Pe măsură ce ploile abundente se deplasează dinspre vest, se aşteaptă ca zăpada să cadă în zone din nordul Angliei, în timp ce în unele regiuni din Scoția ar putea să se depună până la 10 cm de zăpadă, în special în zonele mai înalte.
De asemenea, potrivit meteorologului Simon Partridge de la Met Office, vor fi perioade de soare și averse în toată Marea Britanie. Ploile vor fi însoţite de vânt puternic, iar uneori de grindină și tunete, în special spre nord și vest. Spre sud-est, vremea va fi mai uscată şi mai însorită.
În privinţa temperaturilor, deşi pe diagramă apar 9 până la 10 grade C, vremea se va simţi rece din cauza vântului din nord-vest.
Potrivit meteorologului Met Office, marți sunt în vigoare avertismente meteorologice de ploaie în unele zone ale țării. Un cod galben este în vigoare marți între orele 00.00 și amiază și ar putea provoca inundații și perturbări ale transportului. Avertismentele sunt valabile pentru Nottingham, Stoke-on-Trent, Sheffield și Manchester.
De asemenea, o altă avertizare meteo de cod galben de ploi este valabilă miercuri pentru Sheffield, Nottingham și Lincoln și coasta de est a Regatului Unit.
Potrivit unei hărţi postate de Met Office pe Twitter, o masă de aer din Atlantic va influența vremea din Marea Britanie săptămâna aceasta, menţinând condiții meteo reci şi instabile.
Potrivit comunicatului diplomației ruse, decizia este legată de lipsa unor progrese în păstrarea documentului.
Acordul Cer Deschis a fost semnat în 1992. 34 de state au fost parte a acestui document, însă în noiembrie 2020, SUA s-au retras oficial din acord, acuzând Rusia de nerespectarea condițiilor lui. Moscova a declarat că Washingtonul a părăsit înțelegerea sub pretexte false. Vor mai exista zboruri de observare și cum se va schimba securitatea globală – urmăriți în materialul video realizat de Sputnik.
BUCUREȘTI, 16 ian – Sputnik. Președintele Republicii Guineea, Alpha Condé, de 82 de ani, s-a vaccinat de coronavirus cu preparatul rusesc “Sputnik V”. Procesul a fost prezentat la postul de televiziune local.
“Vineri, președintele republicii și-a administra o doză a Sputnik V, pentru a îndemna populația la vaccinare”, se menționează în reportajul TV.
Șeful statului a primit prima doză a vaccinului în palatal prezidențial “Sékou Touré”, în cadrul celei de-a doua etape de vaccinare.
Autoritățile din Guineea au inițiat campania experimentală de vaccinare cu preparatul rus Sputnik V la sfârșitul lunii decembrie. Guineea, potrivit portalului Guinee News, a primit 55 de doze a vaccinului. În prima etapă a vaccinării, de la sfârșitul anului trecut, au fost vaccinați 19 oficiali înalți, inclusiv ministrul Apărării, Mohamed Diané.
Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Republica Guineea a ajuns la 14 mii, s-au vindecat 13,3 mii, 81 de pacienți, infectați cu coronavirus, au decedat.
BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Liliana Romaniuc, fost inspector școlar general și o voce importantă în mediul educațional prezintă câteva concluzii referitoare la numirea directorilor de școli după încheierea mandatelor. Aceste concluzii sunt rezultatul discuțiilor purtate cu profesori, părinți și elevi.
”Numirile din pixul inspectorului general trebuie eliminate cât mai repede posibil. Am auzit despre situații în care inspectorul general nu s-a consultat nici măcar cu adjuncții”, scrie Liliana Romaniuc.
Aceasta susține că Legea educației, din ianuarie 2011, prevedea foarte clar ce se întâmplă la finalizarea mandatului directorului: Consiliul de Administrație numește persoana care va ocupa funcția de director, până la organizarea concursului.
De asemenea, concursul pentru ocuparea funcției de director trebuie să fie organizat la nivelul școlii, de către Consiliul de Administrație - entitatea care cuprinde reprezentanții tuturor beneficiarilor direcți sau indirecți ai educației: elevi, părinți, comunitate locală, profesori. În opinia Lilianei Romaniuc, procesul trebuie să fie mai mult decât un concurs...
”Nu știu când vom ajunge la această decizie, dar e bine să începem să ne pregătim pentru ea. Asta și pentru că directorii și profesorii spun că își doresc autonomia școlilor, și e bine ca școlile să aibă autonomie”, a adăugat fostul inspector școlar general.
O altă concluzie se referă la reformarea sau transformarea din temelii a CNEME - Corpul Național al Experților în Management Educațional.
Directorii unităților de învățământ au nevoie de formare consistentă pentru a ajunge în această entitate profesională.
Romaniuc a făcut o paralelă cu Corpul Experților Contabili, structură profesională în care se intră foarte greu. Este, de asemenea, o structură cu un grad înalt de competență.
În opinia expertului, cam așa ceva ar trebui să avem și pentru directorii de școli;
Profesionalizarea managementului școlilor și reformarea/transformarea inspectoratelor sunt provocări mari, dar care, dacă sunt depășite, pot contribui la îmbunătățirea calității școlilor noastre, mai este de părere Liliana Romaniuc.
Fostul inspector școlar general și-a exprimat încrederea că se poate ajunge la acest deziderat cu răbdare, înțelepciune, profesionalism, decizii transparente, fundamentate pe studii și cu implicarea specialiștilor din educație.
”Ce a fost și ce este știm, important este să începem să privim către alte abordări. Nu peste noapte și nu fără resurse!”, a punctat Romaniuc.
Fostul inspector școlar general a reluat o idee enunțată anterior potrivit căreia un director nu trebuie să aibă mai mult de două mandate la aceeași unitate de învățământ.