Drapelele Iranului

Ambasadorul Iranului la București: „SUA aveau nevoie de această palmă”

301
(reînnoit 09:13 11.01.2020)
Ambasadorul Iranului la București, Morteza Aboutalebi, a răspuns tuturor întrebărilor adresate de jurnaliștii prezenți la conferința de presă de vineri de la sediul misiunii diplomatice a Teheranului în România.

BUCUREȘTI, 10 ian - Sputnik, Marius Holdean. Una din temele pe care jurnaliștii români au insistat la conferința de presă a fost cea a situației din Orientul Mijlociu și a participării României la coaliția condusă de SUA.

Ambasasdorul i-a întrebat pe jurnaliști de ce România a ales să facă parte din coaliția anti-Daesh și dacă, înainte de apariția ei, România a făcut parte dintr-o coaliție care să combată terorismul în vestul Asiei.  El a explicat astfel că lupta împotriva terorismului este comună și că însuși președintele Trump ”în ultimele poziții exprimate a spus că Iranul a luptat împotriva Daesh”.

”Toate țările care au fost implicate în lupta împotriva Daesh, dacă un civil a fost ucis în zonă, toată lumea este vinovată, inclusiv dvs. Sau considerăm că această coaliție omora doar membri Daesh și doar Iranul a omorât civili”, a fost răspunsul ambasadorului la acuzația că Iranul a făcut victime civile în lupta împotriva terorismului.

Referitor la politica SUA în Orientul Mijlociu, ambasadorul a explicat că guvernele SUA au arătat că vor să pună guverne pe bază militară.

Dar ”evoluțiile au pornit într-o anumită direcție în Orientul Mijlociu și, referitor la atacurile Iranului la adresa bazelor militare SUA, SUA a decis să nu mai urmărească acest plan pe cale militară, ci prin negocieri. Din ultimul discurs al lui Trump reiese ca acesta s-a convins că nu mai poate să încerce să rezolve chestiunile la nivel global prin acțiuni militare”, a precizat oficialul.

SUA vrea sancțiuni împotriva întregii lumi

Ambasadorul mai spune că Trump s-a concentrat pe sancțiuni economice pentru a rezolva chestiuni internaționale și a început să impună sancțiuni împotriva multor țări din lume invocând diferite pretexte.

”Chiar acum, SUA au sancțiuni împotriva Rusiei, Chinei, Siriei Venezuelei, Iranului și amenință să le impună Irakului, Ucrainei și vom mai vedea cui, se pare că vor să impună sancțiuni întregii lumi”, l-a ironizat oficialul pe președintele SUA.

El a recomandat răbdare până Trump își va da seama că nici prin sancțiuni nu va rezolva problemele în lume, afirmând că atunci când se va convinge că problemele se pot rezolva numai prin negocieri, atunci președintele SUA va renunța și la sancțiuni.

”Trump a preferat să încalce acordul și a plecat de la masa negocierilor. Iranul e pregătit pentru negocieri. Cu privire la viitorul negocierilor, dacă se folosesc sancțiuni militare sau economice, nu este un viitor bun, dar un viitor în care acestea vor fi date la o parte este un viitor bun pentru toți crede Iranul”, a adăugat ambasadorul.

El a subliniat faptul că Iranul a fost pioner în a modifica viziunea SUA despre negocieri. ”Acest atac pe care l-am efectuat l-a făcut pe Trump să reconsidere un pic lucrurile și să sperăm că va fi mai rațional. Noi cu SUA am ajuns la un acord, ei sunt cei care nu au acționat conform cu semnătura pusă pe acord. Așadar cum cineva care nu acționează conform cu lucrurile pe care și le-a asumat, cum poate pune precondiții?”, a criticat oficialul comportamentul SUA.

Ambasadorul crede că SUA avea nevoie de o palmă din partea Iranului pentru a se întoarce la masa negocierilor.

”Chiar el a spus că iranienii nu pierd la negocieri. Avea nevoie doar de această palmă. De la al doilea război mondial încoace nimeni nu dăduse o asemenea palmă SUA. Și sperăm că i-a durut îndeajuns încât să se întoarcă la a fi rațional. Iranul este și va fi puternic”, a mai spus ambasadorul, referindu-se la atacul iranian împotriva bazelor americane din Irak.

