Președintele francez Emmanuel Macron

”Rusia a atacat toată Europa de pe teritoriul Franței”: Este vorba de răzbunare

1865
În preajma viitoarei întâlniri de la Paris în format normand, mediile de informare occidentale discută aprins despre ”pericolul rusesc” în Europa.

CHIȘINĂU, 6 dec - Sputnik, Viktor Marahovski. În mass-media occidentală este discutată intens o știre de senzație: în Franța a fost identificată o bază de diversioniști ruși, informează RIA Novosti.

NBC anunță că: "Agenții ruși pregăteau un atac din ”bârlogul asasinilor din Alpii francezi”, anunță reprezentații serviciilor de inteligență". The Telegraph: ”Spionii ruși au folosit Alpii francezi drept ”tabără de bază” pentru atacurile din Marea Britanie și alte țări” și așa mai departe. Toate titlurile pomenesc proaspătul articol apărut în Le Monde.

Esența articolului: surse anonime ale publicației anunță că serviciul rus de spionaj dispunea de o bază situată în Savoia Superioară (o regiune muntoasă din Mont Blanc, Lacul Annecy, cu stațiuni balneare). Acolo, potrivit surselor, în perioada 2014-2018 au fost fost cel puțin 15 angajați ai GRU, inclusiv binecunoscuții Petrov și Boșirov. Din Savoia, acești agenți mergeau în Uniunea Europeană pentru ”a omorî și a face sabotaj”. În același timp, publicația precizează cu modestie că serviciile de informații occidentale nu au reușit să detecteze și să confiște „arme sau orice probe”. De asemenea, nu au reușit să descopere urme de ”ucideri și diversiuni” în Franța.

Dar există motive să credem că anume de aici a fost aplicată lovitura în inima Marii Britanii - otrăvirea lui Skripal în Salisbury. Tot de aici au atacat și Bulgaria (otrăvire monstruoasă a trei persoane în 2015, a fost folosit Noviciok, victime nu sunt) și Muntenegru (tentativă monstruoasă de lovitură de stat, victime nu sunt, lovitura de stat nu s-a produs).

În general, avem în fața noastră o nouă rundă de "highly likely"(foarte probabil - n.r.), din care, s-ar părea, este deja imposibil să stoarceți ceva nou (cu excepția întrebării din ce în ce mai acute, ce fel de ”noviciok” teribil este acesta, cu care rușii otrăvesc oamenii de ani de zile și cu toate acestea rămân în viață).

... Ce este cu adevărat interesant aici.

Mesajul în sine că un oarecare serviciu special avea o bază pe teritoriul unei alte țări, dar nu mai există de mult timp, este o știre despre nimic. În lipsa ”oricăror probe”, totul poate fi redus la constatarea că timp de patru ani o anumită regiune a fost vizitată de 15 persoane.

Adică, la prima vedere, în general nu este clar cum poate fi folosit acest lucru și împotriva cuiva. Cu toate acestea, există niște nuanțe.

Mai întâi de toate, nimeni nu ascunde că aceste scurgeri de informații a fost făcut intenționat în preajma viitoarei întâlniri de la Paris în format normand privind chestiunea Donbasului, cu participarea Franței, Rusiei, Germaniei și Ucrainei. Despre acest lucru vorbește deschis într-un comentariu pentru Deutsche Welle un expert al unui think tank din Praga, dubios, dar cu autoritate, finanțat de Comisia Europeană: "Scurgere de informații ar putea fi un semnal direct pentru Kremlin. Nu cred că este o coincidență".

În al doilea rând, după cum remarcă aceeași publicație, președintele francez Emmanuel Macron a căutat recent să reducă tensiunile în relațiile cu Rusia și, în general, să restabilească cooperarea normală. Cu toate acestea, acum Guvernul francez "trebuie să protesteze și să expulzeze diplomați ruși". Și acesta va fi ”asul lui Macron”, pentru că ”va arăta că Franța nu este naivă”.

Adică, mai pe scurt, Macron este presat puternic în acest moment pentru ca, în loc de negocieri pașnice în chestiunea Donbasului, să expulzeze diplomați ruși (așa cum tocmai a procedat Germania în legătură cu o altă ”știre de senzație amânată” despre uciderea unui luptător cecen), să înceapă să facă scandal și să deturneze procesul de apropiere cu Rusia. Pentru că anume așa procedează bărbații adevărați, pentru că Rusia respectă doar puterea și chestii de acest fel.

