Membrii Forțelor de Securitate ale Kosovo

Moscova: Planurile NATO amenință securitatea Balcanilor

387
(reînnoit 19:14 17.01.2020)
Ministerul Afacerilor Externe avertizează că înființarea unei armatei kosovare reprezintă o amenințare pentru întreaga regiune a Balcanilor.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Moscova consideră că planurile de crearea a unei „armate kosovare” reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea în Balcani.

“Planurile susținute de principalele state ale NATO de crearea a unei armate kosovare reprezintă o amenințare serioasă pentru securitatea regională. E o încălcare gravă a prevederilor rezoluției 1244 Consiliului de Securitate al ONU, care conține condițiile unei demiltarizări ale oricăror grupe înarmate ale albanezilor kosovari, admițând aflarea pe teritoriul Kosovo doar a contingentelor multinaționale”, se spune într-un material publicat de MAE al Rusiei, care conține răspunsurile adresate de jurnaliști în cadrul conferinței de presă, dedicată evaluării activității diplomației rusești în anul anul 2019.

În octombrie 2018 deputații parlamentului autoproclamatei republici Kosovo au aprobat cu o majoritate de voturi în prima lectură un pachet de proiecte de legi care presupun transformarea Forțelor de Securitate ale Kosovo în forțe armate regulate.

Reprezentanții partidului minorităților naționale “Lista Sârbă” au părăsit sala legislativului până la procedura de vot. Premierul regiunii separatist, Ramush Haradinaj, a declarat că decizia parlamentului kosovar de înființare a armatei reprezintă un pas important spre aderarea la NATO.

În 1999 confruntările între separatiștii albanezi din cadrul Armatei de Eliberare a Kosovo, pe de o parte, și armata, poliția Serbiei a dus la bombardamentele Iugoslaviei (formată atunci din Serbia și Muntenengru) de către forțele NATO. În martie 2004 albanezii kosovari din provincie și au organizat pogromuri care determinat mai mulți etnici sârbi să se refugieze, iar mai multe monumente istorice și culturale au fost distruse.

Pe 17 februarie 2008, structurile albano-kosovare din Priștina și-au declarat în mod unilateral independența de Serbia. Autoproclamata republică nu este recunoscută de Serbia, Rusia, România, China, Israel, Iran, Spania, Grecia și alte state.

387
Tagurile:
Balcani, Moscova, Kosovo
Tematic
Kosovo cere misiunii ONU ridicarea imunității diplomatului rus
Autoritățile din Kosovo se opun evacuării diplomatului rus, rănit de poliția kosovară
Kosovo declară persona-non grata reprezentantul ONU. Reacția organizației
Uitați de corupție! Premierul din Kosovo a demisionat fiind acuzat de crime de război!

Загрузка...