Brexit

Croația preia președinția rotativă a Consiliului UE cu problema Brexit pe masă

503
(reînnoit 17:45 01.01.2020)
Croaţia preia de astăzi, pentru prima dată de când a devenit membru al UE, preşedinţia rotativă a Consiliului UE, având ca temă principală gestionarea Brexitului

BRUXELLES, 1 ian - Sputnik, Daniela Porovăț. Chiar dacă îndeplinește rolul de președinte al UE pentru prima oară de la aderare, Croația va avea de gestionat dosarul dificil al ieşirii Marii Britanii din UE, preconizată a avea loc pe 31 ianuarie. După actul de ieșire propriu-zis, urmează însă o perioadă dificilă de punere în aplicare a modificărilor care survin în urma Brexitului.

Croaţia a aderat la UE în 2013 și are rolul de a superviza prima plecare a unui stat membru, Marea Britanie.

Un alt dosar aflat pe masa Croației în exercitarea președinției Consiliului UE este extinderea UE spre Est, un proces care însă este stopat, multe state membre opunându-se unei extinderi ulterioare. Printre statele oponente se numără și Franţa care s-a opus deschiderii negocierilor de aderare cu Macedonia de Nord şi Albania.

Pe această temă, UE şi cele şase ţări candidate din Balcanii occidentali (Albania, Bosnia-Herţegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord şi Serbia) ar urma să se întâlnească la un important summit la Zagreb în perioada 6-7 mai 2020.

503
Tagurile:
Croația, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

37
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

37
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...
Сухогруз

Cargobot, naufragiat în Marea Neagră: 5 persoane salvate, 4 morți

76
(reînnoit 16:20 17.01.2021)
La bordul cargobotului rusesc, naufragiat în Marea Neagră, se aflau 12 persoane, dintre care 2 cetățeni ruși, iar restul – ucraineni.

Un cargobot în Marea Bering
© Sputnik / Владимир Вяткин
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. La bordul cargobotului “Arvin, naufragiat duminică în Marea Neagră, în apropierea de țărmul Turciei, se aflau 15 persoane, dintre care doi sunt cetățeni ai Rusiei, iar 13 - ai Ucrainei. Vasul aparține companiei ucrainene "Tesoro Marine".

Ministerul Apărării al Turciei a anunțat că a expediat o fregată în zona operațiunii de salvare, la locul naufragierii cargobotului în Marea Neagră.

“Pentru susținerea operațiunii de căutare și salvare, în zona Bartin, unde a naufragiat cargobotul rusesc, a fost expediată o fregată”, se menționează în comunicatul autorităților turce.

Potrivit ultimelor informații, s-a reușit salvarea a cinci persoane, alte patru au decedat.

76
Tagurile:
Marea Neagră
Tematic
Un cargobot, transportând 3500 de maşini Nissan, a luat foc în Pacific. VIDEO
Navele cargo care ard în Marea Neagră: Video postat de autorități
Un cargobot rusesc a naufragiat în Marea Neagră

Загрузка...