Libia

Surse: Detalii din acordul de pace din Libia, care va fi semnat la Moscova

255
Presa arabă dezvăluie detalii din acordul de încetare a focului în Libia care urmează să fie semnat la Moscova.

BUCUREȘTI, 13 ian – Sputnik. Acordul cu privire la încetarea focului în Libia, care urmează să fie semnat la Moscova între șeful Guvernului de Conciliere Națională (GCN) și Armata Națională Libiană (ANL), include retragerea de către ambele părți a trupelor, încetarea focului sub controlul Rusiei și sub egida ONU, încetarea transferului trupelor turcești în Libia, a anunțat luni postul de televiziune Al Arabiya.

“Potrivit surselor noastre, acordul include următoarele puncte: Rusia va controla respectarea armistițiului și va expedia o delegație în Libia care va monitoriza procesul, se va înceta transferul trupelor turceși în Tripoli, controlul internațional al ONU asupra respectării înțelegerilor de încetare a focului; în cadrul acordului de pace, forțele GCN și ANL vor reveni necondiționat pe pozițiile anterioare”, anunță postul de televiziune.

Totodată, potrivit surselor citate, cele două tabere libiene trebuie să accepte soluționarea problemelor exclusiv pe cale pașnică, distribuirea competențelor și sarcinilor între GCN, parlamentul libian în Estul țării și comandantul armatei, Khalifa Haftar, Armatei Libiene îi revine sarcina de combatere a terorismului și organizațiilor teroriste, care va fi desfășurată în coordonare cu șeful GCN. Sursele afirmă că în document este prevăzut un mecanism de control internațional asupra frontierelor maritime și terestre, ANL având misiunea de a asigura securitatea zăcămintele de petrol și gaz.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Reamintim că astăzi la Moscova au demarat negocierile turco-rusești în format „2+2” (miniștri de Externe și de Apărare ale celor două state), dedicate reglementării crizei libiene. Mai târziu, acestora li se vor alătura reprezentanții Libiei, care au sosit la reședința MAE al Rusiei.

La sfârșitul lunii decembrie GCN a solicitat Turciei un ajutor militar în contextul ofensivei militare a forțelor lui Haftar spre capitala țării. Ajutorul turcesc presupunea “o susținere din aer, sol și mare”.

Pe 2 ianuarie, parlamentul Turciei a aprobat cu o majoritatea de voturi expedierea trupelor turcești în Libia. Majoritatea statelor arabe se pronunță împotriva implicării militare a Turciei în conflictul libian.

Pe 9 ianuarie președintele Rusiei, Vladimir Putin, și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au convenit asupra unei poziții comune în problema Libiei și au îndemnat părțile să înceteze atacurile începând cu noaptea de duminică, 12 ianuarie, și să se așeze la masa de negocieri.

255
Tagurile:
Moscova, Libia
Tematic
Lavrov: SUA încearcă să ne acuze de tot ce se întâmplă în Libia
Războiul din Libia și pacea din Siria în topul agendei ministrului Lavrov la Roma
Putin și Erdogan au discutat la telefon despre Siria și Libia
Parlamentul Turciei a autorizat intervenția militară în Libia
Norvegia, gata să preia refugiații libieni din România
Joe Biden participă la Summitul București 9

La Summit-ul de la București, NATO a anunțat nouă gogomănie

22
O nouă aberație lansată de NATO la București, după ce de ani de zile vorbesc, fără dovezi, de ”invazii” și războaie hibride duse de Rusia

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Reprezentanții statelor NATO care au participat la summit-ul de la București, organizat însă online,  au făcut o declarație prin care lansează o nouă aberație despre Rusia. Și anume, că Rusia ”comite acte de sabotaj pe teritoriul NATO”!... SABOTAJ!!!

”Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional”, se arată într-o declarație comună.

Și, mai mult, țările NATO își exprimă îngrijorarea ”faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia”.

Deci, dacă în Cehia avem de-a face cu o acuzație negată total de Rusia, referitoare la un incident de acum 7 ani (!), în Bulgaria sunt ”informații” dintr-o investigație în curs!

