Vladimir Putin și Angela Merkel

Putin și Merkel consideră înțelegerea ruso-turcă va stabiliza situația din Siria

264
Putin și Merkel au căzut de acord în timpul unei conversații telefonice că memorandumul încheiat între Rusia și Turcia va contribui la stabilizarea situației din nordul Siriei.

BUCUREȘTI, 28 oct – Sputnik. În cadrul unei convorbiri telefonice, Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și cancelarul Germaniei, Angela Merkel, și-au exprimat opinia că acordul între Rusia și Turcia vor contribui la stabilizarea situației din Siria, luând în considerație reuniunea comitetului constiuțional sirian, se arată într-un comunicat al Kremlinului.

“Potrivit aprecierii celor două părți, realizarea prevederilor memorandului încheiat între Rusia și Turcia va servi la stabilizarea situației din nord-estul Siriei, precum și va contribuie la procesul de reglementarea crizei politice din Siria, inclusiv în contextul demarării lucrărilor a comitetului constituțional sirian pe 30 octombrie, la Geneva”, se spune în comunicatul administrației prezidențiale ruse.

Pe 22 octombrie, Rusia și Turcia au semnat un memorandum de înțelegere reciprocă din 10 puncte, care prevede introducerea unităților poliției militare ruse și a grănicerilor sirieni în regiunea din apropiere cu frontiera turco-siriană, în afara zonei desfășurării operațiunii „Izvorul Păcii”. Aceștia urmează să contribuie la retragerea unităților miliției kurde la o distanță de 30 kilometri de frontieră, operațiune care urma să fie finalizată în decurs de 150 de ore. Totodată, va fi demarată patrularea ruso-turcă în raza de 10 kilometri de frontieră la Vest și Est de zona operațiunii turce, cu excepția orașului Qamishli.

264
Tagurile:
Turcia, Siria, Angela Merkel, Vladimir Putin
Тема:
Operațiunea militară a Turciei în Siria - "Izvorul Păcii" (45)
Tematic
SUA au organizat contrabanda cu petrol sirian, afirmă Apărarea Rusă
Detalii - cum ar fi murit liderul Statului Islamic, al-Baghdadi, în raidul din Siria
Legătură ciudată și ignorată între teroristul ucis (Al Baghdadi) și… Hans Klemm!
Ministerul rus al Apărării nu știe despre vreun ajutor acordat Washingtonului în Idlib
Statul Islamic ar fi numit un nou lider după eliminarea lui Baghdadi
Erdogan numește uciderea lui Baghdadi ”punct de cotitură” în lupta comună antiteroristă
Proteste la Londra

VIDEO: Proteste anti-lockdown la Londra: ciocniri cu Poliţia

22
În weekend s-a desfăşurat un protest amplu la Londra, având loc şi ciocniri cu forţele de ordine. Peste 150 de persoane au fost arestate, poliţia spunând că protestele sunt „ilegale” și pot răspândi coronavirusul.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Sâmbătă după-amiază un număr mare de oameni au demonstrat în centrul Londrei, scandând „libertate” și cauzând întreruperea traficului. Potrivit Poliţiei Metropolitane, au fost făcute 155 de arestări pentru încălcarea reglementărilor cu privire la pandemia de coronavirus, informează The Guardian

De asemenea, poliţiştii au interceptat autocare care transportau grupuri de manifestanți la Londra, iar persoanele care nu s-au întors au fost arestate sau amendate. Manifestanţii au strigat către forţele de ordine „Să vă fie rușine!”

Pe Regent Street traficul a fost întrerupt temporar, în timp ce ofițerii au încercat să încătușeze oameni în mijlocul drumului.

„Vă rugăm să vă asigurați accesul la rețelele de socializare pe parcursul zilei, deoarece trebuie să reacționăm în funcție de circumstanțe”, a anunțat StandUpX, un grup anti-lockdown, într-un pliant publicat on-line.

„Aduceți oale, tigăi, fluiere, goarne și orice puteți pentru a vă face auziți”, au cerut organizatorii.

„Incompetența și autoritarismul arătat de Poliția Metropolitană sunt uluitoare. Dreptul la protest este fundamentul oricărei democrații. Pentru mine este clar că există o încercare deliberată de a diminua acest drept și de a denatura legea”, a spus unul dintre protestatari.

„Fără libertate, fără voce”, „Masca afectează sistemul imunitar”, „Libertate, nu frică”, „Nu vaccinurilor obligatorii” sunt câteva dintre mesajele de pe bannerele purtate de protestatari.

