Palatul Elysée

Când și unde va avea loc summitul în „formatul normand”

76
(reînnoit 20:18 15.11.2019)
Franța a confirmat locul și data desfășurării summitului liderilor statelor din formatul normand pentru reglementarea conflictului din Estul Ucrainei.

BUCUREȘTI, 14 nov – Sputnik. Întâlnirea șefilor de state în formatul normand va avea loc pe 9 decembrie la Paris. Informația a fost confirmată de reprezentanții Palatul Élysée la solicitarea RIA Novosti.

“Luni, 9 decembrie, va avea loc summitul în formatul normand. Acesta va reuni la Paris șefii statelor și guvernelor din Franța, Germania, Rusia și Ucraina. Despre desfășurarea summitului în formatul normand s-a discutat în această vară la întrevederea președintelui Franței, Emmanuel Macron, cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, din 19 august la  Brégançon, apoi la summitul G7 din Biarritz”, a anunțat administrația liderului francez.

Totodată, aceasta a ținut să menționeze că „summitul va avea loc din momentul în care pe parcursul venii au fost înregistrate progrese semnificative în reglementare conflictului din Estul Ucrainei”.

În special, s-a reușit retragerea trupelor în câteva zone tensionate ale liniei de contact. “Întrevederea va permite deschiderea unui nou episod al realizării acordurilor de la Minsk”, au subliniat reprezentanții Palatul Élysée.

76
Tagurile:
acordul de la Minsk, Formatul normand, Emmanuel Macron, Vladimir Putin, Paris, Ucraina, Franța
Tematic
SUA speră că Rusia și Ucraina vor cădea la pace
Ucraina se pregătește de importul de gaze din Moldova și România
Putin și Merkel au discutat despre Ucraina și Orientul Apropiat
Studiu: românii, printre cele mai netolerate etniii din Ucraina
Vîșinski, despre persecutarea lui Soloviov și a jurnaliștilor în Ucraina
Putin, un bilanț al summitul BRICS: Despre Trump, Siria, Zelenski și Ucraina
UE salută liberalizarea pieței funciare din Ucraina
Dan Andronic

Andronic: ”Autostradă? Am fugi mai repede din calea rușilor”

22
Dan Andronic face praf aberațiile ”experților NATO” privind importanța unei autostrăzi către Republica Moldova în cazului uni ”atac al Rusiei”

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Cunoscutul jurnalist și patron de presă Dan Andronic dă de pământ cu ”analiza” făcută niște „experți NATO”, care au propus ipoteza aberantă a unui atac al Rusiei asupra României la o manifestare organizată de CEPA.

Printre altele, s-a propus o autostradă strategică spre Moldova, pe care să se poată mișca rapid blindatele NATO. În ipoteza abradabrantă, ”experții” au vorbit de o așa zisă „poartă a Focșanilor”, ca o cheie a apărării contra ”atacului Rusiei”.

”Asta cu autostrada către Republica Moldova mi se pare cea mai tare prostie”, reacționează Dan Andronic. ”Zic experții că fără ea se pare că nu am rezista mai mult de 24 de ore. Eu nu prea înțeleg cum se gândesc experții NATO că am rezista mai mult de 24 de ore având autostradă”.

Mai mult, Dan Andronic ia în bășcălie ideea ”autostrăzii strategice” – ”Eu cred că ar scădea capacitatea de rezistență, pentru că am fugi mai repede din calea rușilor”.

”Păi, măi experților, autostrada asta nu ar putea fi folosită și de ruși ca să ajungă mai repede, să scape de căruțele și tirurile de pe șosele?”, le dă Andronic peste nas ”experților NATO”.

Conchizând într-o notă serioasă asupra subiectului, Dan Andronic propune ”să lăsăm gluma deoparte” – și subliniază că ideea e ”E doar o prostie”.

”Ca să nu mai vorbesc despre faptul că România nu poate rezista mai mult de 24 de ore în orice condiții, dar trebuie să rezistăm măcar atât, ca să vină trupe NATO în ajutor”, spune Dan Andronic.

Și, ca să continuăm ideea absurdă – ce ar mai rămâne din România după o ”rezistență” de 24 de ore după un atac – precum cel despre care aberează ”experții NATO”?...

Dar, așa cum am arătat și într-o scurtă analiză, aberațiile lobbiștilor NATO au un scop prea puțin ”strategic” – dar extrem de cupid: trebuie argumente ”de experți” ca România să plătească tot mai mulți bani.

