Lansarea unei rachetei balistice - baza aeriană Vandenberg din California

Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: Pericolul reprezentat de rachetele americane

528
Răspunsul SUA la rachetele ”Iskander”: SUA au testat o rachetă balistică cu rază medie de acțiune fără focoasă nucleară, cu bazare terestră, interzisă anterior de INF - Ce se întâmplă.

CHIȘINĂU, 16 - Sputnik, Nikolai Protopopov. Încă nu este intercontinentală, dar nu mai este nici doar tactică - acum câteva zile, de la baza aeriană Vandenberg din California a fost lansat un prototip al unei noi rachete balistice non-nucleare. O rachetă lansată de la o instalație mobilă de la sol a zburat peste cinci sute de kilometri și a căzut în Oceanul Pacific. Reprezentantul bazei aeriene a declarat pentru RIA Novosti că este vorba despre o armă de rază medie, care era interzisă acum câteva luni.

O demonstrație stângace

Tratatul privind eliminarea rachetelor cu rază intermediară și scurtă de acțiune și-a încetat existența pe 2 august, la inițiativa Statelor Unite, care au acuzat Rusia de încălcarea prevederilor acestuia. Washingtonul a ieșit din Tratat chiar mai devreme: în martie 2019. Atunci, americanii au anunțat demararea imediată a proiectării unei noi rachete sol-aer, specificând că sistemul va fi gata peste câțiva ani.

Cu toate acestea, primul exemplar a apărut în mai puțin de nouă luni. Acest lucru provoacă cel puțin nedumerire. Desigur, constructorii americani ar fi putut forța nota și să grăbească dezvoltarea rachetei, dar este evident că este imposibil să proiectezi, să asamblezi și să testezi un prototip experimental al unui nou tip de armă de la zero, într-un timp atât de scurt. Chiar ținând cont de capacitățile financiare nelimitate practic ale Pentagonului și de dorință imensă de a depăși Rusia.

Politicienii și experții, și nu doar cei ruși, cred că americanii au început să dezvolte rachete interzise de prevederile Tratatului cu mult înainte de a-l părăsi. Imediat după testare, Ministerul chinez de Externe a numit explicațiile șefului Pentagon, Mark Esper, drept „o demonstrație stângace”.

"Începând cu 2 august a acestui an, când Statele Unite au anunțat retragerea din Tratatul INF, Pentagonul a efectuat deja două teste cu rachete de sol-aer. Șeful Pentagonului [Mark] Esper a declarat cu mândrie că SUA au început să se pregătească pentru aceste teste încă în luna februarie a acestui an. Vreau să luați act de faptul că SUA au anunțat oficial retragerea din INF pe 2 august, dar șeful Pentagonului a spus că au început deja pregătirile pentru teste în februarie. Acest lucru demonstrează încă o dată presupunerile noastre anterioare că SUA a gândit cu mult timp înainte retragererea din INF", a declarat ministrul chinez de Externe, Hua Chunying.

Испытание крылатой ракеты на острове Сан-Николас в Калифорнии. 20 августа 2019
© Photo : DOD video still
Testarea rachetei de croazieră pe insula San Nicolas

Rază medie de acțiune

Într-adevăr, în august, Pentagonul a testat deja o rachetă de croazieră, care a atins ținta la o distanță de peste cinci sute de kilometri, ceea ce contravine prevederilor Tratatului INF. Ministerul rus de Externe a considerat aceste lansări drept dovezi că Statele Unite s-au pregătit îndelung și conștient să părăsească Tratatul.

"Într-un timp atât de scurt, este practic imposibil să desfășurăm astfel de acțiuni, cu excepția cazului în care acestea au fost pregătite din timp. Astfel, am avem dovada atât vizibilă că, nu doar politic și propagandistic, ci și pregătirile tehnice și militare pentru retragerea SUA din Tratatul INF, Washingtonul l-ea pregătit cu mult timpul înainte", anunță Ministerul rus de Externe.