Au avut loc ciocniri între poliţie şi protestatari când poliția a ordonat dispersarea mulțimii, avertizând manifestanţii că încalcă regulile de distanțare socială și de purtare a măştii. În imaginile video se vede cum ofițerii au folosit bastoane, în timp ce protestatarii au aruncat cu sticle.

22
Tagurile:
Londra, Marea Britanie
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume
Tematic
La Berlin au izbucnit proteste anti-Merkel
Contra restricțiilor și lockdown-ului: Europa e cuprinsă de proteste
VIDEO: Proteste violente în Franţa faţă de măsurile de lockdown
Proteste la Paris și Leipzig după votarea unor legi controversate
Protestele de la Paris au degenerate în violențe - VIDEO
Fum, flăcări, vitrine distruse: protestele din Paris - Foto

Загрузка...
Uniunea Europeană

Italexit: Când s-ar putea despărţi Italia de UE

80
Datele unui sondaj comandat de Euronews, efectuat în vară, au sugerat că Italia ar fi statul membru al UE care ar lua cel mai probabil în considerare ieșirea din bloc dacă Brexit s-ar dovedi benefic pentru Marea Britanie.

BUCUREŞTI, 30 nov – Sputnik. Purtătorul de cuvânt al Partidului Italexit, Sergio Montanaro, a dezvăluit planurile ca Italia să iasă din Uniunea Europeană în „mai puțin de doi ani”, relatează The Express.

Într-un interviu exclusiv pentru ziarul britanic, el a fost citat spunând: „Scopul nostru este să părăsim UE pentru că este posibil. Este vorba de voință politică. Poporul italian, la fel ca britanicii, vrea să iasă din această cușcă”.

Montanaro a subliniat că planul este destul de simplu și se bazează pe aducerea în Parlament a persoanelor favorabile ieşirii din Uniunea Europeană.

„Există multă confuzie cu privire la ceea ce trebuie făcut, când este, de fapt, foarte simplu. Dacă am fi partidul de guvernare, primul lucru pe care l-am face ar fi să declanșăm articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Apoi am crea o monedă paralelă flancată de euro în cei doi ani necesari pentru a părăsi efectiv blocul”, a spus Montanaro, potrivit Sputnik News

Ulterior, în acest scenariu, Italexit va căuta să negocieze cu alte statele care ar dori să facă tranzacții comerciale cu Italia.

„Credem că afirmăm un mesaj de identitate națională. Vom recupera controlul asupra națiunii noastre și a monedei acesteia”, a adăugat acesta.

​Montanaro a mai spus că Italexit, format în iulie 2020, a fost inspirat de liderul partidului Brexit, Nigel Farage, pe care îl creditează pentru „divorțul” Marii Britanii de Bruxelles.

„Îl admirăm foarte mult. Pentru cei care doresc să părăsească blocul - și nu doar pentru italieni, ci și pentru olandezi, francezi, greci - el întruchipează capacitatea de a face acest lucru”, a spus Montanaro despre fostul europarlamentar.

S-a sugerat că italienii își pierd din ce în ce mai mult încrederea în UE după ce ţara s-a aflat în prima linie în criza imigranției izbucnite în Europa în 2015. Însă este vorba şi de eșecul UE, perceput de italieni, în ceea ce priveşte ajutarea Italiei la apogeul pandemiei de COVID-19, unii comentatori susţinând la acea vreme că răspunsul Bruxelles-ului a însemnat, de fapt, o „abandonare” a Italiei.

Potrivit sondajului publicat de Euronews în vara, printre cele patru mari ţări din UE - Italia, Germania, Franța și Spania -, italienii s-au arătat „cei mai favorabili părăsirii UE în cinci ani dacă Brexit s-ar dovedi avantajos pentru Marea Britanie”.

Sondajul Redfield and Wilton Strategies, care a evaluat opinia a 1.500 de persoane din fiecare dintre cele patru țări, în perioada 17-18 iulie, a arătat că 45% dintre italieni „au fost de acord sau au susţinut ferm această idee” dacă exemplul dat de Brexit ar fi perceput ca fiind benefic pentru economia britanică.

Franța și Spania s-au arătat moderat favorabile modificării relației lor cu blocul, la 38% și, respectiv, 37%.

Germania a fost statul membru cu probabilitatea cea mai mică de a sprijini ieșirea din UE, cu doar 30% în favoarea acestei idei.

80
Tagurile:
Uniunea Europeană, Brexit, Italia
Tematic
Italia, moment istoric: „Revoluţia bunului simț" împotriva UE. Urmează Italexit?
Italexit: Majoritatea italienilor ar vota pentru ieşirea din UE
ItalExit - Deputat italian: După viitoarele alegeri, am putea ieşi din UE
S-a lansat partidul Italexit: acordul european ”folosește numai băncilor”

Загрузка...