Migranți

Ce riscă țările implicate în disputa pe migranți judecată la Curtea de Justiție a UE

149
Avocatul general al Curții de Justiție a UE a avut o opinie tranșantă astăzi în disputa dintre Comisia Europeană şi trei state europene, Ungaria, Polonia şi Cehia, cu privire la sistemul de distribuire a refugiaţilor între statele membre pe baza unor cote.

BRUXELLES, 31 oct - Sputnik, Daniela Porovăț. Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a transmis astăzi că Ungaria, Polonia şi Republica Cehă îşi încalcă obligaţiile care le revin conform dreptului comunitar, prin refuzul lor de a prelua solicitanţi de azil în baza schemei de relocare a refugiaţilor introduse în 2015.

Ignorarea obligaţiei de a prelua solicitanţi de azil întrucât este ''nebinevenită sau nepopulară este un prim pas periculos'' către o distrugere a societăţii ordonate, structurate și guvernate de statul de drept, a susţinut Avocatul general al CJUE, Eleanor Sharpston.

Jurista europeană a respins argumentul conform căruia preluarea solicitanţilor de azil în număr mare ar împiedica cele trei state membre în cauză să apere siguranţa şi bunăstarea propriilor cetăţeni.

CJUE, care nu este constrânsă de opinia Avocatului general, se va pronunţa asupra acestei chestiuni la o dată ulterioară.

Ungaria, Polonia și Cehia ar putea fi sancționate cu amenzi mari dacă CJUE va da dreptate Comisiei Europene în disputa privind cotele de imigranți refuzate de cele trei state.

În perioada de vârf a crizei migranţilor din 2015, Uniunea Europeană a convenit un program temporar privind relocarea de urgenţă a unor refugiaţi din Italia şi Grecia.

Fiecărui stat membru i-a fost alocat o cotă de solicitanţi de azil, dintre care mulţi proveneau din Siria, ţară devastată de război. Încă de la început, Budapesta, Varşovia şi Praga s-au opus acestui mecanism.

La începutul lui decembrie 2017, Comisia Europeană a decis trimiterea Ungariei, a Poloniei şi a Republicii Cehe în faţa CJUE pentru că nu şi-au îndeplinit obligaţiile în calitate de state membre ale UE în ceea ce priveşte primirea de refugiaţi.

Conform cifrelor disponibile la 1 decembrie 2017, Republica Cehă a promis că primeşte 50 de persoane şi în realitate a preluat 12 persoane provenite din Grecia. Polonia promisese să preia 100 de refugiaţi, dar niciunul nu a fost primit.

149
Tagurile:
UE, Migranți, dispută
Tematic
Salvini îl invită pe Richard Gere să îi cazeze pe migranți la Hollywood, în vilele sale!
Europa va fi luată din nou cu asalt de migranți
Alţi 8 migranți găsiți într-un camion frigorific care se îndreapta către Marea Britanie
Turcia a expulzat 40.000 de migranți numai din Istanbul
Macron anunță un acord pentru migranți în Europa pe care Salvini îl numește ”un eșec”
Un susținător al lui Donald Trump

Zaharova, despre cele mai frecvente întrebări din partea americanilor

58
(reînnoit 20:19 17.01.2021)
Maria Zaharova a dezvăluit care sunt cele mai frecvente întrebări pe care îi adresează americanii, susținători ai lui Trump, în rețele de socializare.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. SUA urmăresc o politică represivă în raport cu proprii cetățeni. În ultimul timp susținătorii actualului președinte Donald Trump se interesează de modalitățile de obținere a cetățeniei rusești, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE al Rusiei, Maria Zaharova.

“Cel mai îngrijorător este că această criză profundă, care a afectat fiecare american, vizează o țară care are celor mai mare buget al apărării... Anume SUA au introdus în practica lumii occidentale sancțiuni ilegale în calitatea lor de instrument de control al altor state. Iată de ce, reieșind din procesele care au loc acolo, reieșind  din faptul că anume această țară promovează o politică represivă în lume, iar astăzi constatăm că (promovează o politică represivă n.r.) și în raport cu proprii cetățeni, suntem îngrijorați”, a declarat Zaharova la postul de televiziune Rossiya 1.

Potrivit ei, acum cel mai populare comentarii, pe care le primește în rețele de socializare din partea americanilor, care îl susțin pentru Trump, vizează modalitățile de obținere a cetățeniei rusești.

“Bine ați veni în realitate”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAE.

