Встреча президентов Франции и России Эммануэля Макрона и Владимира Путина, Версаль, 29 мая 2017 года

„NATO, în moarte cerebrală”: „cadoul” pe care îl oferă Macron Rusiei

485
(reînnoit 18:46 12.11.2019)
Prin remarcile sale recente despre „moartea cerebrală” a NATO, președintele francez nu numai că a îndemnat Berlinul la acțiune, dar a invitat Rusia la un dialog strategic, făcând astfel „un cadou” omologului său rus, scrie ziarul elvețian Neue Zürcher

BUCUREŞTI, 12 nov – Sputnik, Doina Crainic. Observând lipsa de coordonare dintre Statele Unite și Europa, precum și acțiunile unilaterale ale Turciei – membră a NATO – în Siria, Emmanuel Macron a vorbit recent despre „moartea cerebrală a NATO”. Cu o astfel de declarație, președintele francez a cerut Berlinului să acționeze, dar, de asemenea, a „făcut un cadou liderului de la Kremlin”, propunând un dialog strategic, scrie ziarul elveţian Neue Zürcher Zeitung, citat de Sputnik France.

Președintele Franței, Emmanuel Macron
© Sputnik / Алексей Витвицкий

Potrivit autorului articolului, rușii au perceput aceste remarci drept „o răzbunare istorică” pentru țara lor după înfrângerea Uniunii Sovietice în Războiul Rece. Pentru aceştia, Emmanuel Macron „face prohodul” Alianței Nord-Atlantice și promite Moscovei „o nouă ordine în Europa”.

În același timp, ziarul subliniază că, pentru Moscova, această declarație a fost „un motiv de bucurie”, dar nu mai mult de atât, deoarece autoritățile ruse își dau seama că NATO nu va fi reconstruită în viitorul apropiat.

Chiar dacă Rusia este izolată din cauza sancțiunilor politice și economice din partea Uniunii Europene, această „singurătate” a Moscovei nu poate fi considerată un defect, deoarece permite Rusiei să observe obiectiv diferențele dintre UE și Statele Unite, inacțiunea Germaniei și dezamăgirea Franței.

Reacționând la declaraţiile lui Emmanuel Macron din interviul pentru The Economist, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că nu ţine de competenţa Moscovei să comenteze situaţia Alianței.

„Dacă NATO este moartă sau în viață sau ce părți din aceasta sunt în comă nu putem decide noi, nu suntem medici legişti”, a spus Dmitry Peskov.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a comentat declaraţiile lui Macron: „Adevărate și reflectând esența [problemei]. O definiție clară a stării actuale a NATO”, a scris ea pe contul său de Facebook.

485
Tagurile:
NATO, Rusia, Emmanuel Macron
Tematic
Macron, Merkel și Johnson îl cheamă pe Erdogan la discuții la Londra
Macron, declarația care pune lumea pe jar: NATO este în moarte cerebrală
Macron: Europa trebuie să-și schimbe poziția față de Rusia
Macron: E de neconceput ca Rusia să fie considerată un dușman al NATO
Macron pune condiții: întâi rezolvarea majorității în PE, apoi nominalizarea comisarului

Загрузка...