Politica Iranului în relația cu România

”Subiectele interne legate de relațiile România-SUA nu ne privesc”, a fost reacția ambasadorului la insistențele jurnaliștilor pe această temă.

El a arătat că dacă Trump a invitat statele membre NATO să facă anumite lucruri, statele membre NATO sunt libere să facă sau nu acel lucru, nu are legătură cu Iranul.

Un bun moment pentru ca reprezentantul Teheranului în România să lanseze același avertisment: ”Dacă o forță străină va face demersuri care să afecteze securitatea Iranului să nu se aștepte ca Iranul să rămână tăcut și să nu reacționeze. Acest lucru nu l-ar face doar Iranul, ci orice țară a lumii: dacă o forță străină o atacă, atunci va opune rezistență”, a fost mesajul clar al lui Morteza Aboutalebi.

Dar el a încheiat conferința exprimându-și speranța că ”vom avea relații mai bune relații în 2020 între Iran și România”.

301
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Tematic
În plin scandal, Iran dă o palmă Occidentului în cazul tragediei aviatice
Ambasadorul Iranului lămurește cazul prăbușirii avionului ucrainean
Ambasadorul Iranului la București, declarații incendiare despre Trump și Soleimani
Comisia Europeană le dă peste nas statelor conspiraționiste în cazul accidentului din Iran
Statele Unite provoacă din nou Iranul – noi măsuri dure
Germania se opune denunțării acordului nuclear cu Iranul
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko a preluat oficial noul mandat de președinte

68
(reînnoit 13:44 23.09.2020)
Lukașenko a preluat oficial noul mandate de președinte. La Minsk a avut loc ceremonia de inaugurare.

BUCUREȘTI, 23 sep – Sputnik. Aleksandr Lukașenko a preluat oficial funcția de președinte al Republicii Belarus, transmite Sputnik Belarus.

Cu mâna pe Constituție, președintele ales a pronunțat jurământul în limba belarusă, după care președintele Comisiei Electorale Centrale, Lidia Ermoșina, i-a înmânat legitimația respectivă.

În discursul rostit în cadrul ceremoniei de inaugurare, Lukașenko a declarat că belarușii nu au ales doar un președinte, ci și-au apărat pacea socială și suveranitatea. De asemenea, el a menționat că preia funcția cu un sentiment de mândrie pentru poporul său, care “a trecut cu succes un test al rezistenței convingerilor lor”.

“E o zi a victoriei noastre și a voastre”, a subliniat șeful statului, adăugând că nu poate și nu are dreptul “să-i abandoneze pe belaruși”.

De asemenea, Lukașenko a promis că politica socială va rămâne o carte de vizită a țării, susținând că revoluția colorată a eșuat, în pofida „unor provocări fără de precedent” și „a unor incitări diabolice din afară”.

Ceremonia s-a desfășurat la Palatul Independenței. La eveniment au participat câteva sute de persoane – demnitari, parlamentari, șefii instituțiilor de presă, oameni de cultură și din domeniul sportului.

Alegerile prezidențiale în Belarus au avut loc pe 9 august, iar Lukașenko a acumulat 80,1 la sută din voturi. În acest fel, el a obținut cel de-al șaselea mandat.

Opoziția și Uniunea Europeană nu au recunoscut rezultatele alegerilor, iar în Belarus au izbucnit valuri de proteste. În primele zile, miliția și trupele OMON au utilizat împotriva demonstranților gaze lacrimogene, tunuri de apă, gloanțe de cauciuc, iar mai târziu au renunțat la aplicarea forței.

68
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Parlamentul European nu-l recunoaște pe Lukașenko președinte
De ce Lukașenko a închis hotarele Belarusului cu Polonia și Lituania
Lukașenko: Nici vorbă de privatizări în favoarea „șarlatanilor străini”

Загрузка...
Ludovic Orban și Adrian Zuckerman

Americanii, mesaj șocant: NU măririi pensiilor în România!