22
Tagurile:
Moldova, România, NATO, autostradă, Dan Andronic

Загрузка...
Ludovic Orban și Jean Castex, Franța

Se confirmă ce face Orban la Paris: ”Nu scăpăm nejumuliți!”

164
Așa cum am anticipat într-o analiză, Franța profită de înțelegerile făcute de România în SUA, peste capul UE – și acum impune participare ei la câștig

BUCUREȘTI, 27 oct – Sputnik. Exact așa cum am anticipat, vizita premierului Orban la Paris vizează banii pe car România îi va obține împrumutându-se în SUA – și care vor ajunge la firme americane care vor ”dezvolta” centrala de la Cernavodă.

Atrăgeam atenția că atât combinația ”strategică”, fără vreo licitație internațională, cât și ”foaia de parcurs” semnată cu SUA în domeniul militar NU vor fi ușor agreate de UE. Ca atare, e nevoie ca state puternice din UE să nu se opună.

Iar cel mai periculos oponent ar putea fi Franța, ale cărei contracte pentru corvete… zac, iar ”foamea„ de bani a controversatei administrații Macron este evidentă. Așa că România plătește… ca Franța să tacă!

Acum se confirmă: premierul Orban și miniștrii Energiei, Apărării și Agriculturii au semnat documentul pentru actualizarea ”Parteneriatului strategic Franța – România”, dar și a Foii de parcurs pe următorii 4 ani!

Deci, cam la fel ca în SUA – și cu aceeași dilemă: CINE și CÂND a aprobat aceste „actualizări” și ”foi de parcurs” pe mulți ani?! Desigur, până și Opoziția tace!

Iar francezii merg strict pe urma SUA, profitând de împrumutul făcut de România!

Adică, aflăm că Orban a semnat un ”document de intenție” pentru cooperarea în construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă dar și a reparațiilor care trebuie făcute la reactorul 1! Cu cine și prin ce formulă de alegere a partenerului – o firmă franceză de proiectare, Orano – care a și semnat un acord cu NuclearElectrica!

Economie de piață, licitație internațională, Organizație Mondială a Comerțului etc. etc?... Nu se aplică liberalilor și ”strategicilor”!

Și, evident, aflăm de la premier și că discuțiile au avut în vedere și ”participarea Franței la programul național de înzestrare militară”!

În fine, o altă chestiune delicată - ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a discutat cu omologul său francez  despre Politică Agricolă Comună și Green Deal.

”Avem câteva priorități unde Franța ne poate ajuta, și anume vrem să consolidăm ferma de familie”, a spus Oros, pentru că ”Franța are o tradiție foarte mare”.

Franța are o agricultură uriașă, fermierii sunt cel mai vehement segment când e vorba de protejarea intereselor – iar povestea ministrului că ”vrem să dezvoltăm o rețea de depozite cu produse românești, precum sistemul francez” este o gogomănie, după ce el a închis magazinele deschise de Petre Daea!

Ce ne putem aștepta de la Franța în materie de agricultură – susținerea intereselor lor, deci cine știe ce pretenții puse pe masa guvernanților români, buni numai să cedeze ”strategic”!

Îl citez în final pe Constantin Gheorghe – fostul consilier politic al lui Ion Iliescu și Adrian Năstase: ”Acum, la modul serios: ce caută Orban la Paris? Francezii, văzând cu câtă lejeritate aruncăm cu banii după armament, ne strâng cu ușa pentru corvetele Gowind, contract încă neclar?”.

”Iar după vizita lui Ciucă la Washington zboară, probabil, și altă sursă de bani: elicopterul care va înlocui Puma. Bine, și ceva rachete, dragostea răcanului român cu stele pe epoleți. Că e parandărătul mare!”, scrie Constantin Gheorghe într-o postare.

Concluzia reputatului analist e clară: ”Oricum nu scăpăm nejumuliți după vizita asta a lui Șică Mandolină la Paris. Asta e sigur! Aflăm noi ce și cum...”.

Aflăm, dar prea târziu – după ce acordurile au fost semnate – și nimeni cu putere, din România, nu le va contesta!

Urmează Israel.

164
Tagurile:
Emmanuel Macron, Ludovic Orban, SUA, Franța, NuclearElectrica

Загрузка...