Planurile SUA privind retragere din Tratatul INF au fost confirmate indirect și prin prezentarea de noi arme anti-rachetă găzduite de Comandamentul Armatei SUA în în 2018. Atunci Pentagonul a demonstrat o rachetă promițătoare cu destinație operativ-tactică Strategic Fires Missile cu o capacitate de zbor de la 500 până la 2 mii 250 de kilometri - adică, de fapt, o rachetă cu rază medie de acțiune. Mai mult, imaginile acelui produs erau destul de asemănătoare cu fotografiile rachetei care a fost testată acum.

Potrivit experților blogului specializat BMPD, de acest proiect se ocupă Northrop Grumman Innovation Systems, fosta corporație Orbit ATK, care a devenit parte a Northrop Grumman în 2018. Probabil, la elaborarea acestei rachete a stat treapta de accelerare cu combustibil solid ”Castor-4B”, folosită în rachetele balistice americane. În Rusia, aceste rachete-țintă erau considerate prototipuri de rachete cu rază medie de acțiune care încălcau prevederile Tratatul INF.

Презентация армии США о перспективных дальнобойных системах вооружения, 2018 год
© Photo : U.S. Army
Prezentarea sistemelor de arme pe distanțe lungi ale armatei americane, 2018

Analogul ”Iskander”

În afară de aceasta, americanii dezvoltă de mult timp arme clasificate de Tratatul INF ca rachete cu rază scurtă de acțiune. La aceeași prezentare din 2018, Pentagonul a prezentat racheta operativ-tactică Precision Strike Missile (PrSM) cu o capacitate de zbor cuprinsă între 70 și 499 de kilometri. Cu toate acestea, în realitate, o astfel de rachetă va putea distruge ținte la o distanță de peste șapte sute de kilometri.

Compania Lockheed Martin se ocupă de această rachetă încă din 2017. Aceasta este o nouă generație de arme de precizie, care va înlocui sistemul de rachete tactice MGM-140 ATACMS, care s-a aflat în serviciul armatei americane de la începutul anilor 1990.

De asemenea, și PrSM a fost deja testat. Lansarea a fost făcută din sistemul de rachete cu lansare multiplă M142 HIMARS. Racheta a zburat 240 de kilometri și a atins și distrus ținta.

Графическое изображение создаваемого Lockheed Martin варианта перспективной оперативно-тактической ракеты по программе армии США Precision Strike Missile (PrSM) при запуске
© Photo : Lockheed Martin
Prezentarea grafică a rachetei elaborate de Compania Lockheed Martin

O rachetă promițătoare cu rază scurtă de acțiune este dezvoltată de o altă companie americană - Raytheon. Testele sunt programate pentru anul 2020. Pentagonul urmează să decidă data exactă, dar deja se cunoaște sigur că armata americană va primi în dotare noua armă cel târziu de 2023.

PrSM poate fi considerat un analog al sistemului rusesc de rachete ”Iskander-M”, pentru caracteristicile cărora Statele Unite au invocat drept motiv principal de retragere din INF. Washingtonul a acuzat Moscova că versiunea modificată a rachetei de croazieră 9M728 pentru acest complex - 9M729 - încalcă cerințele INF: se presupune că raza sa de acțiune ar depăși cei 500 de kilometri admiși.

© Sputnik / Владимир Астапкович
Prezentarea rachetei 9M729 pentru atașații militari

Moscova a respins acuzațiile, iar Ministerul rus al Apărării a dezvăluit chiar și unele caracteristici ale rachetei. Așadar, comandantul forțelor de rachete și artilerie ruse Mihail Matveievski, a spus că modernizarea unei rachete de croazieră are ca scop creșterea puterii focarului și a caracteristicilor de precizie. Rachetele 9M728 și 9M729 sunt unificate în privința majorității componentelor. Iar raza maximă de acțiune a rachetei 9M729, datorită creșterii masei, este chiar redusă la 480 de kilometri.

Rusia a făcut chiar un pas fără precedent și a sugerat ca Statele Unite să revizuiască în mod privat racheta 9M729 în direct pentru a se asigura că respectă cerințele Tratatului INF. Americanii au refuzat.