Așadar, în acest caz, probabil că președintele francez este principala țintă și victimă a acestor atacuri mediatice.

Emmanuel Macron
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Mai ales că Le Monde este cunoscut de multă vreme pentru atacurile continue asupra lui Macron - acesta îl iubește la fel cum îl iubește New York Times pe Donald Trump. În versiunea franceză, lipsa de dragoste a publicației față de președinte este chiar mai acută, deoarece iese la iveală o vendetă personală. Chestia este că unul dintre deținătorii pachetului de control al ”Le Monde” este un oarecare  Matthieu Pigasse.

Mai degrabă, pentru noi acesta nu reprezintă nimic. Dar în Franța soarta sa tragică a fost urmărită cu interes mulți ani la rând. Cândva el a fost cel mai tânăr conducător, partener al băncii Lazard, la fel cum Macron a devenit mai târziu cel mai tânăr partener al lui Rothschild.

Presa franceză discută de mult timp despre lupta acerbă a doi wunderkinzi.

Pe scurt: în 2010, Macron a încercat să-l alunge pe Pigasse de ”Le Monde”, dar Pigasse a învins. La rândul său, Pigasse în 2012 avea să devină un guru financiar sub președintele socialist Hollande, dar apoi Macron a învins. Și așa mai departe.

În general, înaintea noastră este și un episod al unei lungi saga despre bătălia bancherilor tineri și neliniștiți, reprezentând două case la fel de respectate - Rothschild și Lazar. Răzbunare, ambiție, intrigă.

În această luptă, nu este ratată nicio ocazie de a-și pune adversarul într-o situație ambarasantă. Însă în acest caz este îmbinat utilul cu plăcutul.

Este în interesul mai multor cercuri din UE să-l împiedice pe Macron să-și întărească pozițiile în funcția de președinte, prin restabilirea relațiilor normale cu Moscova, în timp ce Le Monde urmărește diminuarea influenței lui Macron, ca politician.

... Și faptul că același truc este folosit din ce în ce mai des în luptele intraeuropene (”pericolul rus” scos la iveală cu o întârziere de un an, de doi sau chiar cinci), demonstrează doar un declin al profesionalismului uneltitorilor europeni.

1865
Tagurile:
Franța, Europa, Rusia
Tematic
Premierul rus: Politica UE față de Rusia este una mioapă
Vučić: Serbia nu va renunța la cooperarea cu Rusia
NATO majorează cheltuielile de apărare: Se va lăsa atrasă Rusia în cursa înarmărilor?
Putin: Rusia se opune militarizării spațiului cosmic
Macron cere dialogul NATO cu Rusia care nu mai e văzută ca ”inamic”
Polițiști americani la Austin-East Magnet High School in Knoxville, SUA, după împușcături la fața locului

Atac armat într-un liceu un elev a fost împuşcat!

103
Mai multe persoane, inclusiv un polițist, au fost împușcate într-un grav atac armat desfășurat azi noapte într-un liceu

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Tragedie după un atac armat într-un liceu din localitatea Knoxville, din statul american Tennessee: mai multe persoane au fost împușcate, un bărbat decedând.

Poliția din Knoxville a anunțat că ofiţerii de poliţie locali au fost trimişi la liceul Austin-East Magnet ”după ce un suspect înarmat a fost raportat în incintă. S-au tras focuri de armă în timp ce se apropiau de suspect”, a transmis poliția locală pe Twitter.

În acțiune, un poliţist a fost lovit de gloanţe, dar viaţa nu este în pericol. Russia Today anunță că și un elev a fost împușcat.

În schimb, un bărbat fost ucis. Poliția a arestat un suspect, iar ”elevii care nu au fost implicaţi în incident au fost încredinţaţi familiilor lor”, a transmis  pe Twitter superintendentul școlilor din districtul Knoxville, Bob Thomas.

Sursa citată arată că municipalitatea din Knoxville a aprobat recent 1 milion de dolari pentru eforturile de „prevenire a violenței”, în urma morții a patru adolescenți de la Austin-Est, la începutul acestui an. Toți patru erau afro-americani.

