Deir ez-Zor, image d'illustration

SUA au organizat contrabanda cu petrol sirian, afirmă Apărarea Rusă

1519
(reînnoit 11:29 26.10.2019)
După anunțul Washingtonului că trupele americane își vor menține prezența în jurul câmpurilor petroliere din estul Siriei, Ministerul rus al Apărării a acuzat Statele Unite că exploatează ilegal hidrocarburile siriene.

Statele Unite au exploatat petrolul din estul Siriei sub protecția armatei sale, a declarat Ministerul rus al Apărării în urma anunțului de la Washington privind sosirea întăririlor în câmpurile petroliere din Siria. Această prezență avea menirea „să împiedice accesul la veniturile din petrol pentru Daesh”, potrivit secretarului american al Apărării, Mark Esper.

Într-o declarație, ministerul rus al Apărării menţionează că petrolul a fost „extras activ și livrat în vrac, pe petroliere, pentru rafinarea în afara Siriei”. O practică care a avut loc „înainte și după dezastrul provocat de Daesh la est de Eufrat”, spune armata rusă, aducând o serie de imagini din satelit în sprijinul declaraţiei.

„Sub protecția militarilor americani și a companiilor private de mercenari americani, camioanele-cisterne de pe câmpurile petroliere din estul Siriei se îndreaptă prin contrabandă peste hotare. În cazul unui atac împotriva unui astfel de convoi, Forțele Speciale și aviaţioanele de luptă ale SUA se implică imediat pentru protejarea acestora”, se arată în comunicat.

„În ceea ce privește extracția, aceasta este realizată folosind echipamentele furnizate de marile companii occidentale ocolind toate sancțiunile americane”, continuă documentul. Potrivit Ministerului rus, compania Sadcub, susținută de Administrația Autonomă din estul Siriei, își asumă funcțiile de furnizor în timp ce veniturile contrabandei cu petrol, plătite prin intermediul brokerilor, sunt stocate pe conturile companiilor private de mercenari și serviciile de informații americane. Profiturile sunt estimate la peste 30 de milioane de dolari pe lună.

Ministerul a amintit că rezervele de petrol și toate celelalte resurse din regiune aparțin „doar poporului sirian”, calificând acţiunile SUA „banditism internațional de stat”.

Retragerea americană

Anunțul retragerii trupelor americane din nordul Siriei a deschis calea unei ofensive turcești în regiune, care a îndepărtat forțele kurde departe de graniță. Asaltul a fost oprit pentru a permite YPG (Unitățile de Protecție a Poporului, miliția kurdă) să se retragă din pozițiile lor de frontieră.

Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan au semnat un memorandum pe 22 octombrie la Sochi, care prevede desfășurarea poliției militare ruse și polițiștii de frontieră sirieni din nordul Siriei. Documentul a pus astfel capăt ofensivei turcești.

Începând cu 29 octombrie, rușii și turcii vor începe să patruleze pe o fâșie de 10 kilometri lăţime de pe teritoriul sirian.

1519
Тема:
Operațiunea militară a Turciei în Siria - "Izvorul Păcii" (45)
Bill Clinton la funeraliile lui Boris Elțin

Secvența serii: Bill Clinton a adormit la discursul lui Biden

158
Fostul președinte american a fost surprins în imagini ațipind în timpul lungului discurs al noului președinte, Joe Biden.

BUCUREȘTI, 20 ian – Sputnik. O secvență mai puțin obișnuită a fost înregistrată cu ocazia ceremoniilor de la Washington, ocazionate de instalarea noului președinte, Joe Biden.

Alături de Biden au fost prezenți trei foști președinți – Bill Clinton, George Bush jr și Barack Obama. Culmea este că noul președinte este mai… în vârstă decât ceilalți trei!

Joe Biden are 78 de ani, Clinton și Bush, 74, iar Barack Obama 50 de ani. Dintre foștii ”POTUS”, mai în vârstă este doar Jimmy Carter. În vârstă de 96 de ani, venerabilul politician democrat a fost unul dintre marii și sincerii prieteni ai României, dar și al președintelui Nicolae Ceaușescu.

Deși mai tânăr decât actualul președinte, Bill Clinton nu a rezistat la lungul discurs al lui Joe Biden – și a fost surprins de cameramani ațipind în timpul alocuțiunii noului președinte.

Conform cutumei de instalare, discursul prezidențial are 12 minute și este un fel de prezentare a programului noului președinte – și are rolul unui angajament în fața națiunii.

158
Tagurile:
Joe Biden, Bill Clinton
Tematic
UE vrea de la Biden un nou pact fondator chiar din ziua inaugurării sale ca președinte SUA
Biden va relua strategia manipulării și destabilizării lumii
Moment istoric: Donald Trump a plecat de la Casa Albă în ziua inaugurării lui Joe Biden

Загрузка...

Germania: SUA impun sancțiuni navelor Rusești, implicate în construcția Nord Stream-2

120
(reînnoit 17:24 20.01.2021)
Autoritățile federale ale Germaniei au reacționat la intenția SUA de a introduce sancțiuni împotriva navei rusești, implicată în construcția gazoductului Nord Stream-2

Germania a reacționat la posibilele sancțiuni ale SUA împotriva Nord Stream-2. Ministerul Economiei al Germaniei a declarat că regretă decizia Washingtonului de a impune sancțiuni împotriva navei „Fortuna”, implicată în lucrările de construcție a gazoducutului.

“Am luat act cu regret”, a menționat purtătorul de cuvânt al ministerului.

De asemenea, reprezentantul autorităților germane a confirmat informația că sancțiunilor sunt îndreptate împotriva companiei implicate în instalarea conductelor. Totodată, ambasada SUA la Berlin a comunicat jurnaliștilor că partea americană va întreprinde tot măsurile necesare pentru stoparea Nord Stream-2, care “reprezintă o amenințare pentru interesele naționale ale aliaților europeni”.

120
Tagurile:
Germania, SUA, Nord Stream-2
Tematic
Ultima șanșă: SUA s-au pus din nou pe capul ”Nord Stream – 2”
Firmele germane au dat o apreciere sancțiunilor SUA împotriva Nord Stream 2
O nouă etapă în disputele dintre Germania și SUA cu privire la "Nord Stream – 2"

Загрузка...