58
Tagurile:
Donald Trump, Maria Zaharova
Tematic
Zaharova a comparat blocarea lui Trump cu o explozie nucleară
Care sunt șansele impeachmentului împotriva lui Trump
Reacția lui Dragnea după acuzația în dosarul „Donald Trump”

Загрузка...
Steagurile UE coborâte în bernă lângă sediul Comisiei Europene după atentatul din Marea Britanie

Înalt Oficial UE confirmă posibilul “paşaport de vaccinare”

69
(reînnoit 19:33 17.01.2021)
Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, admite că ar putea fi introdus un ”paşaport de vaccinare” anti-Covid

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Temerile privind introducerea unui „pașaport de vaccinare” anti-Covid19 nu sunt nejustificate. O confirmă azi chiar președintele Consiliului European, Charles Michel.

Într-un interviu acordat azi unui program olandez de televiziune, ”Buitenhof”, preşedintele CE a spus că dezbaterea pe această temă i se pare ”foarte pertinentă”, dar și că ”decizia va fi luată de liderii Uniunii Europene”.

Totuși, preşedintele CE consideră că nu este cazul să fie introdus acum acest pașaport, dar… că ”există un acord de principiu privind un astfel de document”.

De ce asta? Pentru ”mai întâi trebuie vaccinaţi mai mulţi oameni„ iar dacă va fi introdus prea devreme, ”paşaportul ar putea produce o frustrare uriaşă în Europa  şi în alte părţi ale lumii„.

Dar, conchide preşedintele Consiliului European, citat de Agerpres, nu este exclus ca pe viitor ”deplasările în interiorul UE să fie permise numai celor vaccinaţi”, chiar dacă ”subiectul este sensibil în multe ţări europene”.

69
Tagurile:
coronavirus, vaccin
Tematic
Putin va pleca la Seul după ce se va vaccina împotriva COVID-19
Se va vaccina Orban împotriva Covid? Răspunsul premierului
Președintele Rusiei se va vaccina cu Sputnik V - detalii
Știrea serii: Iohannis a anunțat când se va vaccina PUBLIC!

Загрузка...
Sorin Cîmpeanu

Cîmpeanu spune cât timp vor primi profesorii bani în plus

0
(reînnoit 20:53 17.01.2021)
Ministrul Educației a declarat că profesorilor le vor fi plătite orele remediale timp de 16 săptămâni, mai exact aproape tot semestrul al doilea din actualul an școlar, 2020-2021. Măsurile nu au fost încă propuse Guvernului.

BUCUREȘTI, 17 ian – Sputnik. Promisiuni fără acoperire? Așa ar putea fi considerate promisiunile ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, referitoare la plata orelor remediale din cel de-al doilea semestru al anului școlar în curs.

Deocamdată nu se știe exact nici câți bani vor primi în plus profesorii pentru orele remediale, deși Cîmpeanu înaintase valoarea de 100 de lei în spațiul public. Demnitarul a dat asigurări că vom avea câte de curând o decizie prin care să fie clar câți bani vor primi profesorii care predau ore remediale.

”Încă nu am făcut această propunere în Guvern, dar voi iniția o Ordonanță de Urgență prin care aceste lucruri la care lucrăm să fie propuse și sunt convins că vor putea fi aprobate”, a spus Cîmpeanu la hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Educației a precizat că există acoperirea financiară identificată, fiind vorba despre un pachet mediu, de cinci ore remediale pe săptămână, vreme de 16 săptămâni.

Reamintim că semestrul al doilea debutează în data de 8 februarie 2021 și durează 17 săptămâni. Acesta se încheie pe data de 18 iunie 2021. Sunt două săptămâni de vacanță de Paște.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a subliniat că este nevoie urgentă de recuperare de către elevi a acestor pierderi înainte de examenele naționale.

În acest caz, se pune întrebarea dacă elevii vor fi chemați sâmbăta la școală pentru orele remediale.

Cîmpeanu a explicat că decizia îi va aparține profesorului, însă a precizat că se poate face o oră în plus în fiecare zi, de luni până vineri.

Programul va fi făcut de profesor numai după ce a identificat pierderile și necesarul de ore ca să acopere pierderile suferite pe parcursul procesului de predare online, împreună cu elevii, prin consultarea părinților.

Este evident că Sorin Cîmpeanu are încrede în bunele intenții ale profesorilor, însă nimeni nu poate garanta că acele ore chiar se vor derula așa cum trebuie și că profesorii se vor ține de treabă, nu vor chema copiii la școală doar pentru a încasa banii pe orele remediale…

0
Tagurile:
Sorin Cîmpeanu
Tematic
Cîmpeanu cere devotament din partea profesorilor
Refuză profesorii vaccinarea? Cîmpeanu dă explicații
Moraru: ”E liniște peste tot. Nu se mai aud abuzurile profesorilor”

Загрузка...