Mevlüt Çavuşoğlu

Turcia admite ar putea cumpăra o cantitate mai mare de S-400

222
(reînnoit 19:49 06.12.2019)
Turcia are nevoiede o cantitate mai mare de apărare antiaeriană și nu intenționează să le procure din țările membre ale NATO, a declarat ministrul turc al Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

BUCUREȘTI, 6 dec – Sputnik. Turcia are nevoie de o cantitate mare de sisteme de apărare antiaeriană și va lua în considerație achiziționarea lor nu de la aliații din NATO, pentru că nu le poate obține de la alianță, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Mevlüt Çavuşoğlu.

Turcia a demarat testarea radarelor rusești S-400
© Ruptly / Ministerul Apărării al FR / WH.GOV

“Doar din motive tehnice sunt nevoit să cumpăr sisteme de apărare antiaeriană la alții, dacă nu le pot obține de la aliații mei. Și în viitor vom avea nevoie de mai multe. Dacă nu pot obține Patriot, ar putea fi S-400 sau alte sisteme”, a declarat Çavuşoğlu la conferința “Dialogurile Mediteranene” la Roma.

“Președintele Trump înțelege prea bine acest lucru, spre deosebire de Pentagon și administrația lui. Însă noi suntem de acord să cooperăm să lucrăm în această problemă”, a adăugat ministrul.

Ministrul Afacerilor Externe al Turciei a menționat că Anka este un aliat al NATO, însă și un vecin al Rusiei.

“Cumpărăm gaz de la ei, cifra de afaceri cu ei crește. Nu suntem de acord cu Rusia în privința Crimeei, integrității Georgiei și chiar în unele chestiuni din Siria. Eu trebuie să cooperez cu Rusia și această cooperare în Astana și Soci sporește. Formatul de la Geneva este viu acum datorită rezultatelor negocierilor în Soci și Astana”, a spus Çavuşoğlu.

Livrările noilor sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400, care au provocat o criză în relațiile dintre Turcia și SUA, au început la mijlocul lunii iulie. Potrivit președintelui Turciei, Recep Tayyip Erdogan, S-400 vor fi puse în funcție în aprilie 2020. Washingtonul a cerut să se renunțe la această înțelegere, în schimbul procurării sistemelor americane Patriot. În caz contrar, SUA amenința să suspende sau să anuleze vânzarea către Turcia a noilor avioane militare F-35, precum și să introducă sancțiuni în conformitate cu CAATSA (legea cu privire la contracararea inamicilor Americii prin intermediul sancțiunilor). Ankara a refuzat să cedeze.

222
Tagurile:
Rusia, S-400, Turcia, Mevlüt Çavuşoğlu
Tematic
Memorandumul de la Soci privind Siria: Succes politic impresionant pentru Rusia și Turcia
Le ce etapă se află negocierile între Rusia și Turcia pentru avioanele Su-35
Turcia a anunțat suspendarea operațiunilor în Siria
Cum Moldova ar putea depăși Turcia: Experiența inedită a unui fermier din Ialoveni
Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria
Rusia și Turcia încep patrulările comune din 1 noiembrie
Assad: Statul Islamic are doi parteneri în Siria – Turcia și SUA
Scandal diplomatic între Turcia și SUA pe teritoriul românesc
Turcia a demarat testarea radarelor sistemelor rusești S-400
Donald Trump

SUA aruncă în aer bătălia cu Pandemia! Măsură OFICIALĂ radicală!

416
(reînnoit 09:24 08.07.2020)
Măsura poate permite SUA să acționeze individualist, așa cum a făcut în cazul achiziționării întregii cantități mondiale de REMDESIVIR

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Dragoș Dumitriu. Întreaga bătălie cu Pandemia este coordonată la nivel global de  Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Ei bine, SUA contestă vehement organizația și ia cea mai dură măsură – se retrage! Nu numai ca prim finanțator, dar și ca membru!

În fapt,  SUA au confirmat azi noapte (orele României) că au notificat oficial ONU că se retrag din OMS, notificarea având efect deplin în termen de un an, adică pe 6 iulie 2021.

Reamintim că primele atacuri la OMS au fost lansate de președintele Donald Trump – și tot el a informat Congresul că a retras oficial Statele Unite din OMS. De asemenea,  notificarea a fost trimisă secretarului general al ONU, Antonio Guterres.

Washington-ul este membru fondator al OMS, înființată în 1948, și de departe cel mai mare contribuitor al organizației.

Decizia lui Donald Trump, în plină bătălie cu pandemia, este dur criticată și oamenii de știință americani, care atenționează asupra ”nevoii de cooperare internaţională”.

Pe de altă parte, măsura poate permite SUA să acționeze individualist, așa cum a făcut în cazul achiziționării întregii cantități mondiale de REMDESIVIR.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

416
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...

Oamenii de știință alertează OMS cu privire la transmiterea prin aer a Covid-19

103
(reînnoit 21:40 07.07.2020)
„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picături respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii”, avertizează un grup de 239 de oameni de știință internaționali într-o scrisoare către OMS.

BUCUREŞTI, 8 iul - Sputnik, Doina Crainic. Un grup de 239 de oameni de știință internaționali au cerut luni autorităților mondiale din domeniul sănătăţii și, în special, Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), să recunoască faptul că noul coronavirus se poate răspândi prin aer la o distanţă mult peste doi metri și, prin urmare, recomandă ventilarea puternică a spațiilor interioare publice.

Scrisoarea lor se adresează direct organizației ONU, criticată deja pentru că a emis cu întârziere recomandarea purtării măștilor și acuzată aici că a refuzat să recunoască indicațiile privind propagarea în aer a virusului care a ucis peste 500.000 de oameni în lume în șase luni, potrivit AFP.

