Brexit

UK, zi istorică: proiectul de lege privind ieşirea din UE, adoptat - Brexit la 31 ianuarie

8327
(reînnoit 18:37 20.12.2019)
În Marea Britanie deputaţii au votat adoptarea proiectului modificat privind acordul de retragere din UE al premierului Boris Johnson, ceea ce face ca Brexitul pe 31 ianuarie să fie aproape sigur.Acordul nu permite prelungirea perioadei de tranziție după decembrie 2020.

BUCUREŞTI, 20 dec – Sputnik, Doina Crainic. O versiune anterioară a proiectului de lege prevedea că perioada de tranziție post-Brexit poate fi prelungită, prin acord reciproc, până la doi ani, dar acum, când Partidul Conservator al lui Johnson a câştigat o largă majoritate în Camera Comunelor, această concesie a fost înlăturată.

Proiectul de lege a fost aprobat 358 de voturi pentru şi 234 de voturi împotrivă, potrivit RT.

De asemenea, guvernul a eliminat clauzele din proiectul de lege care promiteau alinierea la UE în ceea ce priveşte drepturile lucrătorilor, susţinând că acestea vor fi protejate și „îmbunătățite” în baza unui proiect de lege intern.

Deputații au votat şi „moțiunea privind programul” pentru proiectul de lege – calendarul guvernului pentru trecerea proiectului de lege de ultimele etape în ianuarie. Moțiunea programului a fost adoptată cu 353 voturi pentru şi 243 împotrivă.

Proiectul de lege privind Brexit va reveni în Parlament pe 7 ianuarie, când parlamentarii îl vor dezbate pentru încă o săptămână înainte de a vota din nou și a trece legislația în Camera Lorzilor.

Dacă totul va merge conform planului lui Johnson, Marea Britanie va părăsi legal Uniunea Europeană pe 31 ianuarie, după care vor începe negocierile comerciale între Londra și Bruxelles.

Totuşi, relația viitoare a Marii Britanii cu UE rămâne încă neclară, iar analiștii au prezis că vor urma ani de negocieri privind comerțul, în ciuda asigurărilor optimiste ale lui Johnson că un acord poate fi încheiat până în decembrie 2020.

De asemenea, nu există încă o certitudine pentru britanici cu privire la cum va fi un acord comercial cu SUA, existând îngrijorări că o înțelegere cu administrația Trump ar putea pune NHS în pericol în fața corporațiilor americane.

8327
Tagurile:
Proiect de lege, UK, Brexit
Тема:
Brexit. Marea Britanie a ieșit din UE (679)
Tematic
UK: deputaţii votează acordul privind Brexit, ce noutăţi conţine – 2020, anul Brexit
Trump laudă victoria lui Boris Johnson și promite un acord post-Brexit ”mare și lucrativ”
Boris Johnson a anunțat, după alegeri, data limită pentru Brexit
Românii din Marea Britanie: În ce condiţii vor putea munci după Brexit – noi reguli
Confruntare televizată pe Brexit între premierul Marii Britanii și șeful opoziției
Alertă! Parlamentul European amenință Londra cu blocarea acordului pe Brexit
Brexit înainte de Crăciun? Declaraţiile lui Boris Johnson
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

57
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

57
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

68
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

68
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

0
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...