haideți să creem un grup de lucru, NATO ar putea să o conducă. Permiteți experților să studieze această problemă și să vină cu niște aprecieri”, a declarat Çavuşoğlu.

Livrările noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au început la mijlocul lunii iulie. Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în schimbul procurării sistemelor americane Patriot. În caz contrar, SUA amenința să suspende sau să anuleze vânzarea către Turcia a noilor avioane militare F-35, precum și să introducă sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). 

209
Tagurile:
S-400, NATO, Turcia
Tematic
A doua baterie a sistemului S-400 din Rusia a fost livrată în Turcia
„Scutul Slav 2019: Sistemele rusești S-400 vor apărea la 100 km de frontiera României
Rusia a finalizat înainte de termen livrarea sistemelor S-400 Turciei
Erdogan: SUA nu au dreptul să ne ceară să renunțăm la S-400
Expert, despre presiunile SUA asupra Turciei din cauza S-400
Turcia a demarat testarea radarelor sistemelor rusești S-400
Turcia admite că ar putea cumpăra o cantitate mai mare de S-400
Donald Trump

SUA aruncă în aer bătălia cu Pandemia! Măsură OFICIALĂ radicală!

475
(reînnoit 09:24 08.07.2020)
Măsura poate permite SUA să acționeze individualist, așa cum a făcut în cazul achiziționării întregii cantități mondiale de REMDESIVIR

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Întreaga bătălie cu Pandemia este coordonată la nivel global de  Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ei bine, SUA contestă vehement organizația și ia cea mai dură măsură – se retrage! Nu numai ca prim finanțator, dar și ca membru!

În fapt,  SUA au confirmat azi noapte (orele României) că au notificat oficial ONU că se retrag din OMS, notificarea având efect deplin în termen de un an, adică pe 6 iulie 2021.

Reamintim că primele atacuri la OMS au fost lansate de președintele Donald Trump – și tot el a informat Congresul că a retras oficial Statele Unite din OMS. De asemenea,  notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Washington-ul este membru fondator al OMS, înființată în 1948, și de departe cel mai mare contribuitor al organizației.

Decizia lui Donald Trump, în plină bătălie cu pandemia, este dur criticată și oamenii de știință americani, care atenționează asupra ”nevoii de cooperare internaţională”.

Pe de altă parte, măsura poate permite SUA să acționeze individualist, așa cum a făcut în cazul achiziționării întregii cantități mondiale de REMDESIVIR.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

475
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Oamenii de știință alertează OMS cu privire la transmiterea prin aer a Covid-19

116
(reînnoit 21:40 07.07.2020)
„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picături respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii”, avertizează un grup de 239 de oameni de știință internaționali într-o scrisoare către OMS.

BUCUREŞTI, 8 iul - Sputnik, Doina Crainic. Un grup de 239 de oameni de știință internaționali au cerut luni autorităților mondiale din domeniul sănătăţii și, în special, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), să recunoască faptul că noul coronavirus se poate răspândi prin aer la o distanţă mult peste doi metri și, prin urmare, recomandă ventilarea puternică a spațiilor interioare publice.

Scrisoarea lor se adresează direct organizației ONU, criticată deja pentru că a emis cu întârziere recomandarea purtării măștilor și acuzată aici că a refuzat să recunoască indicațiile privind propagarea în aer a virusului care a ucis peste 500.000 de oameni în lume în șase luni, potrivit AFP.

OMS și alte agenții din domeniul sănătăţii consideră că coronavirusul se transmite în principal prin picăturile emise prin tuse, strănut și prin vorbirea cu persoane aflate faţă în faţă și, eventual, de pe suprafețele unde se depun acestea. Aceste picături sunt grele și cad într-un perimetru de aproximativ un metru.

De aici prioritatea care trebuie acordată distanțării fizice, spălării mâinilor și purtării măştilor.