103
Tagurile:
SUA, Împuşcat, Elev, Liceu, atac

Загрузка...
Râul Adige din Verona

Șapte locuri din Europa care ar putea dispărea

183
(reînnoit 17:50 12.04.2021)
A fost compilată o listă cu șapte monumente și situri de patrimoniu cultural din Europa care se află sub cea mai gravă amenințare de dispariție, potrivit Europa Nostra.

Această organizație, creată cu scopul de a promova și proteja patrimoniul cultural și mediul natural, publică astfel de evaluări anual. Șapte dintre cele mai vulnerabile ținte au fost selectate din 12 candidați. Semnificația monumentului a fost luată în considerare, precum și gravitatea pericolului care îl amenință.

Un alt criteriu de selecție a fost potențialul acestor locuri în calitate de catalizator pentru o dezvoltare socio-economică durabilă.

Biserica și schitul San Juan de Socueva din Cantabria (Spania)

Se găsesc în munții stâncoși la sud de municipiul Arredondo. Capela, a cărei construcție a fost recent datată din 660-680 d.Hr., este încă în funcțiune și se fac slujbe. Cu toate acestea, clădirile sunt de mult timp în degradare, iar vizitatorii pot intra liber și deteriora monumentele.

Сан-Хуан-де-Сокуэва в Кантабрии
Biserica și schitul San Juan de Socueva din Cantabria (Spania)

Calea ferată Achensee în Tirol (Austria)

Este singura din lume de la deschiderea sa în 1889 și care încă folosește toate echipamentele de la sfârșitul secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2020, compania feroviară Achensee a dat faliment și subvențiile promise de guvernul provincial tirolean nu au fost încă plătite.

Железнодорожный вокзал Зеешпиц на Ахензее
Calea ferată Achensee în Tirol (Austria)

Cimitirul Mirogoj din Zagreb (Croația)

Construit între 1876 și 1929, este un exemplu excelent de arhitectură neoclasică europeană. În martie și decembrie 2020, orașul Zagreb a fost lovit de două cutremure puternice care au afectat grav acest loc. Arcadele, pavilioanele, Biserica Împăratului-Hristos, multe pietre funerare și sculpturi au fost avariate. Ploile abundente și pandemia COVID-19 au făcut dificilă evaluarea pagubelor și reconstruirea cimitirului.

Кладбище Мирогой в Загребе
Cimitirul Mirogoj din Zagreb (Croația)

Cinci insule din Marea Egee (Grecia)

Amorgos, Kimolos, Kythira, Sikinos și Tinos alcătuiesc așa-numitul „peisaj cicladic” - o parte importantă a identității grecești. Este în pericol grav din cauza programului propus de instalare a turbinelor eoliene pe aceste insule și în apropierea siturilor arheologice.

Вид на Хору на Китире
Cinci insule din Marea Egee (Grecia)

Grădina Giusti din Verona (Italia)

A fost construită în 1570 și de atunci a fost deschisă publicului. Este unul dintre cele mai bune exemple ale Renașterii toscane, păstrată în forma sa originală. Dar în 2020, grădina a fost lovită de vreme rea și de furtuni, care au provocat pagube semnificative întregului amplasament. Aproximativ 30 de copaci - o treime din total - și o parte din labirintul de buș au fost smulși. Trei statui din secolul al XVII-lea, precum și sistemele de iluminat și irigare, au fost grav avariate.

Сад Джусти в Вероне
Grădina Giusti din Verona (Italia)

Mănăstirea Dečani din Kosovo

Construită în secolul al XIV-lea, mănăstirea este unul dintre cele mai importante monumente religioase medievale din Europa. Însă, din 2006, a fost inclus pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO ca pe cale de dispariție. Mănăstirea și împrejurimile sale se confruntă cu provocări din cauza problemelor juridice și instituționale nerezolvate.

Дечанский монастырь в Косове
Mănăstirea Dečani din Kosovo

Oficiul poștal central din Skopje (Macedonia de Nord)

Poșta a fost ridicată în 1974 în stilul modernist al epocii postbelice. Structura puternică a clădirii, realizată din beton armat în formă de floare de lotus, trebuia să simbolizeze restaurarea orașului Skopje după puternicul cutremur din 1963. Clădirea a supraviețuit unui incendiu masiv în 2013, dar geamurile originale, frescele, mobilierul personalizat și iluminatul au fost fie complet distruse, fie grav avariate. Astăzi, clădirea se află într-un pericol și mai mare din cauza abandonului și uzurii.