Пусковая установка ОТРК Искандер-М в боевом положении
© Photo : Минобороны РФ
Sistemul de rachete balistice cu rază scurtă de acţiune ”Iskander-M”
528
Tagurile:
Iskander, Rachete, Pericol, SUA
Tematic
De temut: Lansatoarele ruseşti de rachete de ultimă generație Tornado-S, puse în funcţiune
Sistemul american Aegis Ashore din România ar putea primi curând rachete Tomahawk ofensive
Șoc mondial: Kim revine – sfidare la adresa SUA, nou test cu rachete!
Noua cursă a înarmărilor? SUA vor testa rachete interzise după ieşirea din Tratatul INF
Putin: SUA încalcă INF prin amplasarea lansatoarelor de rachete în România
NATO va răspunde dacă Rusia va amplasa rachete la frontierele statelor membre
În regiunea Chelyabinsk au fost testate lansatoarele de rachete multiple "Uragan"
Rachete rusești „Moskit”, lansate în Marea Neagră - Video
Sistemul avansat de rachete rusesc S-500 Prometey intră în producția în serie - VIDEO

Ucraina desfășoară exerciții militare la scară largă în apropierea Crimeei

235
(reînnoit 12:59 14.04.2021)
Ucraina desfășoară exerciții la scară largă în apropierea teritoriului Crimeei, transmite serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Comune ale Forțelor Armate din Ucraina.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу
© Photo : Министерство обороны РФ
BUCUREȘTI, 14 apr - Sputnik. Forțele Armate din Ucraina desfășoară exerciții la scară largă în apropierea teritoriului Crimeei, transmite serviciul de presă al Comandamentului Forțelor Comune ale Forțelor Armate din Ucraina pe Facebook..

Conform legendei exercițiilor, o unitate de tancuri inamice simulate, susținută de infanterie, a încercat să străpungă linia de apărare ucraineană.

 

 

Statele occidentale și-au exprimat recent îngrijorarea cu privire la presupusa intensificare a „acțiunilor agresive” de către Rusia în Ucraina. Kremlinul a spus că Rusia mută trupele pe teritoriul său și la propria sa discreție.

Moscova a declarat în repetate rânduri că nu este parte la conflictul intern ucrainean și este interesată de depășirea de către Kiev a crizei politice și economice.

235
Tagurile:
exerciții miltiare, Crimeea, Ucraina
Tematic
Rusia cere SUA o abordare mai responsabilă privind Ucraina, în locul tensionării situației
National Interest: Cât de probabil este un război între Ucraina și Rusia
Statele NATO au discutat cu șeful MAE din Ucraina despre “provocările Rusiei”

Загрузка...
 Johnson & Johnson Janssen Covid-19 vaccine

Vaccinul J&J propus a fi suspendat în SUA a ajuns în România: cui îi va fi administrat

67
România a primit, în dimineața zilei de astăzi, 14 aprilie 2021, primele 60000 de doze de vaccin anti-COVID Johnson&Johnson, în condițiile în care compania anunțase limitarea distribuirii serului în Europa. În SUA, utilizarea sa a fost suspendat

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. România continuă să nu țină cont de ce fac alte țări în procesul de vaccinare. Grupul farmaceutic Johnson&Johnson a anunțat pe 13 aprilie 2021 că a luat decizia de a amâna livrarea vaccinului său în Europa, iar autorităţile sanitare americane au recomandat deja și suspendarea temporară a utilizării acestuia în Statele Unite pe timpul unei anchete cu privire la formarea unor cheaguri de sânge după vaccinare, după cum informează Sputnik.

Și aceasta pentru că principalele agenţii federale americane în domeniul sănătăţii publice, FDA şi CDC, vor să ancheteze şase cazuri grave de formarea a unor cheaguri de sânge în urma vaccinării cu J&J în Statele Unite.

România, însă, merge mai departe și pare să nu fie interesată nici de acțiunile statelor europene, nici de avertismentul companiei farmaceutice.