Dar studiile cu privire la SARS-CoV-2 și a altor virusuri respiratorii au arătat că particulele virale sunt prezente și în picăturile microscopice (de mai puțin de 5 microni în diametru) în aerul expirat de o persoană infectată; fiind mai ușoare, acestea pot rămâne suspendate în interior, potențial timp de ore întregi și pot fi inspirate de alte persoane. Totuşi, nu s-a dovedit că aceste particule de coronavirus pot provoca infecții; dar indiciile se acumulează.

„Solicităm comunității medicale și organizațiilor naționale și internaționale competente să recunoască potențialul transmisiei prin aer a Covid-19”, au scris, în revista Clinical Infectedious Diseases, doi oameni de știință, Lidia Morawska, de la Universitatea Queensland (Australia), și Donald Milton de la Universitatea din Maryland, într-un articol semnat de alți 237 de experți.

„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picăturile respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii (până la câțiva metri) și pledăm pentru introducerea de măsuri prin care să se prevină acest canal de transmisie aeriană”, adaugă oamenii de ştiinţă.

Pe de altă parte, nu există un consens științific potrivit căruia transmiterea prin aer are un rol în infectări. Dar Julian Tang, unul dintre semnatari, de la Universitatea din Leicester, spune că OMS nu a dovedit contrariul:

„Absența probei nu este o dovadă a absenței [acestui risc]”.

Specialiștii recomandă ca, în perioada deblocării, să fie bine ventilate spaţiile locurilor de muncă, școlile, spitalele și azilurile și să fie instalate instrumente pentru controlul infecțiilor, cum ar fi filtre de aer sofisticate și raze ultraviolete speciale care ucid microbii în conductele de aer.

„Sporiţi cât mai mult circulația aerului din exterior”, recomandă Centrul european pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

CDC a explicat, pe 22 iunie, că aerul condiționat poate dilua virusul în aer și îl poate elimina, dar ar putea avea şi efectul opus dacă sistemul de ventilație nu reîmprospătează aerul, ci îl recirculă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

116
Tagurile:
COVID-19, OMS, oameni de știință
Tematic
Azi, dată cheie pentru Pandemie: OMS dă un mesaj crucial – mare atenție!
OMS este interesată de vaccinul dezvoltat de Rusia
OMS, interesat de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului

Загрузка...
Violeta Alexandru

Violeta Alexandru, anunț pentru vârstnici: când cresc pensiile cu 40%

0
Ministrul Muncii și Protecției Sociale intervine în scandalul momentului legat de majorarea veniturilor pentru pensionari și spune când vor avea loc majorări.

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Violeta Alexandru spune că pensiile vor fi mărite, iar Executivul urmează să anunțe o eventuală modificare a procentului de 40% cunoscut.

Declarația a vine după ce, în cursul zilei de ieri, importante organizații de pensionari din România au venit cu propuneri de soluții ca surse de finanțare pentru majorarea pensiilor cu 40% începând cu 1 septembrie 2020.

Facem precizarea că în tabăra pensionarilor tensiunile sunt mari, aceștia fiind nemulțumiți de faptul că Guvernul nu va majora veniturile cu 40%, așa cum prevede legea.

Sputnik a scris despre acest subiect extrem de important aici.

Violeta Alexandru a explicat că în Guvern nu este nimeni care să nu își dorească să fie mărite pensiile. De asemenea, demnitarul a dat asigurări că pensiile vor fi majorate.

”Este un Guvern responsabil, care va anunța o eventuală modificare a procentului de 40% cunoscut, în baza analizelor încasărilor la buget. Nu este nimeni care să nu vrea (...), să nu aibă înțelegere, însă, în mod evident, dincolo de orice populism suntem responsabili și vom comunica datele în baza încasărilor de la buget, după o perioadă extrem de dificilă”, a spus Alexandru.

În opinia sa, necesitatea majorării pensiilor este evidentă, însă a reluat ideea exprimată anterior și de ministrul de Finanțe potrivit căreia acest lucru trebuie să poată fi susținut de buget. Mai mult, Alexandru a precizat că venim după o perioadă de pandemie, când economia României a fost greu încercată.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Violeta Alexandru

Загрузка...