Vladimir Putin - BRICS

Putin, un bilanț al summitul BRICS: Despre Trump, Siria, Zelenski și Ucraina

465
Cel de-al XI-a summit al statelor BRICS s-a desfășurat în Brazilia, în perioada 13-14 noiembrie 2019. În cadrul unei conferințe de presă, liderul rus a punctat un șir de repere de pe agenda mondială.

CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. Președintele rus Vladimir Putin a susținut o conferință de presă după încheierea summitului BRICS din Brasilia. Vladimir Putin a răspuns la întrebările jurnaliștilor despre activitatea BRICS, precum și despre politica externă. Vedeți cele mai importante declarații în materialul RIA Novosti.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și președintele Braziliei, Jair Bolsonaro.
© Sputnik / Рамиль Ситдиков

Despre relația cu Donald Trump

Potrivit lui Vladimir Putin, deocamdată nu a fost planificată o întâlnire cu președintele american Donald Trump.

Cu toate acestea, Putin a menționat că ar fi corect ca liderul american să vină în Rusia la aniversarea victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei, chiar și în cadrul campaniei electorale din SUA.

Despre interesele Federației Ruse în SiriaVladimir Putin a spus că Rusia a soluționat practic aproape toate sarcinile avute în Siria.

Potrivit președintelui rus, interesele au constat în a împiedica pătrunderea a unui număr mare de militanți arabi bine pregătiți în Rusia. Totodată, el a subliniat că aceasta nu era o amenințare doar pentru Rusia, ci și pentru țările europene, dar și pentru SUA.

„Toată lumea este în pericol, așa că trebuie să unim forțele”, a spus Putin.

Vladimir Putin a amintit că după ce Rusia a început lupta împotriva terorismului în Siria, 90 la sută din teritoriul acestei țări a fost eliberat de militanți. El a adăugat că aceste teritorii au ajuns sub controlul guvernului legitim al Siriei.

Despre relațiile cu Vladimir Zelenski

Președintele rus a spus că a avut „o interacțiune deplină” cu omologul său ucrainean Vladimir Zelenski. În același timp, Putin a adăugat că, în cadrul negocierilor cu privire la situația din Donbass, trebuie să se ajungă la anumite decizii.

În timpul conferinței de presă, Putin a fost întrebat dacă negocierile personale între liderii Rusiei și Ucrainei ar putea avea loc înainte de negocierile în formatul „normand”, așa cum a propus fostul președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev.

„În ceea ce privește inițiativa <..> lui Nazarbaiev. El a locuit mulți ani în Ucraina, o tratează cu mare simpatie. Și îmi transmite întotdeauna această atitudine. Însă el a pornit întotdeauna de la faptul că Ucraina nu ar trebui să-și caute fericirea dincolo de mări și țări, <...> ci ar trebui să se înțeleagă cu vecinii”, a declarat Putin.

Vladimir Putin la summitul BRICS, 14 noiembrie 2019
© Sputnik / Алексей Дружинин

Președintele rus a menționat că nu se discutată o eventuală întâlnire cu Zelenski înainte de negocierile în formatul „normand”.

Putin și-a exprimat încrederea că atât el, cât și Zelenski sunt interesați de un rezultat pozitiv.

Despre negocierile cu Ucraina în privința gazelor

Vladimir Putin a spus că Rusia este gata să negocieze atât tranzitul de gaze prin Ucraina, cât și livrările la prețuri mai mici decât cele de ”revers”. Astfel, Rusia poate reduce prețul livrărilor directe cu 25 la sută. În același timp, Putin a spus că este imposibil reversul gazelor din Europa în Ucraina.

„Gazul nu poate curge pe jumătate din țeavă într-o direcție, iar pe altă jumătate în cealaltă. este o aberație. Acest lucru este absolut ireal”, a spus Putin.

465
Tagurile:
Ucraina, Vladimir Zelenski, Siria, Trump, BRICS, Vladimir Putin
Тема:
Summitul BRICS din Brazilia (13)
Situația din Libia

Vărul lui Gaddafi a numit principalii vinovați de haosul din Libia

48
(reînnoit 20:13 06.08.2020)
Vărul lui Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam, consideră că NATO și Consiliul de Securitate al ONU se fac responsabili de situația din Libia și le cere să-și prezinte scuze poporului libian.

CHIȘINĂU, 6 aug – Sputnik. Consiliul de Securitate al ONU și NATO trebuie să-și aducă oficial scuze poporului Libiei pentru agresiunea din 2011, a declarat agenției RIA Novosti liderul “Frontului Luptei Naționale în Libia”, vărul fostului lider libian, Muammar al-Gaddafi, Ahmed Gaddaf al-Dam.

“Frontul Luptei Naționale în Libia” reprezintă una din mișcările politice ale susținătorilor lui Gaddafi. O bună parte a membrilor mișcării sunt în exil, după evenimentele din 2011 și se află în opoziție față de Guvernul Concilierii Naționale din Libia, care își are sediul în Tripoli.

O parte a membrilor, foști militari, luptă acum în rândurile Armatei Naționale Libiene a lui Khalifa Haftar.

Potrivit lui Gaddaf al-Dam, “agresiunea din partea NATO a distrus principala supapă de siguranță a întregii Africii de Nord”, pe care, în opinia lui, o reprezenta Libia.

“În 2011 Consiliul de Securitate al ONU și-a asumat responsabilitatea pentru tot ce se întâmplă în Libia. Cum de au putut admite apariția în această țară a extremiștilor și teroriștilor care nu au existat anterior în Libia, nici în Africa de Nord?”, se întreabă Gaddaf al-Dam.