Și aceasta pentru că astăzi, 14 aprilie 2021, un număr de 60 000 de doze de vaccin anti COVID-19 Johnson&Johnson au ajuns în România.

Conform primelor informații, cu aceste doze vor fi vaccinați deținuții din  penitenciarele din România, scrie news.ro.

Comitetul Național de Coordonare a Vaccinării a transmis că intrarea primei tranșe de vaccin Johnson&Johnson în România s-a făcut prin Punctul de Trecere al Frontierei Nădlac II.

În Uniunea Europeană au fost autorizate, împotriva COVID-19, patru vaccinuri. Este vorba despre: Comirnaty - Pfizer, Moderna, Vaxzevria – AstraZeneca - şi Janssen - Johnson&Johnson.

Coordonatorul Campaniei Naționale de Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, spune, legat de îngrijorările privind utilizarea serului de la Johnson&Johnson, că România așteaptă precizări de la Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la legătura dintre vaccin și evenimente trombotice post imunizare.

”Dacă va fi nevoie să nu demarăm încă utilizarea acestui tip de vaccin, putem să facem acest lucru, avem capacitatea de stocare, nu ne forţează nimeni să începem atâta timp cât nu avem suficiente date de siguranţă”, a explicat Valeriu Gheorghiţă.

Tot el a explicat că la nivelul penitenciarelor se vor face listă cu cei care doresc să se vaccineze, iar deținuții vor fi imunizați cu Johnson & Johnson.

67
Tagurile:
coronavirus, Johnson & Johnson, vaccin
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...
Emanuel Ungureanu

Emanuel Ungureanu distruge PNL: ”Act de AGRESIUNE și TRĂDARE politică foarte LAȘ!”

0
(reînnoit 15:55 14.04.2021)
Una dintre cele mai credibile voci din USR, Emanuel Ungureanu, atacă puternic PNL și consideră că ”Alianța PSD-PNL există”

BUCUREȘTI, 14 apr – Sputnik. Cel mai implicat parlamentar în problemele Sănătății, deputatul USR Emanuel Ungureanu acuză PNL și pe premierul Florin Cîțu de ”trădare politică” în urma demiterii lui Vlad Voiculescu.

”Un om de stat vorbește cu partenerii cu care este la guvernare, caută împreună, dacă este cazul, o soluție pentru un alt ministru, nu face un gest unilateral, fără să se consulte cu cei pe care îi numește parteneri”, a declarat Ungureanu pentru RFI.

Deci, consideră Emanuel Ungureanu ”este un act de agresiune pe care îl face PNL, spun eu, în înțelegere cu o parte dintre pesediștii cu care s-a înțeles tot timpul foarte bine PNL în guvernarea USL”.

”Nu schimbi niciodată ministrul într-o coaliție, fără să te consulți cu partenerii tăi. A fost un act de trădare politică, pe care eu îl consider ca fiind și foarte laș”, acuză deputatul USR PLUS.

Precizăm că deputatul USR PLUS Emanuel Ungureanu este membru în Comisia de Sănătate și unul dintre susținătorii principali ai lui Vlad Voiculescu.

Cu toate acestea, Emanuel Ungureanu este unul dintre principalii critici ai sistemului adoptat de Ministerul Sănătății și DSU – împărțirea spitalelor în COVID și non-COVID, acuzând că asta a dus la netratarea și chiar multor pacienți cu boli cronice.

De asemenea, Ungureanu a denunțat (chiar la DNA) fapte de corupție din pandemie săvârșite în perioada Nelu Tătaru – Ludovic Orban, inclusiv trimiterea de ”ajutoare” de proastă calitate și fără contracte de achiziție în Republica Moldova.

0
Tagurile:
PNL, Emanuel Ungureanu
Tematic
Scandalul ATI: PNL a refuzat un produs românesc pentru unul străin, cu probleme
Teodorovici: ”Cîțu, fii bărbat! Soluția e PNL să întoarcă armele împotriva lui Iohannis”
Un deputat PNL cere întoarcerea la valorile creștine românești

Загрузка...