BUCUREȘTI, 20 nov - Sputnik. SUA încearcă să împiedice dialogul între kurzii sirieni și Damasc, a declarat ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, după întrevederea cu omologul său din Bahrain, Khalid bin Ahmed Al Khalifa.
“Americanii lucrează în direcția împiedicării unui dialog între kurzi și Damasc, în timp ce noi ocupăm o poziție opusă, fiind convinși că doar dialogul între kurzi și Damasc poate să rezolve nu doar problema asigurării drepturilor kurzilor, dar și problema asigurării securității Republicii Turce, care reprezintă un drept legitim”, a spus Lavrov.
Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, a declarat că Ankara ar putea relua operațiunea din Siria în cazul în care Rusia și SUA nu își vor îndeplini obligațiile de retragere a formațiunilor paramilitare kurde din zona de securitate.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Apărării al Rusiei, s-a reușit înainte de termen realizată retragerea trupelor ale părților în conflict, fiind efectuate patrulările a zonelor de frontieră ale Siriei. În afară de aceasta, pentru normalizarea situației în zonele de frontieră ale Siriei au fost desfășurate forțe suplimentare ale poliției militare rusești, sunt instalate spitale mobile pentru oferirea ajutorului medical civililor.
BRUXELLES, 1 mar – Sputnik. Reacția premierului Benjamin Netanyahu după explozia de la bordul navei israeliene a fost de a acuza Teheranul că se află în spatele incidentului. Explozia a avut loc joi pe nava MV Helios Ray, care plecase din portul saudit Dammam cu destinaţia Singapore. Deflagraţia a cauzat două găuri mari în pereţii navei.
Iranul a respins însă astăzi acuzaţiile lansate de premierul israelian: ''Respingem ferm această acuzaţie'', a spus Saeed Khatibzadeh, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe iranian.
''Securitatea Golfului Persic este extrem de importantă pentru Iran şi nu le vom permite (israelienilor) să răspândească teamă în regiune prin asemenea acuzaţii. Regimul sionist ştie foarte bine că răspunsul nostru la chestiunile de securitate este mereu ferm şi precis'', a continuat reprezentantul diplomaţiei iraniene, adăugând că Israelul este sursa instabilităţii din regiune.
Dar disputa dintre cele două state nu pare a se opri la declarații. Benjamin Netanyahu a declarat pentru postul de radio Kan nu doar că el consideră Iranul responsabil pentru explozie, ci și că Israelul va riposta.
''Ştiţi care este politica mea. Iranul este cel mai mare inamic al Israelului. Sunt decis să ne apărăm. Îi lovim (pe iranieni) peste tot în regiune'', a amenințat Netanyahu.
Postul de radio Kan a precizat că interviul cu premierul Benjamin Netanyahu fusese înregistrat duminică noaptea, înainte ca Siria să acuze Israelul de lansarea unor rachete asupra părţii de sud a Damascului. Israelul nu a confirmat informaţia, dar anterior a anunţat că lansează frecvent acţiuni militare împotriva transporturilor iraniene de arme din interiorul Siriei.
Calendarul atacurilor cu rachete asupra Siriei indică însă o legătură cu explozia de la bordul navei israeliene, semn că Israelul a trecut la ripostă.
Nici Iranul nu se lasă mai prejos, el promițând din luna noiembrie că va da un răspuns ''calculat'' la uciderea unui expert de-ai săi în domeniul nuclear, de care a acuzat Israelul. Desigur că Guvernul israelian a respins aceste acuzaţii, așa cum și Iranul a respins acum acuzațiile Israelului referitoare la explozia de pe navă.
În continuare, este de așteptat că ostilitățile vor continua între părțile aflate în conflict, deocamdată însă sunt doar lovituri chirurgicale care nu iau proporții grave.
BUCUREŞTI, 1 mart – Sputnik. Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care unul în legătură cu cazul interceptărilor telefonice, scandal care a izbucnit în 2014, la doi ani după plecarea sa de la Palatul Élysée.
În acest caz, se punea problema dacă Nicolas Sarkozy a încercat, prin avocatul său Thierry Herzog, să-l ajute pe fostul înalt magistrat Gilbert Azibert să obțină un post în Monaco în schimbul informațiilor care îl priveau în afacerea Bettencourt.
Acuzarea s-a bazat în special pe schinburile telefonice dintre Sarkozy și Herzog printr-o linie telefonică înregistrată pe numele lui Paul Bismuth. Curtea penală a considerat în cele din urmă că s-a încheiat un „pact de corupție” între fostul președinte, acum în vârstă de 66 de ani, Herzog și G. Azibert, condamnați, de asemenea, la trei ani de închisoare, potrivit Sputnik France.
De asemenea, Procuratura Națională Financiară (PNF) ceruse împotriva fostului preşedinte patru ani de închisoare, inclusiv doi ani, considerând că imaginea prezidențială a fost „deteriorată” de acest caz cu „efecte devastatoare”.
Nicolas Sarkozy are la dispoziție zece zile pentru a face apel. Din 17 martie, fostul preşedinte francez va apărea din nou în instanță, de data aceasta în dosarul Bygmalion, sub suspiciunea de finanțări ilegale ale campaniei sale din 2012.
BUCUREȘTI, 1 mer – Sputnik. Un sondaj de ultimă oră realizat de CURS plasează Biserica pe primul loc ca încredere în România – aproape 2/3 dintre români (63%) i declară că au încredere în Biserică.
Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS, care a realizat acest sondaj la finalul lui februarie 2021, remarcă o creştere cu 1% (faţă de sondajul din luna ianuarie) a încrederii în Biserică.
Pe locul doi, în mod cu totul bizar, se află instituția administrației locale, primăria, cu 57% încredere multă şi foarte multă, în scădere cu 3% faţă de ianuarie 2021, în condițiile în care sunt numai scandaluri în jurul primăriilor, în toată țara!
Urmează o altă instituție, de multe ori acuzată de spolierea românilor, Banca Națională – BNR, cu 45%.
Președinția se află pe locul patru, cu numai 36%. Urmează presa, cu 28% ”multă şi foarte multă încredere”, și ONG-urile, cu încredere 26%.
În final sunt instituțiile politice - Guvernul (23%), Parlamentul (13%) şi partidele (13%).
De remarcat că, din sondaj, lipsesc Armata, Poliția și Justiția! Ori, dacă Poliția și Justiția au fost mereu subiecte controversate, Armata era vedeta sondajelor, umăr la umăr cu Biserica! De ce a dispărut acum?
A scăzut încrederea oare? Sau nu se mai poate analiza starea de spirit al opiniei publice pentru că, în fapt, Armata română este doar o anexă a NATO, iar de apărat… apără războaiele altora?
Greu de înțeles – dar un scor colateral ar trebui luat în seamă: media de încredere a celor care compun CSAT, forul conducător de Apărare, este lamentabilă – circa 30%! Deci, mai puțin de 1 român din 3 au încredere în forul suprem decident în materie de Apărare și Siguranță națională!
Grav de tot, mai ales că, se știe, România e ”mereu sub amenințare”!
***
Precizări în privința sondajului, realizat de CURS între 22 și 26 februarie 2021:
Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste. Volumul eşantionului: 1100 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat.
Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Sursa: Agenția Știri pe Surse, partener CURS.