Vladimir Putin și Emmanuel Macron

Macron: Franța şi Rusia vor menţinerea acordului nuclear cu Iranul

123
(reînnoit 15:36 14.01.2020)
În cadrul unei convorbiri telefonice care a avut loc duminică, 12 ianuarie, cu Vladimir Putin, Emmanuel Macron a abordat subiectul privind acordul nuclear cu Iranul, slăbit de retragerea unilaterală a Statelor Unite și de escaladarea tensiunilor în regiune.

BUCUREŞTI, 14 ian – Sputnik, Doina Crainic. Franța și Rusia doresc menţinerea acordului nuclear cu Iranul, a declarat preşedintele Franţei Emmanuel Macron luni, 13 ianuarie.

„Cei doi președinți și-au confirmat voința comună de a menţine cadrul acordului JCPoA [acordul de la Viena] și de a solicita Iranului să respecte deplin angajamentele sale nucleare”, relatează Sputnik France

Moscova rămâne angajată în acord

Ministerul rus de Externe a declarat anterior că nu vede o amenințare de proliferare a armelor nucleare în decizia Iranului de a ridica toate limitele în îmbogățirea uraniului.

Moscova a mai spus că este pe deplin angajată în acordul nuclear. Ea a cerut tuturor țărilor implicate în acord să continue să îl trateze ca pe o „prioritate” și a solicitat părților să își îndeplinească obligațiile.

Franța, Regatul Unit și Germania sunt cele trei țări europene care au semnat în 2015, împreună cu Statele Unite, China și Rusia, acordul cu Iranul privind energia nucleară, acord din care Donald Trump a decis să iasă în 2018.

Teheranul a declarat pe 5 ianuarie că nu se mai simte constrâns de nicio limită „în ceea ce privește numărul centrifugelor sale” utilizate pentru producerea combustibilului nuclear.

Anunțul a fost făcut la două zile după asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani la Bagdad, eveniment care a dus la creșterea tensiunilor dintre Teheran și Washington.

123
Tagurile:
Țări, UE, Franța
Tematic
Macron: Europa trebuie să fie parte a unui nou tratat INF
Direcții divergente la Summit-ul NATO: cum s-au poziționat Trump și Macron
Macron cere dialogul NATO cu Rusia care nu mai e văzută ca ”inamic”
Macron va participa la festivitățile de 9 mai la Moscova
„Rusia nu este un inamic al NATO” - președintele Poloniei împărtăşeşte opinia lui Macron

Загрузка...