Первый президент СССР Михаил Горбачев

Mihail Gorbaciov: un nou război rece amenință distrugă lumea civilizată

283
(reînnoit 18:01 02.12.2019)
Fostul lider sovietic Mikhail Gorbaciov și-a exprimat speranța că Washingtonul și Moscova vor găsi o modalitate de a evita un „război fierbinte” în viitor și, astfel, să protejeze umanitatea de distrugere.

BUCUREŞTI, 2 dec – Sputnik, Doina Crainic. Într-un interviu acordat CNN, fostul președinte al URSS Mihail Gorbaciov a îndemnat Rusia și Statele Unite să se asigure că ceea el consideră drept un „război rece” nu va degenera într-un „război fierbinte”, care poate duce la distrugerea lumii civilizate.

„Cred că ar trebui evitat”, a spus Gorbaciov, răspunzând la întrebarea dacă lumea intră într-o nouă eră periculoasă de rivalitate multipolară între state.

„Un nou război rece ar putea deveni fierbinte”

„Este bine că există deja discuții în întreaga lume și că oamenii vorbesc, reacționează, este cel mai important lucru. Persoanele publice și politicienii înțeleg că nu trebuie permis un nou război rece. Ar putea duce la un război fierbinte şi la distrugerea întregii noastre civilizații”, a spus Gorbaciov, citat de Sputnik France.

De asemenea, el a comentat cu privire la soarta Tratatului pentru forțele nucleare intermediare (INF) pe care l-a semnat cu președintele american Ronald Reagan în 1987, care a căzut în urma retragerii Washington-ului.

Gorbaciov speră că astfel de acorduri privind controlul armelor vor fi din nou stabilite, întrucât obiectivul principal este renunţarea la armele nucleare.

283
Tagurile:
lumea, Războiul Rece, Mihail Gorbaciov
Tematic
Cum a încercat Ceaușescu să-l înlăture pe Gorbaciov de la putere
Fostul lider al Germaniei de Est: Am avut prea multă încredere în Gorbaciov
Steinmeier i-a adus mulțumiri lui Gorbaciov pentru aportul la reunificarea Germaniei

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

203
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

203
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

103
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

103
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...