Armata turcă

Parlamentul Turciei a autorizat intervenția militară în Libia

368
Legislativul Turciei a autorizat intervenția militară a forțelor armate turcești în conflictul din Libia.

BUCUREȘTI, 2 ian – Spunik. Parlamentul Turciei a adoptat joi cu o majoritate de voturi un proiect de lege care autorizează expedierea trupelor militare în Libia.

Proiectul a fost înaintat legislativului luni, iar în favoarea lui au votat deputații Partidului Justiţiei şi Dezvoltării și naționaliștii de la Partidul pentru Renașterea Națională. Împotriva inițiativei s-au pronunțat deputații Partidului Popular Republican și Partidului Bun, Partidul Fericirii (Saadet) și formațiunea pro-kurdă Partidul Democrația Popoarelor.

Vladimir Putin
© Sputnik / Алексей Никольский

Documentul a afost adoptat cu 325 de voturi pro și 184 – contra.

Anterior, presa a anunțat că guvernul unității naționale al Libiei a solicitat oficial Turciei ajutor militar în contextul înaintării Armatei Naționale Libiene, conduse de mareșalul Khalifa Belqasim Haftar, spre capitala libiană. Se menționează că este vorba de o susținere militară “aeriană, terestră și maritimă” pentru respingerea ofensivei.

Pe 12 decembrie Haftar anunțase lansarea unei bătălii decisive și o ofensivă asupra Tripoli, care se află sub controlul guvernului unității naționale, în frunte cu Fayez al-Sarraj, susținut de comunitatea internațională. Presa libiană informează despre ciocnirile între forțele lui Haftar și cele ale guvernului de la Tripoli în apropierea capitalei. Ofensiva spre Tripole a fost lansat în aprilie, însă fără mare succes: fiecare din părți continuă să-și mențină pozițiile, făcând un schimb de focuri de artilerie și atacuri aeriene.

După debarcarea și asasinarea liderului libian Muammar al-Gaddafi în 2011, Libia a încetat să mai funcționeze ca un stat unitar. Acum în țară există o dualitate a puterii. În Est conduce parlamentul ales de popor, iar în Vest – în capitala Tripoli, conduce un guvern susținut de ONU și UE. Autoritățile din partea de Est acționează separat de Tripoli și colaborează cu Armata Națională Libiană.

În octombrie 2014 parlamentul Turciei a autorizat utilizarea forțelor armate în Irak și Siria. Mandatul intervenției militare a fost emis pentru un an, după care în 2015-2019 acest a fost prelungit cu un an.

368
Tagurile:
Parlament, Turcia, Libia
Tematic
Kremlinul, despre evenimentele din Libia: Vom utiliza toate mijloacele posibile
Povestea românului răpit în Libia - situaţia lui, încă incertă
UE este îngrijorată de agravarea situației din Libia
Președintele Parlamentului UE, despre Libia: Franța a comis o „greșeală istorică“
Premierul Italiei vrea să discute cu Putin despre conflictul din Libia
Franța, acuzată că ar sta în spatele conflictului din Libia
Lavrov: SUA încearcă să ne acuze de tot ce se întâmplă în Libia
Războiul din Libia și pacea din Siria în topul agendei ministrului Lavrov la Roma
Putin și Erdogan au discutat la telefon despre Siria și Libia
Peste 18 mii de persoane s-au refugiat din cauza conflictului din Libia

SUA: Incendiu masiv la o uzină chimică din Illinois este de neoprit

4
(reînnoit 15:43 16.06.2021)
Statele Unite: un incendiu masiv la o uzină chimică continuă și acum, emanând straturi dense de fum negru în cerul din orașul Rockton, Illinois.

Un incendiu masiv la o uzină chimică, declanșat luni, continuă și acum, trimițând straturi dense de fum negru în cerul din Illinois, deasupra orașului Rockton.

Autoritățile au ordonat anterior locuitorilor să evacueze în urma incendiului chimic izbucnit la uzina Chemtool Inc. din Rockton.

4

Загрузка...
Summitul Putin - Biden la Geneva

Jurnaliștii americani au provocat o busculadă la summitul Putin - Biden

22
(reînnoit 15:47 16.06.2021)
Jurnaliștii au provocat o busculadă la intrarea în clădirea unde are loc întrevederea dintre Vladimir Putin și Joe Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Jurnaliștii au provocat o busculadă la intrarea în sala de negocieri, unde a început întrevederea între președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden.

Potrivit RIA Novosti, care îl citează pe reporterul rus Pavel Zarubin, doar câțiva reporteri au reușit să pătrundă înăuntru.

“Am văzut doar președinții așezați, jurnaliștii încercau în permanență să pătrundă lent acolo, iar la un moment dat totul ajuns la faptul că președinții ședeau și priveau cum intră jurnaliștii. Desigur, trebuie să spunem sincer că acest haos a fost provocat de jurnaliștii americani și partea americană, care încercau să introducă cât mai mulți cameramani și jurnaliști, provocând ceea ce vedem”, a declarat reporterul.

Înghesuiala de la intrare a durat peste un sfert de oră.

Negocierile urmează să aibă loc în trei părți: într-un format restrâns și două extinse. Sursele care au o tangență cu pregătirile pentru summit au informat RIA Novosti că discuțiile urmează să se desfășoare 4 ore și 45 de minute.

Cei doi președinți nu vor organiza o conferință de presă comună, declarațiile jurnaliștilor vor fi făcute separat.

22
Tagurile:
Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
VIDEO LIVE: Putin a ajuns la Geneva pentru discuții cu Biden
Stoltenberg: Summitul Putin – Biden este extrem de important
Putin și Biden și-au dat mâna - VIDEO

Загрузка...