Potrivit politicianului, dacă și-ar dori, „Consiliul de Securitate al ONU ar putea pune capăt tuturor cataclismelor din Libia în câteva ore”. Cu toate acestea, menționează el, “Occidentul nu-și dorește soluționarea problemei libiene, Occidentului îi convine continuarea haosului din Libia”.

„NATO și Consiliul de Securitate al ONU sunt responsabile de tot ce se întâmplă astăzi în Libia. Aceștia ar trebui să-și aducă scuze oficial libienilor și să înceapă să-și corecteze erorile comise, pe care continuă să le comită”, spune Gaddaf al-Dam, care în ultimii ani ai vechiului regim ocupa funcția de responsabil pentru relațiile Libia – Egipt.

În martie 2011, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție care prevedea blocarea spațiului aerian al Libiei. Apoi, coaliția internațională, condusă de NATO, profitând de acest document, a declanșat o operațiune militară în Libia, care s-a încheiat cu debarcarea a lui Muammar al-Gaddafi.

După debarcarea și asasinarea liderului, Libia a încetat să mai funcționeze ca un stat unitar. Astăzi în această țară există o dualitate a puterii. În Est prezidează un parlament ales de popor, iar în Vest, în capitala Tripoli, se află un guvern, format cu susținerea ONU și UE, în frunte cu Fayez al-Sarraj. Autoritățile din partea de Est a țării acționează independent de Tripoli și cooperează cu Armata Națională a Libiei, condusă de mareșalul Khalifa Haftar. Guvernul Concilierii Naționale este susținut de Turcia și Qatar, iar Armata Națională a Libiei – de Egipt și Emiratele Arabe Unite.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

48
Tagurile:
Muammar Gaddafi, Libia
Tematic
În zonele petroliere din Libia ar putea izbucni lupte teribile
Lavrov: Libia e departe de restabilirea statalității
Berlinul a definit sarcinile părților în conflictul din Libia
Turcia se opune rolului coordonator al UE în Libia
Putin și Merkel au discutat despre Siria, Libia, Ucraina și COVID-19

Загрузка...
US President Barack Obama and First Lady Michelle Obama attend the Commander-in-Chief's Ball, honoring US service members and their families, at the Walter E. Washington Convention Center on January 21, 2013 in Washington, DC.

Michelle Obama, împinsă spre a deveni vicepreședintele lui Joe Biden

35
(reînnoit 18:44 06.08.2020)
Michelle Obama este îndemnată de fani și susținători să intre în tandem cu Joe Biden în cursa acestuia pentru președinția SUA, iar dacă Biden ar câștiga, soția lui Barack Obama ar deveni vicepreședintele SUA.

BRUXELLES, 6 aug - Sputnik. Soția fostului președinte Barack Obama, Michelle Obama, este îndemnată de fani să devină partenera electorală a candidatului democrat la preşedinţie Joe Biden în cursa pentru Casa Albă. În cazul în care Biden ar câştiga alegerile din noiembrie, fosta prima doamnă a SUA ar deveni vicepreşedinte al Statelor Unite.

Un comitet de susținere a lui Michelle Obama a fost constituit pentru ca ea să devină candidatul la vicepreședinția SUA în tandem cu Joe Biden care va lua o decizie în cel mai scurt timp privind candidatul său la vicepreşedinţie.

Comitetul de susținere al fostei primei doamne crede că Biden „trebuie să vină cu cel mai puternic ticket posibil pentru a obţine o victorie zdrobitoare, care nu doar să-l înlăture pe Donald Trump din funcţie, ci să şi arunce spiritul neamerican al trumpismului la coşul de gunoi al istoriei”. Mesajul a fost transmis public printr-o scrisoare deschisă a comitetului care a lansat ipoteza că un tandem Biden-Michelle Obama ar creşte şansele ca democraţii să recupereze controlul asupra Senatului.

Joe Biden a promis să aleagă o femeie pentru postul de vicepreşedinte, iar multe dintre potenţialele candidate sunt de culoare.

Candidatul democraților a fost de altfel întrebat în aprilie ce ar face dacă Michelle Obama şi-ar exprima interesul pentru a intra în tandem electoral cu el, iar Biden a răspuns atunci că ar alege-o „fără ezitare”.

Argumentele în favoarea alegerii lui Michelle Obama sunt multe: în 2019 un sondaj YouGov a desemnat-o drept cea mai admirată femeie din lume, depăşindu-le pe Angelina Jolie şi Oprah Winfrey.

Michelle Obama a spus în trecut, în alt circumstanțe însă, că nu vrea să candideze, afirmând că poate face mai multe pentru societate rămânând în afara politicii. Ea s-a implicat în acțiuni civice și a publicat o carte de memorii devenită bestseller, intitulată „Becoming”, care i-a dat ocazia să devină și mai cunoscută pe plan mondial.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

35
Tagurile:
Joe Biden, Michelle Obama
Tematic
Cutremur la nivel mondial – Regimul Obama, lovit de o acuzație de corupție uriașă!
Trump, înfrângere importantă în fața lui... Obama!
Trump: Obama este responsabil de imixtiunea rusească în alegeri
Obama "tună şi fulgeră" după anunţul lui Trump de retragere din acordul nuclear cu Iranul
Trump: Asta nu i-o voi ierta niciodată lui Obama

Загрузка...