Serghei Lavrov

Lavrov: Rusia nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran

328
(reînnoit 13:37 14.01.2020)
Lavrov consideră că agravarea situației din Golful Persic este cauzată acțiunilor SUA față de Iran. Rusia pledează pentru restabilirea încrederii în regiune și nu se va amesteca în relațiile dintre SUA și Iran dacă acest amestec ar presupune acțiuni fizice.

BUCUREȘTI, 14 ian – Sputnik. Sporirea tensiunilor în regiunea Golfului Persic, unde oamenii își pierd viața, are loc din cauza politicii SUA în raport cu Iran, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov.

“Desigur, nimeni nu poate simți o satisfacție față de ceea ce se întâmplă în regiunea Golfului Persic, unde sporesc tensiunile și, chiar aș spune, se adâncește starea de iritare, care se răsfrânge asupra acțiunilor practice, motiv pentru care mor oameni”, a declarat Lavrov la o conferință de presă comună cu omologul său din Sri Lanka, Dinesh Gunawardena.

“Desigur, nu putem face abstracție de faptul că totul a început cu declarația de acum câțiva ani a Statelor Unite prin care se afirmă că toate problemele regiunii, fără excepție, izvorăsc din activitatea Iranului, că Iranul este principalul terorist, chiar dacă nimeni nu poate s-o demonstreze, și că Iranul trebuie să înceteze să mai influențeze ceva, tot ce se întâmplă în jurul frontierelor lui”, a menționat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei.

Pe 3 ianuarie SUA au efectuat o operațiune specială în Irak, în urma căreia a fost lichidat generalul iranian Qassem Soleimani. Drept răspuns, Iranul a efectuat o serie de atacuri asupra bazelor SUA din Irak.

Moscova speră că toate părțile interesate vor demara un dialog pentru diminuarea tensiunilor în regiune, și-a exprimat speranța Lavrov.

“Interesul nostru comun constă în stabilirea unui proces de consolidare a încrederii în regiunea Golfului Persic și într-o regiune mai extinsă și în această direcție este îndreptată propunerea Rusiei, pe care am prezentat-o din nou în septembrie în cadrul unei conferințe speciale la Moscova, o propunere de demarare a formării unui sistem de securitate colectiv în Golful Persic și în jurul lui”, a declarat oficialul rus.

Totodată, Lavrov a subliniat că Rusia nu intenționează să se amestece în relațiile dintre SUA și Iran.

“Nu avem de gând să se implicăm în relațiile dintre Statele Unite și Iran, dacă prin implicare se presupun acțiuni fizice”, a spus el.

328
Tagurile:
Iran, SUA, Serghei Lavrov
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Tematic
Zelenski a comentat declarația Iranului privind doborârea avionului cu 176 de persoane
Ambasadorul Iranului la București: „SUA aveau nevoie de această palmă”
Ambasadorul UK în Iran afirmă că nu a participat la protestele de la Teheran
Ce problemă are Unchiul Sam cu Iranul?
Conflictul SUA – Iran: Washingtonul vrea să-și păstreze influența în Orientul Apropiat
Papa Francesco celebra la messa in Vaticano

Papa Francisc, reacție puternică după dezastrul din Gaza și Israel

119
(reînnoit 18:46 16.05.2021)
Capul Bisericii Catolice reacționează după ultimele evoluții ale conflictului din Orientul Mijlociu – o intervenție mai puțin obișnuită

BUCUREȘTI, 16 mai – Sputnik. În cadrul mesajului său duminical rostit din balconul din Piaţa Sfântul Petru, Papa a transmis un mesaj părților implicate în conflictul din Orientul Mijlociu.

”Urmăresc cu mare îngrijorare ceea ce se întâmplă în Ţara Sfântă în aceste zile - ciocnirile armate violente dintre Fâşia Gaza şi Israel s-au intensificat şi riscă să escaladeze într-o spirală de moarte şi distrugere”, a spus Papa Francisc, subliniind – ”Prea mulţi morţi nevinovaţi, chiar şi copii, acest lucru fiind teribil şi inacceptabil!”.

Esența mesajului Papei Francisc este ”Moartea (copii)lor este un semn că nu vrem să construim viitorul, ci vrem să-l distrugem”.

”Unde va duce ura şi răzbunarea?”, întreabă Papa Francisc. ”Ne gândim cu adevărat la construirea păcii prin distrugerea celuilalt?”.

Apelul Sanctității Sale este mișcător: ”Dumnezeu a creat fiinţe umane egale - în numele lui Dumnezeu, fac apel la calm şi le cer celor care au responsabilitatea să oprească ciocnirea armelor şi să parcurgă cărările păcii, tot cu ajutorul unității internaționale”.

Și azi, duminică, în perioadă de mari sărbători pentru cele trei mari religii avraamice, bilanțul este înfricoșător: cel puţin 33 de palestinieni, între care 8 copii, au fost ucişi în bombardamentele asupra unui cartier din Gaza, conform datelor oficiale palestiniene.

Conform acelorași surse, în total au fost uciși 52 de copii, printre cei 181 de palestinieni, în urma raidurilor armatei israeliene.

 

 

119
Tagurile:
Palestina, Israel, Mesaj, Papa Francisc

Загрузка...
Capitoliu și drapele SUA

Devoir: Statele Unite au pierdut statutul de hegemon mondial

519
Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Statele Unite nu mai pot concura cu Rusia și China în același timp, motiv pentru care putem vorbi despre formarea unei lumi tripolare. Această opinie a fost împărtășită pentru Le Devoir de istoricul și lectorul de la Universitatea din Montreal Samir Sol.

În opinia sa, deși Statele Unite încearcă să reziste influenței crescânde a Chinei, aceasta din urmă a devenit demult motorul economiei mondiale și a devenit un partener de frunte al zeci de țări. Acest lucru, spune Sol, pune vecinii de peste mări într-o lumină nefavorabilă, deoarece nu au nimic de oferit decât statu quo-ul.

În același timp, „respinsă de Occident”, Rusia găsește din ce în ce mai multe avantaje în consolidarea cooperării și apropierii cu China, ceea ce, potrivit autorului, insuflă Statelor Unite teama „formării unei Eurasii mari” care va pune capăt dominației americane.

Potrivit expertului, incapacitatea Washingtonului de a rezista în același timp celor două forțe ne permite să vorbim despre sfârșitul lumii unipolare.

Sol concluzionează că în următorii câțiva ani, este puțin probabil ca Moscova și Beijing să „facă o favoare” Statelor Unite și să decidă despărțirea. Dimpotrivă, triunghiul va determina ordinea pe arena mondială, precum și să-și subordoneze logicii lor evenimentele din Orientul Mijlociu, Europa și alte regiuni.

519
Tagurile:
Lumea multipolară, China, Rusia, SUA

Загрузка...

VIDEO, Anglia: Explozie de gaz în Lancashire - case distruse, copil mort

0
(reînnoit 20:44 16.05.2021)
Un copil a murit și cel puțin patru persoane au fost rănite grav într-o explozie suspectată de gaz, care a distrus cel puțin trei case din Heysham, Lancashire, în nord-vestul Angliei.

Filmările arată o casă complet distrusă pe o stradă înconjurată de pompieri.

Autoritățile au declarat un incident major, cerând oamenilor să evite întreaga zonă. La fața locului au sosit zece mașini de pompieri.

0

Загрузка...