Nicolas Sarcozy

Sarkozy riscă din nou ajungă după gratii. Ce acuzații i se aduc

133
(reînnoit 10:50 02.10.2019)
Nicolas Sarcozy riscă să ajungă la închisoare pentru finanțări ilegale ale campaniei electorale, corupție și trafic de influență.

BUCUREȘTI, 1 oct – Sputnik. Fostul președinte al Franței, Nicolas Sarkozy, va apărea în fața instanței de judecată, fiind acuzat într-un dosar legat de finanțările ilegale a campaniei electorale din anul 2012, transmite agenția France Press.

E vorba de investigațiile în cazul agenției de PR Bygmalion, implicată în campania electorală a lui Sarkozy. Potrivit procurorilor, stafful fostului președinte a utilizat conturi bancare fictive prin care achita serviciile agenției, pentru a ascunde depășirea plafonului de cheltuieli pentru alegerile prezidențiale.

Marți, Curtea de Casație a respins toate recursurile lui Sarkozy și juriștii lui în acest caz.

Termenii începerii procesului în dosarul în care figurează alte 13 persoane, vor fi făcute publice mai târziu. Fostul șef de stat riscă cu închisoarea și o amendă în mărime de 3,75 mii euro.

În afară de „cazul Bygmalion”, Sarkozy urmează să răspundă în fața justiției și pentru acuzațiile legate de corupție și trafic de influență. Potrivit anchetatorilor, în timpul examinărilor în „dosarul Betancourt” la Curtea de Casație, în legătură cu finanțarea campaniei electorale, Sarkozy ar fi încercat prin intermediul avocatului său, Thierry Herzog, să obțină informații care erau protejate de secretul profesional. În schimbul acestor favoruri, Sarkozy, potrivit anchetatorilor, ar fi promis magistratului Gilbert Azibert să-l ajute în obținerea unei funcții prestigioase în Monaco.

Această parte a investigațiilor împotriva lui Sarkozy, cunoscută drept “cazul interceptărilor”, a fost expediată în instanță de judecată în iunie 2019.

În cazul “dosarului Betancourt” a fost acuzat de abuz de încredere în raport cu proprietara L'Oreal, Liliane Bettencourt, la finanțarea campaniei electorale. Investigațiile au început în 2007, însă au fost suspendate în 2012, când Sarkozy a devenit președinte și se bucura de imunitate. În octombrie 2013, dosarul a fost închis pentru lipsă de probe.

133
Tagurile:
Dosar penal, Franța, Nicolas Sarkozy
Tematic
Franța: Sarkozy ar putea fi deferit justiției
Șoc la Paris! Președintele Sarkozy, reținut de poliție și procurori!
Finanțarea libiană: Ce a răspuns Nicolas Sarkozy judecătorilor pentru a se apăra
Înghețată

Alertă alimentară în Franţa: mărci de înghețată şi fursecuri posibil periculoase, retrase

54
Mai multe mărci de înghețată şi fursecuri au fost retrase din supermarketurile din Franţa deoarece s-a stabilit că există în acestea un conținut prea mare de oxid de etilenă, considerat cancerigen. Se aşteaptă rezultatele investigațiilor.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. În Franţa, mai multe mărci de înghețată și prăjituri, precum și alte produse alimentare care conțin susan, cum ar fi cuşcuşul și unele fursecuri, au fost retrase din vânzare, a anunţat Direcția Generală pentru Concurență și Controlul Fraudelor din Franţa (DGCCRF), citată de Sputnik France

Motivul pentru care au fost retrase este prezența oxidului de etilenă, un pesticid clasificat drept cancerigen, „la o concentraţie, în anumite loturi, mai mare decât limita maximă reglementată” a acestor semințe, a explicat autoritatea.

Peste 7.000 de produse se află în prezent pe lista publicată pe site-ul DGCCRF, listă care este actualizată în mod regulat în așteptarea rezultatelor investigațiilor lansate.

Cazuri anterioare

Conținutul ridicat al acestei substanțe chimice, interzisă în Europa, dar care poate fi tolerată la doze mici în anumite produse importate, a fost raportat încă din toamna anului trecut. Urme ale acestei substanţe au fost detectate în peste 250 de tone de semințe de susan din India, a avertizat asociația de consumatori UFC-Que Choisir la începutul lunii noiembrie. Oxidul de etilenă este într-adevăr suspectat de a fi cancerigen și dăunător fertilității, a precizat organizaţia.

