Aleksandar Vucic

Serbia, lecție dată României ne ia de sub nas șansa de a deveni un stat-cheie

1404
Este lecția pe care Serbia o dă României – țara care putea de mult să facă acest pas, sugerat chiar de președintele George Bush Sr. – o punte între Est și Vest, bazată pe multe argumente.

BUCUREȘTI, 25 oct, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Serbia a semnat un acord Uniunea Economică Eurasiatică, din care fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazakhstan şi Kyrgyzstan. Important este faptul că UEE are acorduri de liber comerţ cu China, Singapore, Vietnam și Iran.

Ce înseamnă asta? O deschidere puternică spre est a economiei sârbe, spre resursele imense și piața uriașă a Eurasiei.

Și, poate cel mai important aspect, Serbia dorește să intre în Uniunea Europeană – evitând un singur aspect: legătura cu NATO.

Respingerea NATO și SUA are motivele istorice, peste care sârbii nu pot trece,  dar e vorba și luciditatea liderilor sârbi, care știu că acolo unde apare prezența militară americană, vin și problemele: penetrarea informativă, imixtiunea politică, puneri în scenă ”civice” – și peste toate cheltuieli uriașe fără sens, pretenții exagerate și diverse ”to do list”.

Nu, Serbia vrea afaceri și dezvoltare cu toată lumea, preluând rolul de PUNTE între est și vest.

De altfel, aceasta este și lecția pe care Belgradul o dă Bucureștiului – capitala unei țări care putea de mult să facă acest pas, sugerat chiar de președintele George Bush Sr. – o punte între Est și Vest, bazată pe multe argumente.

O șansă de a deveni un stat-cheie atât pentru UE, cât și pentru UEE. O șansă care ne garanta, mai bine decât orice sistem de rachete, inviolabilitatea.

România a refuzat, Serbia a făcut pasul. Sigur că imediat au venit reacțiile stupide ale presei deraiate – de tip ”Inacţiunea Vestului lasă loc pentru influenţa Rusiei şi a Chinei”, ”Serbia se apropie de Kremlin” etc.

În realitate, e vorba de mutare excepțională – care va fi urmată probabil și de Ungaria lui Viktor Orban. Rău ar fi fost ca o coaliție de state dunărene, din care să facă parte și România,  să asigure legătura Est-Vest?

Serbia și Ungaria vor beneficia de resurse energetice (și nu numai) în condiții parteneriale – România, ”partener strategic” și ”frontiera estică” a NATO… își dă resursele gratis.

Cam în asta constă lecția. În rest, sigur, că da, rușii atacă zi de zi, de ani buni, România – iar SUA și NATO ne apără.  Oare când UE va pune în practică propriul sistem, independent de SUA, tot așa vor spune? Bruxelles s-a apropiat de Moscova? Sau, poate, SUA ne va apăra și de Bruxelles și Berlin, așa cum deja se sugerează de presa respectivă.

1404
Tagurile:
România, Serbia
Tematic
Vučić: Serbia trebuie să ierte bombardamentele NATO din 1999
Dăncilă, la reuniunea România-Bulgaria-Serbia-Grecia de la Palatul Snagov
20 de ani după bombardarea Iugoslaviei: "Vom ierta, dar nu uita" - Serbia nu va fi în NATO
Declarație: Serbia nu va susține niciodată sancțiunile antirusești
Cum a procedat Serbia ca reacție la un caz similar celui din Caracal

La New York poliția a arestat zeci de persoane în timpul manifestațiilor

31
(reînnoit 21:22 04.06.2020)
Poliția din New York a arestat 60 de persoane din rândul demonstranților care au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva abuzurilor polițiștilor în SUA.

Potrivit șefului departamentului de Poliție, protestatarii nu au respectat regimul stării de asediu, în pofida faptului că le-a fost permis să se afle în stradă cu o oră mai mult – până la 21:00.

De asemenea, el a menționat că forțele de ordine acționează tactic și vor întreprinde toate măsurile necesare  pentru a nu admite încălcarea legii de către demonstranții și pentru a menține controlul asupra orașului.

Mai multe detalii aflați din videoclipul nostru.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

31

Загрузка...
Paris

Măsură fără precedent:parada militară franceză din 14 iulie va fi înlocuită cu o ceremonie

23
(reînnoit 21:20 04.06.2020)
Celebra paradă militară de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris de Ziua Naţională a Franţei, 14 Iulie, va fi înlocuită în acest an printr-o ceremonie în Place de la Concorde, pentru a respecta exigenţele de ordin sanitar

BRUXELLES, 4 iun - Sputnik, Daniela Porovăț. Anunțul acestei măsuri fără precedent a fost făcut astăzi de preşedinţia franceză care a precizat că ceremonia militară, în care va fi adus un omagiu şi cadrelor medicale, va cuprinde ”un dispozitiv restrâns la 2.000 de participanţi şi în jur de 2.500 de invitaţi”, cu respectarea regulilor de distanţare socială.

Ceremonia va include totuși și o paradă aeriană, prin care va fi onorată ”participarea armatelor noastre la lupta împotriva COVID-19”, se mai arată în anunțul președinției franceze.

Potrivit aceleiași surse, ceremonia este menită să aducă un omagiu personalului din sănătate pe care francezii l-au aplaudat în fiecare seară în perioada măsurilor de izolare, precum şi tuturor actorilor mobilizaţi împotriva virusului.

Evenimentul nu va fi deschis publicului larg, dar situaţia ar putea fi reevaluată până la data de 14 iulie, însă numai dacă situaţia sanitară se va îmbunătăţi.

Parada de pe bulevardul Champs-Elysées din Paris, de Ziua Naţională a Franţei, este celebră în toată lumea, fiind o manifetare tradițională de mare anvergură care este transmisă pe tot mapamondul.

23
Tagurile:
paradă, Paris, Franţa
Tematic
Franța: numărul deceselor din cauza coronavirusului, în scădere
Șefii Legislativelor din Franța și Germania cer redeschiderea granițelor în Europa
Important: Ce categorii de cetățeni au acces în Franța până în data de 10 iulie

Загрузка...