Cutremur în Albania

Coșmar seismic: 30 de cutremure și replici în Balcani în 13 ore cutremur și în România!

1011
(reînnoit 19:05 26.11.2019)
Dezastru în Balcani – coșmarul seismic în apropierea României – o serie interminabilă de cutremure și replici

BUCUREȘTI, 26 nov - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Este ziua de coșmar a Balcanilor, o serie uluitoare de cutremure a zguduit Albania – și o mișcare seismică puternică s-a petrecut și la granița cu Bosnia-Herțegovina.

Peste 30 de cutremure și replici au avut loc în între 4 dimineața și 17, ora României, majoritatea în Albania. Dar, seria a început ieri noapte, la ora 22.57, cu un banal cutremur de 3.2 grade, la adâncime de 1o kilometri.

 În zori – DEZASTRU! La 3.48, un prim cutremur puternic, de 4.6 grade, la 10 kilometri, o replică de 3,2. Iar la 4.54 marele cutremur: 6.6 grade pe Richter, la 10 kilometri. Intensitatea acestuia nu a fost încă stabilită, dar probabil va fi peste 7 grade pe scara efectelor, Mercalli.

La 5,21 și la 5.57, două cutremure -  4.2 și 4.3 grade, plus replici. După o seri de replic, cutremurele au reînceput în jurul orei 8 dimineața.

Dintre acestea, trei cutremure puternice – 4.2 grade, 5.8 grade Richter în jurul orei 8 dimineața, apoi la ora 9.27, un altul de 4.5 grade. Aceste cutremure au avut multe replici peste 3 grade.

La amiază seria cutremurelor s-a reluat – între 13.58 și 15.05 au avut loc 3 cutremure, două puternice: 3.8, 4.2 și 4.5 grade pe scara Richter – urmate de replici peste 3 grade, care au loc și la ceastă oră.

Marele seism din Albania
© Photo : INFP
Marele seism din Albania

De precizat că au fost cutremure de suprafață (majoritatea, la 10 km adâncime) , cu epicentru în zona capitalei Tirana și a orașului Dures, provocând daune majore și pierderi de vieți omenești.

Cel mai puternic seism a avut loc în Bosnia, la granița cu Albania – 5.9 grade, la adâncime de 18 kilometri – care s-a resimțit la ora 11.20.

Acum puțin timp a avut loc și în România un seism, dar de adâncime și fără legătură cu cele din Albania, după cum spune și profesorul Mărmureanu, președintele INFP.

Seismul, produs în zona Vrancea, a avut loc la orele 16.55, a avut o magnitudine de 3.2 grade și s-a produs la 148 kilometri adâncime.

Marele seism din Albania
© Photo : INFP
Seria de 20 de cutremure și replici de după marele cutremur
1011
Tagurile:
seism, cutremur, Albania
Tematic
Ce spune savantul rus despre "Marele Cutremur" care a provocat panică în România
Cutremur puternic în Albania: Sute de oameni au avut de suferit - VIDEO
România ajută Albania lovită de cutremur
Cutremur puternic în sudul Franței - video
Des soldats du feu, image d'illustration

Video: Incendiu la un bloc locativ lângă Lyon - oameni răniți

3
Unsprezece persoane au au avut de suferit în urma unui incendiu izbucnit în Sainte-Foy-lès-Lyon, într-o clădire rezidențială cu opt etaje. Originea incendiului rămâne necunoscută pentru moment.

Un incendiu major a distrus o clădire de apartamente cu opt etaje în seara zilei de 6 mai în Sainte-Foy-lès-Lyon, în suburbia Lyonului, Franța.

Potrivit imaginilor postate pe rețelele de socializare, fațada clădirii a fost cuprinsă de flăcări în mai multe locuri.

"Incendiul a început într-un apartament de la etajul cinci și s-a extins la etajele superioare, până la al optulea", a declarat Véronique Sarselli, primarul orașului, pentru Progress, citat de Sputnik France.

„Focul a ajuns apoi pe fațada opusă și s-a răspândit în exterior”, a adăugat ea.

Pompierii au reușit să localizeze incendiul. Zeci de pompieri au participat la operațiune.

Victime ale incendiului

Unsprezece persoane au fost rănite ușor, otrăvite de fum, potrivit prefectului regiunii Auvergne-Rhône-Alpes și Rhône.

Un total de 60 de rezidenți au fost evacuați și luați sub îngrijire.

LyonMag precizează că 18 familii ar trebui relocate.

3
Tagurile:
video, incendiu, Franța, Lyon

Загрузка...
Răzvan Dumitrescu

Răzvan Dumitrescu pune întrebarea cheie a momentului: ”Totuși, cum naiba?!”

187
La adăpostul revoltei publice generate de cazul împușcării ursului, un eșec major pentru România nu a fost băgat de seamă – și el are legătură cu același grup politic și de interese care a afectat alte domenii de vârf

BUCUREȘTI, 7 mai – Sputnik. Un mare scandal, cu implicații majore pentru România, a fost acoperit de mult discutatul caz al împușcării ursului Arhur – este vorba de excluderea laserului de la Măgurele din proiectul paneuropean de cercetare ”Extreme Light Infrastructure - European Research Infrastructure Consortium”.

Ei bine, luat prea puțin la întrebări, demnitarul responsabil de domeniu și de situație, ministrul Cercetării, Ciprian Teleman de la USR, spune sec: ”România nu a fost inclusă în consorţiu cu statut de membru fondator observator, în ciuda eforturilor diplomatice făcute anterior acestei reuniuni”.

”Neîncrederea apărută între parteneri, în etapele finale ale proiectului, nu a putut fi recuperată în două luni, deşi România a lucrat intens, mai bine de zece ani, la realizarea acestei infrastructuri”, scrie Teleman pe pagina de socializare.

Cu toate astea - altfel spus, după șutul primit - ministrul spune că ”ELI ERIC va beneficia în continuare de suportul României ori de câte ori va fi solicitat”.

”Menținem deschis dialogul dintre România si ELI ERIC prin proiectul Impulse, platformă prin care echipele de proiect rămân în contact cu ceilalți actori implicați, atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ”, arată ministrul.

Ei bine, în fața acestui insucces, unul dintre cei mai atenți și experimentați observatori a ceea ce se petrece în România, realizatorul TV Răzvan Dumitrescu pune o întrebare cheie:

”Cum naiba numai miniștri din zona USR-PLUS reușesc să termine cu transplantul de plămâni, sa pună la podea transplantul osos prin manevra cu spitalul  Foișor și acum să treacă și la laser?”, scrie Răzvan Dumitrescu, subliniind uluit: ”Totuși, cum naiba?”.

Un răspuns ar putea veni de la fostul șef al diplomației române, Adrian Severin: ”USR PLUS e cea mai mare amenințare la adresa siguranței naționale”.

Și să amintim un alt demers împotriva științei românești al aceleiași grupări: printr-un amendament la Legea Bugetului, USR PLUS a dorit lăsarea fără fonduri – deci închiderea! – Academiei Oamenilor de Știință.

Ori, pe mâna lor au ajuns, așa cum remarca Răzvan Dumitrescu, atât Sănătatea, cât și Cercetarea. ”Totuși, cum naiba?” – vorba realizatorului „Subiectiv”.

187
Tagurile:
USR, Răzvan Dumitrescu, laser

Загрузка...