 

Центральное почтовое отделение в Скопье
© Public Domain / Dominik Tefert
Oficiul poștal central din Skopje (Macedonia de Nord)

 

183
Tagurile:
Turism, Europa

Загрузка...
Diana Șoșoacă

Sondaj de ultimă oră: Diana Șoșoacă face praf partidele!

0
(reînnoit 07:34 13.04.2021)
Azi, Comisia juridică, de disciplină și imunități a Senatului va judeca sesizarea grupului PNL împotriva Dianei Şoşoacă. Prezentăm, în exclusivitate, rezultatele unui SONDAJ care arată opinia românilor față de încercarea partidelor de o opri pe senatoarea independentă

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Prin vocea Alinei Gorghiu, PNL a sesizat Biroul permanent al Senatului în legătură cu atitudinea și activitatea senatoarei independente Diana Șoșoacă.

Biroul Permanent a trimis Comisiei juridice o sesizarea în care liberalii propun ”eliminarea unei probleme care se perpetuează de la începutul legislaturii în Parlamentul României: comportamentul necorespunzător, nociv şi neregulamentar al doamnei senator Diana Iovanovici-Şoşoacă”.

Astfel, liberalii, care au susținut manifestările ilegale și violente în care instituții ale statului – și mai ales Parlamentul – au fost terfelite și insultate mai grav ca oricând, scriu acum că este ”inadmisibil să mai tolerăm ca parlamentarul Diana Iovanovici-Şoşoacă să sfideze orice normă legală şi orice regulă a bunului-simţ în cea mai prestigioasă instituţie a ţării (…) o asemenea atitudine reprezintă o gravă ofensă adusă atât Parlamentului, cât şi românilor”.

Liberalii o acuză pe Diana Șoșoacă de instigare la ”ură şi haos în luările de cuvânt din plenul Senatului, jigneşte, aduce ofense şi grave acuzaţii neîntemeiate, utilizează discurs homofob, xenofob, extremist” – dar nu dau exemple!

Ca o paranteză, aceeași liberali erau mândri de prezența printre ei a lui Gigi Becali, parlamentar și europarlamentar, dar atunci nu mai erau deranjați de excesele de limbaj ale acestuia! 

Precizăm că intervențiile senatoarei Diana Șoșoacă sunt publice, fiind postate pe site-ul Senatului – și nu am găsit în ele aspecte de tip ”homofob, xenofob, extremist”… decât dacă apărarea credinței și tradițiilor românești presupune toate astea!

În aceste condiții, multă lume a tras concluzia că liberalii și celelalte partide vor, prin sesizarea lor, să-i închidă gura senatoarei!

Voci din spațiul public consideră că ”mafia politică” s-a speriat de Diana Șoșoacă și vrea să o reducă la tăcere, așa a urmărit, fără succes, în cazul lui Vadim Tudor.

În aceste condiții, am realizat un sondaj pe site-ul agenției noastre, lansând o singură întrebare: ”Vor partidele și grupurile de interese să o blocheze pe Diana Șoșoacă?”

Sondajul propunea trei variante de răspuns:

  • DA – Diana Șoșoacă le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește
  • NU – Diana Șoșoacă trebuie sancționată, a depășit limitele
  • Nu știu

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 10 aprilie 2021, pe internet, pe sistemul un singur vot pentru un IP.

Iată rezultatele celor 1373 de voturi exprimate:

  • 89.5% (1228 persoane) – au votat DA – Diana Șoșoacă le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește
  • 9.2% (127 persoane) – au votat NU – Diana Șoșoacă trebuie sancționată, a depășit limitele
  • 1.3% (18 persoane) – au ales opțiunea ”Nu știu”

Deci, un scor covârșitor în favoarea ”senatoarei fenomen” – și un semnal negativ pentru partidele și grupurile de interese care vor să o blocheze pe Diana Șoșoacă să le dă în vileag secretele și faptele de care nu se vorbește.

De remarcat că decizia de a vota nu a fost una ușoară – numai 1 din 6 care au citit textul sondajului au decis să voteze. Cum se traduce asta? Cel mai probabil, teama de partide și grupurile de interese i-a făcut pe români reticenți în a-și exprima votul.

Oricum, este un scor zdrobitor, care arată clar susținerea românilor pentru Diana Șoșoacă.

0
Tagurile:
Sputnik, Diana Șoșoacă, Sondaj

Загрузка...