Londra

Care este cea mai afectată țară din cauza Brexit

408
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat la Dublin că nicio ţară nu va fi afectată atât de grav de Brexit ca Irlanda.

BRUXELLES, 16 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Președintele Comisiei Europene a făcut această afirmaţie în cadrul unei conferinţe de presă cu prim-ministrul Leo Varadkar care a avut loc ieri la Dublin într-un moment tensionat în care protestele fermierilor împotriva preţului cărnii de vită au blocat traficul rutier la o oră de vârf.

Leo Varadkar i-a mulţumit şefei CE pentru solidaritatea pe care executivul UE a arătat-o faţă de Irlanda în timpul negocierilor pentru Brexit, care a asigurat faptul "că nu va exista o frontieră dură pe insula Irlanda".

Irlanda de Nord urmează să părăsească Uniunea Europeană pe 31 ianuarie împreună cu restul Regatului Unit, în timp ce Republica Irlanda va rămâne membră UE. Negocierile dintre cele două părţi au fost obstrucţionate deseori de discuţiile privind modul în care poate fi asigurat faptul că nu vor fi reintroduse controale la frontieră pe insula Irlanda după decenii de coexistenţă paşnică în UE.

Varadkar a sus că Irlanda va fi "cu siguranţă în echipa UE" în următoarea fază a negocierii acordului comercial între blocul comunitar şi Marea Britanie, după ieşirea Londrei din UE pe 31 ianuarie.

"Vreau să o asigur pe preşedinta von der Leyen că Irlanda, în pofida relaţiei noastre unice cu Regatul Unit, va fi cu siguranţă în echipa UE - parte a celor 27 în aceste negocieri - la fel cum cei 27 au fost atât de mult de partea noastră în prima fază a acestor convorbiri", a adăugat el.

El a vorbit anterior şi despre negocierile în curs privind viitorul Cadru Financiar Multianual, care acoperă perioada 2021-2027. Statele membre sunt împărţite între cele care doresc o reducere a cheltuielilor şi cele care se tem pentru pierderea unor subvenţii importante.

"Vreau să dau asigurări că Politica Agricolă Comună (PAC) este finanţată adecvat, ceea ce este cu adevărat important pentru fermieri şi comunităţile rurale", a afirmat Varadkar într-un comunicat.

Brexitul i-ar putea afecta sever pe fermieri

"Indiferent cu ce probleme ne confruntăm în acest moment în industria noastră a cărnii, va fi mult, mult mai rău dacă crescătorii noştri de vită şi industria noastră a cărnii nu au acces pe piaţa britanică din 2021", a avertizat Varadkar.

Prim-ministrul iralandez a afirmat că va încerca să obţină finanţare pentru Irlanda de Nord şi comitatele de la frontieră, care se anticipează că vor fi cele mai afectate de Brexit.

"Voi depune o cerere pentru un miliard de euro în cadrul programului Peace Plus pentru Irlanda de Nord şi comitatele de la frontieră şi o voi informa pe Von der Leyen privind deblocarea activităţii Stormont şi restaurarea împărţirii puterii", a afirmat el.

Parlamentul din Irlanda de Nord şi-a reluat sâmbătă activitatea, după un impas de trei ani.     

408
Tagurile:
Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

4
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

4
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

50
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

50
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...