454
(reînnoit 08:32 23.09.2020)
Un mesaj plin de tupeu, prin care se exprimă opoziția la creșterea pensiilor și dovedește implicare politică părtinitoare

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Imediat după ce parlamentul a decis prin vot majorarea punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie, PNL a anunțat că va ataca legea la CCR, iar mai mulți miniștri au făcut declarații prin care condamnă această majorare.

De cealaltă parte, mai mulți economiști și analiști au explicat beneficiile pe care această majorare le aduce nu numai pensionarilor, ci și comerțului, deci economiei, pentru toți acești bani se întorc pe plan intern, nu iau calea unor ”investiții” precum cumpărarea de armament sau licitații dubioase în varii zone de ”interes strategic”.

Ei bine, se pare că exact acest aspect nu convine ”partenerilor strategici” care au reacționat imediat prin Camera de Comerţ Americană în România.

Într-un comunicat, această ”AmCham România” îşi exprimă ”îngrijorarea faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi face apel la responsabilitate din partea decidenţilor pentru menţinerea echilibrului macroeconomic al României”.

Da, ați citit bine, o organizație care în loc să-și vadă de treaba sa, care ar fi dezvoltarea  afacerilor bilaterale, aflate la un nivel extrem de scăzut având în vedere capacitatea SUA și facilitățile (favorurile, cedările!) făcute de România, ei bine, organizația e îngrijorată de pensii, adică de creșterea puterii de cumpărare și a nivelului de trai ale pensionarilor români!

”La numai o zi după ce mediul economic, AmCham, Guvernul şi instituţiile financiare au salutat promovarea României la statutul de piaţă emergentă, statut care depinde într-o mare măsură de echilibrul macroeconomic al ţării, AmCham Romania îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de majorarea cu 40% a punctului de pensie şi modificarea bugetului asigurărilor sociale, impuse de plenul Parlamentului astăzi”.

În primul rând, AmCham promovează un fals – pentru că trecerea la statutul de ”Piaţă Emergentă Secundară” a fost anunțat de furnizorul global de indici FTSE Russell de anul trecut, pe 26 septembrie 2019, adică pe vremea Guvernului Dăncilă, ”iar decizia va deveni efectivă începând cu septembrie 2020”, transmitea Economica.net

Deputați în Parlamentul României
© AFP 2020 / DANIEL MIHAILESCU

De ce nu spune AmCham acest adevăr, ci promovează minciuna indusă, că e meritul Guvernului Orban? Clar, pentru că e un Guvern care cedează la toate capitolele în fața intereselor străine!

AmCham spune că ”mediul economic a recunoscut de fiecare dată legitimitatea preocupării autorităţilor abilitate faţă de categoriile vulnerabile şi nevoia asigurării unui trai decent pentru bunicii şi părinţii noştri” - însă, măsuri precum majorarea pensiilor, ”care spre deosebire de alte măsuri cu impact bugetar sunt ireversibile, trebuie să fie sustenabile pe termen scurt, mediu şi lung, şi să evite orice motivare electorală care poate periclita credibilitatea României în plan extern”.

Deci, AmCham acuză pe față că este o măsură electorală, nu o necesitate, preluând fățiș tezele PNL, implicându-se deci politic!

”În ciuda tuturor avertismentelor privind situaţia macroeconomică fragilă accentuată de încetinirea economiei globale şi de efortul financiar intern angajat în lupta împotriva COVID-19, adoptarea unor astfel de decizii lipsite de sustenabilitate reprezintă un derapaj periculos care împovărează pe termen lung populaţia activă, generaţiile viitoare şi adânceşte tensiunile sociale, se menţionează în document”, scrie AmCham.

Interesant este că nu aud și laudele premierului Orban despre investiții și realizări – sau afirmațiile lui Cîțu despre ”explozia” economică pe care o preconizează… peste doar câteva luni, în 2021!

Mai mult, americanii își permit tupeul de a avertiza și chiar preveni România ce anume riscă prin majorarea ratingului.

