Mevlüt Çavuşoğlu, ministrul de externe al Turciei

Turcia propune includerea S-400 în sistemul de apărare al NATO

226
Ministrul de Externe al Turciei a propus examinarea posibilității includerii sistemelor rusești de apărare antiaeriană S-400 în sistemul de apărare al NATO.

BUCUREȘTI, 23 ian – Sputnik. Ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a propus crearea unui grup de lucru în cadrul NATO pentru a aprecia modul în care sistemul rusesc S-400 ar putea fi integrat în sistemul de apărare al NATO.

O astfel de propunere a fost înaintată de șeful diplomației turce în cadrul Forumului Mondial Economic de la Davos.

“Îngrijorarea constă în faptul că avioanele F-35 și sistemele S-400 sunt incompatibile... Haideți să creem un grup de lucru, NATO ar putea să o conducă. Permiteți experților să studieze această problemă și să vină cu niște aprecieri”, a declarat Çavuşoğlu.

Livrările noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au început la mijlocul lunii iulie. Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în schimbul procurării sistemelor americane Patriot. În caz contrar, SUA amenința să suspende sau să anuleze vânzarea către Turcia a noilor avioane militare F-35, precum și să introducă sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). 

226
Tagurile:
S-400, NATO, Turcia
Tematic
A doua baterie a sistemului S-400 din Rusia a fost livrată în Turcia
„Scutul Slav 2019: Sistemele rusești S-400 vor apărea la 100 km de frontiera României
Rusia a finalizat înainte de termen livrarea sistemelor S-400 Turciei
Erdogan: SUA nu au dreptul să ne ceară să renunțăm la S-400
Expert, despre presiunile SUA asupra Turciei din cauza S-400
Turcia a demarat testarea radarelor sistemelor rusești S-400
Turcia admite că ar putea cumpăra o cantitate mai mare de S-400

Putin și Biden și-au dat mâna

0
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, s-a întâlnit acum câteva minute cu omologul său american, Joe Biden, la Geneva.

CHIȘINĂU, 16 iun – Sputnik. La Villa La Grange din Geneva are loc primul summit dintre Putin și Biden. Acesta început în jurul orei 14:00, ora Moscovei, și se va desfășura în trei părți: o întrevedere în format restrâns și două în format extins, cu pauze de cafea. Prima implică participarea ministrului Afacerilor Externe Serghei Lavrov și a secretarului de stat Anthony Blinken, precum și a traducătorilor.

Pe lângă Lavrov, din delegația rusă fac parte consilierul președintelui Iurii Ușakov, purtătorul de cuvânt al șefului statului Dmitri Peskov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite Anatoli Antonov, șeful Statului Major General Valeri Gherasimov și viceministrul Afacerilor Externe Serghei Reabkov. De asemenea, au fost invitați: șeful adjunct al administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria Aleksandr Lavrentiev.

0
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin

Загрузка...
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Certificatul digital european Covid 19 a fost lansat în Belgia

25
Certificatul de călătorie Covid-19 a fost lansat în Belgia, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un anunț în acest sens.

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Președintele Comisiei Europene și-a prezentat în fața presei propriul certificat digital Covid, anunțând că Belgia a lansat acest sistem începând de astăzi, dar că toate statele UE îl vor avea implementat de la 1 iulie.

Documentul va conține fie date privind starea de vaccinare Covid a unei persoane, sau un test PCR negativ, fie confirmarea că persoana s-a vindecat recent de coronavirus. Certificatul va avea format hârtie sau pe smartphone.

Certificatul digital COVID la nivelul UE va fi utilizat timp de 12 luni,

Regulamentul privind certificatul digital COVID al UE a fost convenit între instituțiile europene într-un timp record de 62 de zile.

Certificatul digital COVID al UE nu împiedică libera circulație la nivel european, iar persoanele care nu sunt vaccinate au voie să călătorească, a arătat Comisia Europeană.

25
Tagurile:
Certificat de vaccinare

Загрузка...