Dier ez-Zur

Assad: Statul Islamic are doi parteneri în Siria Turcia și SUA

757
(reînnoit 18:23 11.11.2019)
Teroriștii organizației Statul Islamic au doi parteneri în Siria – Turcia și SUA, a declarat președintele sirian, Bashar Assad, într-un interviu oferit RT.

BUCUREȘTI, 11 nov – Sputnik. Gruparea teroristă Statul Islamic are doi parteneri la jefuirea resurselor de petrol din Siria – Turcia și SUA, a declarat, într-un interviu oferit postului de televiziune RT, președintele sirian, Bashar Assad.

În octombrie, președintele SUA, Donald Trump, care anunțase mai devreme intenția de a retrage trupele americane din Estul Siriei, a spus că o parte a militarilor vor rămâne pentru a “proteja petrolul” de luptătorii ISIS. El a menționat că, „posibil, a venit timpul ca și kurzii să se mute în această regiune petrolieră”, explicând că aceștia „au nevoie de bani”. În același timp, președintele a adăugat că „noi putem face așa ca o companie gigantică petrolieră să vină acolo și să facă totul corect”.

“Nu, din 2014, când teroriștii ISIS au început să jefuiască resursele de petrol ale Siriei și să se ocupe de contrabandă, ei au doi parteneri: Erdogan cu anturajul său și SUA – în persoana CIA sau altcuiva. Așadar, Trump a spus lucrurilor pe nume, nu a dezvăluit nimic nou”, a declarat Assad.

El a menționat că „și atunci când careva din kurzi au început să extragă ilegal petrol sirian, partenerii lor au fost tot americani”.

“Totul se reduce la bani, problema e în petrol, iată care este esența declarației recente a lui Trump. Nu e ceva nou și nu are nimic în comun cu negocierile”, a subliniat liderul sirian.

Peste 90 la sută din zăcămintele de petrol sunt concentrate pe malul de Est al râului Eufrat, fiind cele mai importante surse de venit ale teroriștilor ISIS, iar acum acestea se află sub controlul milițiilor kurde din cadrul Forțelor Democratice Siriene, aliate cu SUA.

Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, aflat într-o vizită oficială la Erevan
© Sputnik / Виталий Белоусов

Șeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat că SUA își vor extinde exploatările de petrol în Siria și vor răspunde cu forța la orice tentativă de a prelua controlul asupra lor. Potrivit lui, soldații americani nu vor admite acolo nici reprezentanți ai Rusiei, nici militari sirieni.

Potrivit agenției Associated Press, militarii SUA vor proteja o parte semnificativă a teritoriului care este controlat de kurzi și se întinde din Dier ez-Zur până în Al-Hasakah. Pe acest teritoriu deja sunt construite noi baze militare.

La rândul său, Moscova a declarat că sunt inacceptabile tentativele SUA de a-și păstra prezența militară ilegală în Nord-Estul Siriei în zona zăcămintelor de petrol. Ministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat că din contul veniturilor obținute din petrol SUA finanțează trupele paramilitare loiale, iar reprezentantul Ministerul Apărării al Rusiei, Igor Konașenkov, a susținut că SUA lunar obțin de pe urma extracțiilor de petrol din Siria peste 30 milioane de dolari.

757
Tagurile:
Turcia, Statul Islamic, Petrol, SUA, interviu, RT, Bashar al-Assad, Siria
Тема:
Războiul din Siria (440)
Tematic
Putin și Merkel consideră că înțelegerea ruso-turcă va stabiliza situația din Siria
Lavrov: Rusia, Turcia, Iran vor conlucra pentru asigurarea stabilizării durabile în Siria
Șoigu a dat aprecieri mersului realizării memorandumului ruso-turc cu privire la Siria
Kurzii sirieni au cerut Pentagonului să închidă spațiul aerian din Siria
Moscova: Căștile Albe pregătesc provocări cu utilizarea armelor chimice în Siria
Militarii ruși au relatat despre prima zi de patrulare cu turcii în Siria

Загрузка...