Imagini inedite NASA - cometă care nu face parte din sistemul nostru solar

132
(reînnoit 19:53 18.12.2019)
NASA a publicat o imagine inedită cu cometa interstelară 21/Borisov, numită după astronomul rus care a descoperit-o în această vară.

BUCUREŞTI, 18 dec – Sputnik, Doina Crainic. După o primă fotografie făcută în octombrie, telescopul Hubble a reușit să realizeze o fotografie mai clară a obiectului în decembrie, când aceasta se afla aproape de soarele nostru.

Telescopul Hubble a produs cea mai bună imagine a cometei 21 / Borisov de până în prezent. Analizându-i traiectoria, astronomii au ajuns la concluzia că este un obiect dintr-un alt sistem solar. Este a doua observată de oameni, după descoperirea asteroidului Oumuamua în 2017.

Prima fotografie a cometei este din octombrie, dar cea publicată pe 9 decembrie permite observarea mai clară a acesteia, când se afla la aproximativ 300 de miliarde de kilometri de Pământ.

Potrivit informațiilor de la NASA, 21/Borisov este formată din particule de gheață și praf și este de dimensiunea a nouă terenuri de fotbal. Obiectul traversează sistemul nostru solar cu viteza de 160.000 de kilometri pe oră și îl va părăsi în cele din urmă pentru a-și continua călătoria interstelară.

Pe 30 august, astronomul amator Guennadi Borisov a putut observa din Crimeea cometa care îi poartă acum numele, devenind astfel un pionier în observarea cometelor interstelare. El a transmis descoperirea către Uniunea Astronomică Internațională, care i-a stabilit traiectoria. Borisov a spus că a descoperit cometa folosind un telescop creat de el.

132
Tagurile:
NASA, Cometa
Tematic
NASA: Un asteroid mai mare decât piramida lui Kheops se apropie de Pământ - Video
Asteroid „potențial periculos”, cât Empire State Building, vine spre Pământ – raport NASA
Un asteroid gigantic ar putea lovi Pământul la aceste date, potrivit NASA
Anunţ NASA: Asteroid potenţial periculos se îndreaptă cu viteză spre Pământ -distanţă mică
NASA: Asteroid uriaș care ar produce „dezastru la scară continentală”, aproape de Pământ
Angela Merkel, cancelarul Germaniei

Expert rus, despre mesajul lui Merkel, adresat ONU

1
(reînnoit 17:34 22.09.2020)
Mesajul video lui Merkel, adresat Adunării Generale a ONU reprezintă “un cuțit în spatele Rusiei” și exprimă dorința Germaniei de a deveni membru permanent al Consiliului de Securitate.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Declarația cancelarului german, Angela Merkel, în care se plânge că deciziile importante “sunt blocate prea des” în Consiliul de Securitate al ONU, și îndeamnă la o reformare a organizației, e o înțepătură a Rusiei, consideră fostul adjunct al secretarului general al ONU, adjunctul secretarului Camerei Societății Civile a Rusiei, Serghei Ordjonikidze. Totodată, ea și-a reiterat dorința ca Germania să participe la lucrările Consiliului de Securitate.

Mai devreme, într-un mesaj video, adresat Adunării Generale a ONU, Merkel a menționat că deciziile importante sunt “prea des” blocate în Consiliul de Securitate al ONU, a îndemnat la reformarea organizației și la o identificare mult mai eficientă a soluțiilor la provocările globale.

“Ne-a înțepat și totodată a menționat că vor să participe și ei la Consiliul de Securitate. Dacă încerci să te impui prea des, atunci vei auzi tot atât de des “nu”, iar acestor oameni nu le place când le spui „nu”. Americanii au propus, spre exemplu, un plan bilateral de limitare a armelor strategice și au spus: trebuie să-l acceptați și atât. Nu e serios deloc. De regulă, negocierile se poată nu doar o zi și nu doar o lună. De ce ar trebui să îmbrățișăm și să acceptăm orice propunere? Avem și noi interesele noastre”, a declarat Ordjonikidze agenției RIA Novosti.

Acesta a mai adăugat că sensul mesajului lui Merkel constă nu în anularea dreptului la veto în Consiliu de Securitate, ci în faptul ca “Germania de mai mult timp și insistent vrea să participe la activitatea acestui organ”.

“Odată ce nu reușesc să modifice Carta ONU, sunt aleși doar în calitate de membri nepermanenți. De fapt, sunt prezenți acolo”, a spus Ordjonikidze.

“În ceea ce privește reforma Consiliului de Securitate, e ceva cu totul logic. Lumea de azi se deosebește de lumea din 1945. Consider că e timpul pentru o astfel de reformă, însă nu trebuie să fie vorba exclusive de Germania. Nu. În rezolvarea unei multitudini de probleme ale lumii contemporane participă statele din Asia, Africa, America Latină. Observăm acest lucru în timpul soluționării a multor crize și conflicte. Iată de ce, desigur, extinderea Consiliului de Securitate trebuie să aibă loc în niște limite rationale, pentru ca acest organ să rămână unul funcțional”, a menționat expertul.

Consiliul de Securitate al ONU reprezintă o structură permanentă a organizației, pe seama căreia se află sarcina de a menține pacea și securitatea internațională. În Consiliul sunt reprezentate 15 state: cinci cu statut permanent și zece cu statut temporar. Membrii permanenți sunt: Rusia, SUA, Marea Britanie, China și Franța. Aceștia dețin dreptul de veto. Alți zece membri ai Consiliului sunt aleși pentru un mandat de doi ani. În luna octombrie, președinția Consiliului de Securitate al ONU va reveni Rusiei.

1
Tagurile:
Germania, ONU, Angela Merkel
Tematic
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA
VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU

Загрузка...
Antonio Guterres, secretarul general al ONU

Guterres a avertizat asupra nou război rece

26
(reînnoit 17:34 22.09.2020)
Secretarul General al ONU a cerut să nu se admită un nou război rece și o divizare a lumii din cauza divergențelor dintre China și SUA.

BUCUREȘTI, 22 sep – Sputnik. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut să nu se admită divizarea lumii din cauza divergențelor comerciale între China și SUA, fapt care ar putea provoca o divizare geostrategică și militară.

Acesta a îndemnnat să se facă tot posibilul pentru a evita un nou război rece.

“Ne mișcăm într-o direcție foarte periculoasă. Lumea noastră nu își poate permite un viitor în care două mari puteri economice vor diviza planeta, va avea loc o scindare, după care fiecare din aceste puteri va avea propriile reguli comerciale și financiare, internet și resurse ale inteligenței artificiale”, a declarat Guterres într-un discurs rostit la sesiunea Adunării Generale a ONU.

“O divizare tehnologică și economică s-ar putea transformat într-o sciziune geostrategică și militară. Trebuie să evităm acest lucru cu orice preț”, a spus oficialul.

26
Tagurile:
China, SUA, ONU, António Guterres
Tematic
ONU: „lockdown”-ul poate cauza mai mulţi morţi decât Covid
Reprezentantul Crimeii, oprit să vorbească la Forumul ONU
VIDEO: Discursul lui Igor Dodon la Adunarea Generală a ONU
Expert rus, despre mesajul lui Merkel, adresat ONU
Discurs epocal la ONU împotriva imperialismului SUA

Загрузка...