OMS și alte agenții din domeniul sănătăţii consideră că coronavirusul se transmite în principal prin picăturile emise prin tuse, strănut și prin vorbirea cu persoane aflate faţă în faţă și, eventual, de pe suprafețele unde se depun acestea. Aceste picături sunt grele și cad într-un perimetru de aproximativ un metru.

De aici prioritatea care trebuie acordată distanțării fizice, spălării mâinilor și purtării măştilor.

Dar studiile cu privire la SARS-CoV-2 și a altor virusuri respiratorii au arătat că particulele virale sunt prezente și în picăturile microscopice (de mai puțin de 5 microni în diametru) în aerul expirat de o persoană infectată; fiind mai ușoare, acestea pot rămâne suspendate în interior, potențial timp de ore întregi și pot fi inspirate de alte persoane. Totuşi, nu s-a dovedit că aceste particule de coronavirus pot provoca infecții; dar indiciile se acumulează.

„Solicităm comunității medicale și organizațiilor naționale și internaționale competente să recunoască potențialul transmisiei prin aer a Covid-19”, au scris, în revista Clinical Infectedious Diseases, doi oameni de știință, Lidia Morawska, de la Universitatea Queensland (Australia), și Donald Milton de la Universitatea din Maryland, într-un articol semnat de alți 237 de experți.

„Există un risc semnificativ de inhalare a virusurilor conținute în picăturile respiratorii microscopice la distanțe scurte și medii (până la câțiva metri) și pledăm pentru introducerea de măsuri prin care să se prevină acest canal de transmisie aeriană”, adaugă oamenii de ştiinţă.

Pe de altă parte, nu există un consens științific potrivit căruia transmiterea prin aer are un rol în infectări. Dar Julian Tang, unul dintre semnatari, de la Universitatea din Leicester, spune că OMS nu a dovedit contrariul:

„Absența probei nu este o dovadă a absenței [acestui risc]”.

Specialiștii recomandă ca, în perioada deblocării, să fie bine ventilate spaţiile locurilor de muncă, școlile, spitalele și azilurile și să fie instalate instrumente pentru controlul infecțiilor, cum ar fi filtre de aer sofisticate și raze ultraviolete speciale care ucid microbii în conductele de aer.

„Sporiţi cât mai mult circulația aerului din exterior”, recomandă Centrul european pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC).

CDC a explicat, pe 22 iunie, că aerul condiționat poate dilua virusul în aer și îl poate elimina, dar ar putea avea şi efectul opus dacă sistemul de ventilație nu reîmprospătează aerul, ci îl recirculă.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

103
Tagurile:
COVID-19, OMS, oameni de știință
Tematic
Azi, dată cheie pentru Pandemie: OMS dă un mesaj crucial – mare atenție!
OMS este interesată de vaccinul dezvoltat de Rusia
OMS, interesat de vaccinul rusesc împotriva coronavirusului

Загрузка...
Școală

Titularizare 2020: Lista documentelor necesare înscrierii, apare o problemă

0
Profesorii își pot depune, începând de mâine, dosarele pentru înscrierea la concursul național de titularizare. Ce trebuie să conțină dosarul.

BUCUREȘTI, 8 iul – Sputnik, Georgiana Arsene. Concursul național de titularizare 2020 începe, în sfârșit, să intre în linie dreaptă. Mâine, candidații își pot depune dosarele de înscriere.

Aceștia trebuie să știe că actele pe care le anexează la dosar se pot certifica pentru conformitate cu originalul și la depunerea dosarului. În această situație, candidatul trebuie să prezinte documentul original și o copie a acestuia.

Lista documentelor necesare la dosarul de înscriere la concursul de titularizare 2020:

1. cererea de înscriere la Titularizare

2. copia „conform cu originalul” a adeverinţei de la instituţia de învăţământ superior/postliceal/mediu din care să rezulte că au susţinut examenul de licenţă/absolvire/bacalaureat, media de absolvire a facultăţii/şcolii postliceale/liceului pedagogic, specializarea dobândită, media anilor de studii şi/sau faptul că pe parcursul efectuării studiilor s-a frecventat şi promovat modulul pedagogic;

3. copii de pe certificatele de naștere și căsătorie (pentru solicitanții care si-au schimbat numele) – conform cu originalul

4. copii de pe fila din buletinul de identitate sau cartea de identitate cu domiciliul – conform cu originalul.

5. avizul/adeverința medical(ă) din care să rezulte că sunt apt(ă) pentru a preda în învățământ, în original – de la medicul de familie/medicina muncii – Art. 65 alin. (4) (fotocopie pentru depunerea online);

6. declarația pe proprie răspundere. În acest formular candidatul declară că nu desfăşoară activităţi incompatibile cu demnitatea funcţiei didactice, că nu a fost îndepărtat din învăţământ pentru motive disciplinare sau printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală şi nu i s-a interzis dreptul de a fi încadrat într-o funcţie didactică printr-o hotărâre judecătorească definitivă de condamnare penală.

7. cazier judiciar, în original sau fotocopie (la depunerea online), de la Poliție

8. certificat/adeverința de integritate comportamentală (fotocopie pentru depunerea online)- tot de la Poliție

9. Fișă de înscriere la concursul de Titularizare 

Edupedu.ro precizează că nu există încă un model publicat de Ministerul Educației și Cercetării, însă, imediat ce îl vor primi, inspectoratele școlare îl vor urca pe site.

O veste bună este aceea că documentele nu trebuie legalizate la notariat.

Înscrierile au loc în perioada 9-16 iulie 2020.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Titularizare 2020

Загрузка...