În consecință, o primă listă cu produsele amintite a fost publicată la jumătatea lunii noiembrie de către DGCCRF, fiind vorba de cereale, prăjituri, hummus, ciocolată și alte câteva produse vândute de mai multe lanțuri mari de comerț cu amănuntul.

54
Tagurile:
Înghețată, Franța

Загрузка...
Игрок сборной России Юрий Жирков, игрок сборной России Георгий Джикия, игрок сборной Бельгии Дрис Мертенс, игрок сборной Бельгии Ромелу Лукаку (слева направо) в матче 1-го тура группового этапа чемпионата Европы по футболу 2020 между сборными Бельгии и России.

Îngenuncherea jucătorilor de fotbal - „Un semn de supunere ideologică”

85
(reînnoit 20:09 15.06.2021)
Filosoful francez Robert Redeker a comentat gestul jucătorilor de fotbal de a îngenunchea, gest care ar simboliza „lupta împotriva rasismului și discriminării”. Potrivit filosofului, în realitate, este un „semn al supunerii față de imperative ideologice”.

BUCUREŞTI, 15 iun – Sputnik. „Jucătorii sunt folosiți ca nişte marionete pentru ceva în afara fotbalului. Este un atac grav asupra libertății lor de conștiință”, a spus filosoful francez Robert Redeker pentru Sputnik France

Redeker nu este de acord cu gestul simbolic pe care jucătorii echipei Franței se pregătesc să-l facă marți, 15 iunie. Cu o zi înainte, căpitanul echipei Franței, Hugo Lloris, a anunțat la o conferință de presă că colegii săi vor îngenunghea înainte de începerea meciului cu Germania.

Sportivi din întreaga lume au copiat acest gest, care are legătură cu mişcarea Black Lives Matter din Statele Unite. Totuşi, în spatele acestui gest aparent inofensiv se ascunde de fapt o adevărată chestiune politică, susţine Redeker.

„Folosim sportul și pe jucători pentru a transmite un mesaj ideologic, despre care credem, poate în mod greșit, că este popular. Este vorba despre o lecție de morală, sau mai bine zis, despre ceea ce Nietzsche numea «moralina»: cineva îți spune cine sunt [oamenii] buni și cine sunt cei răi, aşa cum ți se spune şi cum trebuie să gândești pentru a nu face parte din tabăra celor răi”, a spus filosoful francez, care este şi autorul cărții „Mai putem iubi fotbalul?” (ed. du Rocher).

De asemenea, Robert Redeker îl consideră mai ales ca pe „un semn de supunere față de imperative ideologice, morale și politice”, gest care, potrivit lui, ar fi „impus de puterea culturală a Statelor Unite”. Însă această atitudine este departe de a fi unanimă în rândul susținătorilor.

Sâmbătă, 12 iunie, la Sankt Petersburg, suporterii ruși i-au huiduit pe jucătorii belgieni care au îngenuncheat înainte de meci, în timp ce jucătorii echipei Sbornaïa au rămas în picioare. De asemenea, duminică, 13 iunie, la Wembley, Londra, fluierele de dezaprobare s-au amestecat cu aplauzele când jucătorii englezi au îngenuncheat.

Cu câteva zile mai devreme, pe 10 iunie, Viktor Orban, prim-ministrul Ungariei, a descris acest gest drept o „provocare aberantă”. „Nu am nicio simpatie pentru aceste gesturi de îngenunchere. Nu cred că aceste lucruri au ce căuta pe teren. Sportul este despre altceva. Sportivii joacă în picioare”, spus Orban, care a adăugat că nu putem îngenunchea decât „în fața lui Dumnezeu sau a națiunii”.

Pe lângă jucătorii ruși și maghiari, cei scoțieni și croați au anunțat deja că nu vor îngenunchea înaintea meciului. De la anunțul lui Hugo Lloris, hashtagul #BoycottEquipeDeFrance a început să fie distribuit masiv pe Twitter.

Robert Redeker crede că această atitudine semnalează, pe de altă parte, o formă de politizare a sportului de nivel înalt, fenomen care este în creştere.

„În trecut, sportul era trăit ca un moment de neutralizare a tensiunilor. În contextul acestei confiscări a sportului de către moralină, se întâmplă opusul: o punere în scenă a tensiunilor societale”, a mai comentat filosoful francez.

85
Tagurile:
Fotbal

Загрузка...