”Este o situaţie fără precedent şi un mesaj confuz pe care România îl transmite comunităţii investiţionale, riscând o retrogradare a rating-ului de ţară în aceeaşi săptămână în care a devenit aplicabilă promovarea pieţei de capital românească”, spune AmCham Romania.

În încheierea mesajului, AmCham ”face apel la responsabilitate din partea decidenţilor politici astfel încât măsurile şi politicile publice adoptate să nu creeze dezechilibre bugetare ci, dimpotrivă să contribuie la sănătatea macroeconomică a ţării”.

Așa cum spuneam, este vorba de tupeul americanilor care, pe lângă investiții minore în comparație cu ceea ce impun României, acum încearcă să dicteze și politica internp, susținând Guvernul PNL și acuzând măsurile sociale promovate de PSD și celelalte partide! Este sau nu tupeu și imixtiune în treburile interne!

Fără discuție… dar credeți că va reacționa vreo instituție din colonia România? Nu, România are treabă cu Belarus sau cu Navalnîi.

Reamintim că tot în urma intervenției străine, SUA și UE, a fost anulat rezultatul referendumului de demitere a lui Băsescu, cel care primise atunci supranumele de ”guvernator al coloniei”.

454
Tagurile:
Americani, SUA, România, Pensii

Загрузка...

Prețul gazelor: cât vom plăti la iarnă

0
Românii vor plăti, în acest an, pentru gaze naturale un preț similar celui de anul trecut. Tariful mediu nu va depăși 68-7,75 lei/MWh, iar consumul de gaze va fi asigurat din producția internă.

BUCUREȘTI, 23 sept – Sputnik. Iarna 2020-2021 nu va aduce facturi mărite la gaze. Potrivit unei analize a Asociației Energia Inteligentă, România va înregistra un consum similar ultimelor ierni, iar prețul gazelor naturale va fi similar cu cel de anul trecut.

Din fericire, vom avea parte de o iarnă blândă, potrivit prognozelor meteorologice pentru Europa Centrală și de Est pentru iarna 2020-2021. Vor fi episoade severe de frig și viscol, așa că cererea de gaze pentru această regiune se va situa, probabil, la nivelul cererii din ultimii ani.

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, spune că evoluția prețului gazelor în regiune va urma un ușor trend ascendent, o dată cu creșterea cererii, însă, cel mai probabil, preșul mediu al gazelor în lunile de iarnă nu va depăși 14-15 euro/MWH, adică 68-72,75lei/MWh.

”Pentru consumatorul final de gaze din sectorul casnic, nu întrevăd schimbări semnificative la nivelul preţului pe care acesta o să-l plătească. Preţul gazelor va fi la un nivel aproape identic pentru majoritatea consumatorilor casnici cu cel plătit în iarna 2019/2020”, a declarat Dumitru Chisăliţă.

Reprezentanții asociației spun că atât cantitatea mare de gaze aflate în depozitele din România - peste 90% din capacitatea depozitelor, temperaturile ridicate prognozate pentru lunile octombrie şi noiembrie 2020, dar şi costurile ridicate ale gazelor din depozite probabil vor duce la deschiderea depozitelor abia către luna decembrie 2020. Acest lucru va face ca disponibilul de gaze din înmagazinare la nivelul lunilor ianuarie şi februarie 2021, acestea fiind lunile cu consumurile cele mai mari la nivel zilnic, să fie la un nivel de 25-30 milioane mc/zi.

Teoretic, în acest fel, România va putea acoperi consumul exclusiv cu producția internă, în majoritatea zilelor de iarnă.

În zilele cu temperaturi foarte scăzute, România va avea nevoie de 5-15 milioane mc/zi gaze din import, gaze care nu ar trebui să fie -exceptând accidentele - o problemă în a fi achiziţionate din import.

0
Tagurile:
iarna, Prețuri, GAZ
Tematic
Gaz rusesc livrat Bulgariei prin "Turkish Stream" din 1 ianuarie - detalii
Înfrângerea PSG în finala Ligii Campionilor: Champs-Élysées, între gaz și fumigene
Turkish Stream a fost lansat: care vor fi prețurile la gaz?

Загрузка...