Cu alte cuvinte, în baza unor acuzații fără susținere, NATO ”condamnă”! Exact cum au făcut SUA și alte țări NATO în Irak, Libia sau chiar Afganistan!

Evident, o temă a fost Marea Neagră, unde ”NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice”.

”Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, se arată în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Deci, toate acțiunile Rusiei, derulate în cadrul unui exercițiu militar obișnuit pe propriul teritoriu înseamnă ”creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO” și  ameninţă ”securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională”.

Pe drept cuvânt te poți întreba dacă asemenea aberații sunt aruncate în spațiul public ca provocări, ca expresii ale unei judecăți cu probleme grave – sau sunt destinate manipulării și prostirii cetățenilor planetei!

Desigur, ”Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi”, spune NATO – care totuși nu a explicat ciudatul fenomen al terorismului care a dispărut brusc odată cu pandemia!

Și, evident, ”Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea”.

Probabil manifestațiile dure din capitalele europene sau nemulțumirea americanilor, soldată cu ocuparea Capitoliului și acuzațiile de fraudă electorală sunt tot ”război hibrid, dezinformare şi minciună”, marca Rusia și China!

”Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, se arată în declarația comună, fără a se recunoaște că invaziile țărilor NATO în Orientul Apropiat au fost pe cât de nejustificate legal, pe atât de vinovate de criza migrațiilor și de dezastrul unor zone întregi!

Deci, o nouă atitudine scandaloasă, aberantă a unei organizații care, departe de a aduce ”securitate”, este generatoare de tensiuni și chiar conflicte sângeroase, dar și de afectarea echilibrului economic și social al unei părți a planetei. În plus, totul se face pe banii cetățenilor – inclusiv ai românilor, ca un tribut adus bătăușului din cartier.

22
Tagurile:
NATO, summit, Bucuresti

Загрузка...
Atac al Israelului în Gaza

Știrea nopții: Violențele din Ierusalim sute de victime

52
Tirurile de rachete și baloane incendiare au fost lansate în apropiere de Ierusalim, Israelul reacționează în forță, SUA și UE fac apel după apel la calm

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ferm: ”Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara 'Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului - Israelul va reacţiona cu forţă,  oricine atacă va plăti un preţ mare”.

Mai mult, Netanyahu consideră – și avertizează cetăţenii Israelului – ”conflictul actual ar putea dura ceva timp”.

​Reacția lui Netanyahu a venit după ce Hamas şi alte grupări palestiniene din Gaza au intensificat aseară lansările de rachete și baloane incendiare în sudul Israelului, către Ierusalim.

”Explozia semnificativă a violenţei în Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze imediat”, a declarat aseară un purtător de cuvânt al comisarului pentru politică externă al UE, Josep Borrell, subliniind că ”Tirurile de rachete din Fâşia Gaza asupra populaţiei civile din Israel sunt complet inadmisibile şi alimentează escaladarea”.

​UE cere ca toate părţile să se angajeze  în ”eforturi de dezescaladare”, prioritatea trebuie să fie ”evitarea unor noi victime civile”.

”Toţi liderii au responsabilitatea de a acţiona împotriva extremiştilor -  Statu quo-ul locurilor sfinte trebuie respectat pe deplin”, transmite UE.

Situația însă a degenerat, se stimează că sunt peste 300 de răniți în urma luptelor de aseară și de azi noapte. Escaladarea violențelor este una dintre cele mai puternice – asta în contextul restricționării accesului în anumite zone, în perioada Ramadanului.

​Și Casa Albă a reacționat, prin Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, care a exprimat ”preocupările grave ale SUA în legătură cu situaţia din Ierusalim, inclusiv în privinţa confruntărilor violente produse în zona Haram al-Sharif -  Muntele Templului, de Ramadan”.

​Tot aseară, un incendiu a izbucnit în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,  unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară – dar se pare că nu ar avea legătură cu acțiunile militarilor israelieni.

 

 

 

 

52
Tagurile:
Atac, Israel, Ierusalim

Загрузка...