Parlamentul European

Parlamentul European cere companiilor IT combată “propaganda rusească”

119
(reînnoit 20:07 10.10.2019)
Parlamentul European îndeamnă rețelele de socializare și companiile din domeniul IT să coopereze cu structurile europene în contracararea “pericolului propagandei rusești”.

BUCUREȘTI, 10 oct – Sputnik. Parlamentul European a îndemnat rețelele de socializare și companiile din domeniul IT să colaboreze în contracararea “propagandei rusești extrem de periculoase”.

Un astfel de îndemn se conține în rezoluția “cu privire la imixiunile străine și dezinformare în procesele democratice europene și naționale”, adoptată astăzi, cu o majoritate de voturi (469 – pentru, 143 - împotrivă)

“Deputații Parlamentului European îndeamnă la ridicarea statutului grupului operativ pentru comunicare strategică (East StratCom Task Force) până la nivelul unei structuri permanente, care s-ar bucura de un buget sporit, precum și îndeamnă media sociale și online să coopereze în contracararea dezinformării”, anunță serviciul de presă al PE.

Nu este pentru prima dată când Parlamentul Europeană adoptă un document cu un astfel de mesaj, însă noua componență și-a reconfirmat adeziunea față de o astfel de poziție politică. În asnamblu, documentul reia tezele din proiectele și rezoluțiile din anii trecuți.

În special, în rezoluția care nu are un caracter obligatoriu, “se exprimă o îngrijorare profundă în legătură cu caracterul periculos al propagandei rusești”, iar „Comisia Europeană și Consiliul UE sunt îndemnate să elaboreze o strategie detaliată și eficientă de contracarare rapidă și hotărâtă de contracarare a strategiei ruse de dezinformare”.

La începutul lunii decembrie a anului trecut, Comisia Europeană prezentase oficial un plan de “contracarare a dezinformării”, care presupune crearea unui sistem de alertă și sporirea de două ori a structurilor de profil.

În ianuarie a acestui an eurodeputații au propus autorităților UE și statelor membre de a elaborare un cadru normativ care ar permite contracararea „amenințărilor de tip hibrid”, precum și posibilitatea de a introduce sancțiuni în raport cu persoanele responsabile de “campaniile de dezinformare”. Pe atunci aceștia au propus sporirea statutului grupului operativ pentru comunicare, înființat în UE în anul 2015, care destinat contracararea propagandei rusești, până la nivelul unei unități sau chiar unei structuri mari în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, precum și asigurarea acestei structuri cu un buget mai mare și resurse umane suficiente.

119
Tagurile:
Rusia, Rezoluție, Dezinformare, Propagandă, Fake news, Parlamentul European
Тема:
"Mâna Moscovei", "propaganda rusă" (85)

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

0
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

0
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

0
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...