Șefului forțelor speciale de elită a Gărzii Revoluționare, Qasem Soleimani

Soleimani a fost ucis: Iranul promite se răzbune pe SUA

1083
(reînnoit 13:18 03.01.2020)
O operațiune specială a fost desfășurată la Bagdad împotriva șefului forțelor speciale de elită a Gărzii Revoluționare, Qasem Soleimani.

CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. În noaptea de joi spre vineri, în urma bombardamentelor aviatice ale SUA asupra aeroportului din Bagdat, a fost ucis general-maiorul Qasem Soleimani, comandantul ”Forțelor Quds” - o unitate militară iraniană de elită a Gărzii Revoluționare (IRGC).

Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a promis să răzbune moartea lui Soleimani.

”O răzbunare cruntă îi așteaptă pe cei care au pe mâini sângele lui, precum și sângele celorlalți martiri”, a spus Khamenei într-o declarație prin care a anunțat doliu de trei zile în legătură cu moartea generalului.

Președintele iranian Hassan Rouhani a promis de asemenea, să se răzbune pe Statele Unite pentru uciderea lui Suleimani. Potrivit ministrului Apărării, Amir Khatami, Teheranul va da un „răspuns zdrobitor” celor care se află în spatele asasinării comandantului, a informat RIA Novosti.

"Desigur, marea națiune iraniană și alte țări iubitoare de libertate din regiune se vor răzbuna pe Statele Unite pentru această crimă teribilă", a declarat Rouhani.

Khatami a promis că va da un „răspuns zdrobitor” celor responsabili de moartea lui Suleimani. Șeful Ministerului de Externe iranian a menționat că acest eveniment servește drept dovadă a „micimii Marei Satane” (așa sunt numite SUA în Iran), precum și o dovadă a sprijinului acordat de Washington terorismului din regiune.

La rândul său, ministrul iranian de externe, Mohammed Jawad Zarif, a scris pe contul său de Twitter că actul de terorism internațional al SUA, care vizează asasinarea generalului Suleimani, care reprezenta cea mai eficientă forță în lupta împotriva grupărilor teroriste radicale interzise ”Statului Islamic”, Al-Nusra, Al Qaeda și altele, este extrem de periculos și reprezintă o escaladare stupidă: ”SUA sunt responsabile pentru toate consecințele acestui aventurism hoțesc”.​

Pentagonul a confirmat oficial că armata americană a efectuat o operațiune împotriva șefului forțelor speciale ”Quds”. Scopul operațiunii, potrivit Departamentului Apărării al SUA, este de a preveni un atac din partea Iranului. Potrivit instituției, Suleimani ar fi „dezvoltat în mod activ planuri pentru un atac asupra diplomaților și personalului militar american din Irak și din întreaga regiune”, „a planificat atacuri asupra bazelor coaliției din Irak” și a „aprobat” atacurile asupra ambasadei SUA la Bagdad.

În primăvara lui 2019, Statele Unite au pus IRGC pe lista organizațiilor teroriste străine, iar șeful Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, l-a numit terorist pe generalul Suleimani.

1083
Tagurile:
SUA, Iran, Qasem Soleimani
Тема:
Tensiuni SUA - Iran în urma asasinării lui Qasem Soleimani (28)
Călătorie în Franța pe timp de coronavirus

Schimbare importantă în Franţa: noi relaxări cu 10 zile mai devreme

25
Franța introduce noi relaxări şi a decis ridicarea interdicţiei circulaţiei în timpul nopţii, cu 10 zile înainte de termenul iniţial. Ce reguli intră în vigoare de joi.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Franța a decis să relaxeze regulile privind purtarea măștilor în aer liber, începând de joi. O tendință pozitivă în ceea ce priveşte coronavirusul a permis țării să ridice interdicţia ieşirii din case în intervalul orar 23:00-06:00, cu zece zile înainte de termenul stabilit iniţail.

Interdicţia, care urma să expire pe 30 iunie, va fi ridicată duminică, a declarat premierul Jean Castex. Intervalul interdicţiai a fost mutat de la 21:00 la 23:00 la începutul acestei luni.

De asemenea, începând de joi, oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măști în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi piețele stradale, locurile de joacă și stadioanele.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în mijloacele de transport public, precum și la locul de muncă, în magazine și alte spații închise, cu excepția barurilor și restaurantelor.

„Nu am mai cunoscut un nivel atât de scăzut de răspândire a virusului din august anul trecut”, a spus Castex, care a atribuit succesul „mobilizării francezilor” și campaniei de vaccinare. Situația se îmbunătăţeşte „mai repede decât am sperat”, a spus acesta, potrivit RT

„Este normal să ne ajustăm măsurile și anumite elemente din calendar, menținând în același timp un nivel ridicat de vigilență în următoarele săptămâni”, a adăugat Castex.

25
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden, la summitul de la Geneva, 16 iunie 2021

La Geneva au demarat negocierile în format extins între Putin și Biden

26
(reînnoit 17:29 16.06.2021)
La Geneva au demarat negocierile în format extins, după încheierea discuției în format restrâns între Putin și Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Prima parte a negocierilor dintre președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, într-un format extins a demarat la vila La Grange din Geneva, transmite agenția RIA Novosti.

Mai devreme, Kremlinul menționase că negocierile vor fi alcătuite din trei părți: restrâns și două extinse, cu o pauză de cafea. O sursă apropiată de organizatorii întrevederii a informat RIA Novosti că discuțiile ar putea dura 4 ore și 45 de minute.

Negocierile dintre Putin și Biden în format restrâns au durat aproximativ 2 ore.

Din delegația rusă fac parte consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amabsadorul Rusiei în SUA, Anatol Antonov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov și viceministrul de Externe, Serghei Reabkov. De asemenea, a fost invitat adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev.

26
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin și Biden și-au dat mâna - VIDEO
Stoltenberg: Summitul Putin – Biden este extrem de important
Jurnaliștii americani au provocat o busculadă la summitul Putin - Biden
Putin și Biden au făcut un schimb de glume
Întrevederea Putin - Biden la Geneva - Foto

Загрузка...