Drapeaux devant le Parlement européen

Șase state europene se alătură sistemului de plăți cu Iranul “Instex”

965
(reînnoit 19:54 29.11.2019)
Șase state anunță că se alătură sistemului de plăți reciproce între UE și Iran, care va ocoli sancțiunile instituite de SUA.

BUCUREȘTI, 29 nov – Sputnik. Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia și Suedia s-au alăturat sistemului de plăți UE – Iran Instex, anunță ministerul Afacerilor Externe al Finlandei.

“Finlanda, alături de Belgia, Danemarca, Olanda, Norvegia și Suedia, a anunțat vineri, 29 noiembrie 2019, că se alătură sistemului de plăți al UE – Iran Instex”, se spune într-un comunicat al MAE finlandez.

Belgia, Danemarca, Finlanda, Olanda, Norvegia și Suedia acordă o importanță primordială păstrării și realizării depline a Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA) privind programul nuclear al Iranului de toate părțile implicare, se menționează în comunicat.

Acordul nuclear a fost aprobat unanim de Consiliul de Securitate al ONU și reprezintă un instrument cheie al regimului global de neproliferare și o aport important la stabilitatea din regiune.

“În lumina unei susțineri europene permanente a acordului și continuarea eforturilor de realizarea lui economică și promovarea comerțului legal între Europa și Iranul, ne aflăm acum în procesul de edificare a Instrumentului pentru susținerea schimburilor comerciale (INSTEX) în condiția continuării procedurilor naționale, se spune în comunicat.

Instex a fost înființat de către Franța, Germania și Marea Britanie în ianurie 2019.

În acest context este important ca Republica Islamică Iran a revenit la respectarea deplină a prevederilor și dispozițiilor a acordului nuclear, menționează diplomația Finlandei.

965
Tagurile:
Europa, state
Tematic
„Un conflict între Iran, Israel și alte țări din regiune este posibil”
SUA sunt gata să introducă sancțiuni împotriva mecanismului european de plăți cu Iranul
Iranul nu vrea război cu SUA, însă este gata să se apere – șeful MAE de la Teheran
Umbra independenței: UE se rupe de sistemul financiar al SUA

Загрузка...