Donald Trump

Anunțul zilei: Trump mulțumește Rusiei, Turciei și Siriei pentru uciderea liderului ISIS

605
(reînnoit 16:55 27.10.2019)
Donald Trump: ”Liderul Statului Islamic a murit ca un câine, ca un laș, plângând și țipând înspăimântat de puterea americanilor”.

BUCUREȘTI, 27 oct, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis în timpul unui ”îndrăzneț raid de noapte” în nord vestul Siriei.

 ”Al-Baghdadi a fost ucis… într-un îndrăzneț raid nocturn”, a declarat Trump live , de la Casa Albă.

Anunțul președintelui american este o confirmare a avalanșei de zvonuri privind uciderea teroristului, arată agenția Russia Today

Președintele american a comentat că trupele americane implicate în eliminarea teroristului au ”îndeplinit misiunea în stil mare”, iar liderul Statului Islamic și găsit sfârșitul ”plângând și țipând înspăimântat de puterea americanilor”.

”A murit ca un câine, ca un laș – acum lumea e un loc mult mai sigur”, a comentat în stilul său spectaculos Donald Trump.

Agenția rusă arată că operațiunea a fost complexă, elicoptere și drone au asigurat înaintarea trupelor speciale, care au atacat la sol ultima fortăreață importantă a liderului extremist, în provincia siriană Idlib.

 

Abu Bakr al-Baghdadi
© REUTERS / File Photo
Abu Bakr al-Baghdadi

Afirmația lui Trump că teroristul ar fi murit ”țipând înspăimîntat” contravine totuți descrierii ultimelor secvențe ale vieții lui Al Baghdadi.

 

Conform sursei citate, Al-Baghdadi a scăpat printr-un tunel săpat sub locuința sa, luându-și și trei dintre copii săi mici. A fost urmărit cu câini și când a ajuns într-o fundătură și-a detonat vesta cu explozibili pe care o purta.

”Liderul Statului Islamic și copii săi au murit pe loc”, a confirmat Trump, care a spus că ”trupul i-a fost mutilat”, dar că testele permit identificarea sa. Deci, cum vine cu ”a țipat și a plâns în fața puterii SUA”?  O figură de stil, probabil.

Russia Today arată că raidul forțelor americane a durat 2 ore, nu au fost pierderi umane, dar câinele folosit în urmărirea prin tunel a fost rănit. Au fost uciși mai mulți luptători și ”parteneri” ai lui Al Baghdadi și au fost capturate materiale foarte importante care ”vor scoate la iveală planurile de viitor ale Statului Islamic”, a mai spus Donald Trump.

”Președintele american a mulțumit pentru ”excelenta cooperare” cu Rusia în timpul operațiunii, Moscova permițând accesul prin spațiul aerian sirian aflat sub controlul său, atunci când Washington-ul a cerut să trimită suportul aerian”, transmite Russia Today

Sursa citată precizează că Trump a adresat mulțumiri Rusiei, Turciei, Siriei, Irakului și kurzilor pentru că au ajutat operațiunea SUA de eliminare a lui Al-Baghdadi.

De remarcat că, înainte cu câteva ore ca Trump să anunțe uciderea liderului SI, un comandant al forțelor kurzilor sirieni (SDF), Mazloum Abdi, a salutat ”succesul istoric al operațiunii, ca rezultat al colaborării pe linie de Intelligence cu SUA”.

605
Tagurile:
Statul Islamic, ISIS, Donald Trump
Proteste în Minsk

În ce condiții Belarus poate cere ajutor militar de la OTSC

32
(reînnoit 21:55 15.08.2020)
În ce condiții Belarus ar putea solicita ajutorul Rusiei în conformitate cu Tratatul pentru Securitatea Colectivă.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Republica Belarus va putea solicita ajutorul Organizației Tratatului pentru Securitatea Colectiv doar dacă apărarea acesteia este amenințată din afară, a declarat agenției RIA Novosti, purtătorul de cuvânt al OTSC, Vladimir Zainetdinov.

“În cazul în care sistemul ei de apărare este amenințat din afară, în conformitate cu tratatul pentru securitatea colectivă, articolul 4, ea are dreptul să solicite ajutor”, a declarat el, fiind întrebam în ce caz Belarus se poate adresa OTSC.

Deocamdată, secretariatul OTSC nu a primit nicio solicitare din partea Republicii Belarus, iar dacă o astfel de cere va veni, ea va fi examinată în ordinea stabilită. Toate deciziile sunt luate după consultarea tuturor statelor membre, a mai declarat reprezentatul OTSC.

Mai devreme, Sputnik Belarus a anunțat că președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că a convenit cu liderul rus, Vladimir Putin, asupra acordării unui ajutor republicii la prima solicitare în cazul în care va fi pusă în pericol securitatea țării. Totodată, Lukașenko a făcut trimitere la acordurile celor două state în cadrul OTSC și a Uniunii Statale.

32
Tagurile:
OTSC, Aleksandr Lukașenko, Minsk, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării
Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

Загрузка...
Aleksandr Lukașenko

Lukașenko, supărat pe grevele muncitorilor: E un cuțit în spate!

57
Lukașenko s-a supărat pe muncitorii de la marile uzine, care au intrat în grevă, și declară că acești nu mai au ce căuta la aceste întreprinderi.

CHIȘINĂU, 15 aug – Sputnik. Președintele belarus, Aleksadr Lukașenko, a calificat grevele muncitorilor din republică drept “un cuțit în spatele” puterii: greviștii nu își au locul la aceste întreprinderi, acolo e un exces de oameni.

“Ce fel de abordări sunt acestea? Președintele, guvernul, toți depunem efortul pentru ca într-o perioadă dificilă să aveți un salariu cât de cât normal. Întreprinderile activează, oferim un ajutor colosal acestor întreprinderi? Și? Ne trezim cu un cuțin în spate?”, a declarat Lukașenko, potrivit Sputnik Belarus.

Potrivit lui, muncitorii greviști nu ar trebui să mai muncească în aceste uzine.

Avem un exces de forță de muncă la MTZ, MAZ, BelAZ – peste tot. Să plece. Însă nu mai au ce căuta la uzine.

 

57
Tagurile:
Belarus, Aleksandr Lukașenko
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
Cehia a răspuns la acuzațiile lui Lukașenko
Lukașenko a convocat o ședință dedicată securității naționale
Lukașenko: Observăm niște elemente ale unei imixtiuni externe
Putin și Lukașenko au discutat despre situația din Belarus
Lukașenko: Nu voi ceda puterea nimănui. Vom ține situația sub control
Lukașenko a convenit cu Putin asupra unui ajutor în asigurarea securității țării

Загрузка...