Baza americană Deveselu

Expert, la audieri în Parlamentul European: Deveselu poate fi utilizat pentru atac

480
(reînnoit 13:46 27.09.2019)
Sistemele de lansare a rachetelor din baza Deveselu pot fi modificate cu ușurință pentru a fi utilizate în scopuri ofensive, a recunoscut expertul Bruno Lété în cadrul unor audieri la Parlamentul European.

CHIȘINĂU, 27 sept – Sputnik. Expertul Bruno Lété, cercetător principal la The German Marshall Fund al Statelor Unite, a recunoscut la audierile din Parlamentul European că sistemele americane de lansare MK-41 din România pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive, informează RIA Novosti.

Pe 2 august, SUA au părăsit Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, iar pe 19 august au anunțat despre efectuarea unor teste a unei rachete de croazieră cu bazare terestră. Ministerul Afacerilor Externe a Rusiei a atras atenția că în timpul testărilor a fost utilizat sistemul de lansare MK-41 (care este utilizat la baza Deveselu din România). Pentagonul a declarat că în teste au utilizat MK-41, însă cu o altă configurație.

Vladimir Putin și-a exprimat opinia că lansarea acestor rachete pot fi efectuate și din instalațiile amplasate în România.

"SUA susțin controlul asupra înarmărilor, însă, probabil, INF devine tot mai marginal pentru unele interese americane. Există unele semne că administrația lui Trump vrea să investească în rachete cu rază medie de acțiuni, pentru a-și apăra aliații din Asia de Est de China și Coreea de Nord", a declarat Bruno Lété la audierele organizate de subcomisia Parlamentului European pentru securitate și apărare.

La audierile dedicate situației de după denunțarea INF, acesta a fost invitat împreună cu reprezentanții NATO și UE. Înregistrarea discursului acestuia a fost publicată de comisia de profil.

“În al doilea rând, SUA vor să răspundă la desfășurarea de către Rusia a rachetelor în Europa, însă INF nu permitea acest lucru. Acum, când tratatul nu mai există, SUA are mai multe variante la dispoziție. Spre exemplu, lansatoarele MK-41 din România: acum acestea sunt exclusiv defensive, însă sistemele pot fi modificate cu ușurință în scopuri ofensive”, a declarat expertul.

În prezent, Bruno Lété activează în calitate de cercetător principal la The German Marshall Fund al Statelor Unite din Bruxelles, pe tema „Tratatul INF și regimul de neproliferare”. Acesta oferă analize și consiliere cu privire la tendințele geopoliticii și la politica internațională de securitate și apărare.

El se concentrează în principal pe politica comună de securitate și apărare a UE, NATO și evoluțiile din Europa Centrală și de Est. În 2010, Lété s-a alăturat delegației Uniunii Europene în Statele Unite la Washington, DC, unde a sprijinit secțiunea politică, securitate și dezvoltare și s-a concentrat pe politica externă a SUA și UE-SUA.

Și-a început cariera în 2007, ca asociat al programului pentru Fondul German Marshall, unde a contribuit la dezvoltarea conferințelor de politici de semnătură ale GMF, precum Forumul Bruxelles. Lété a studiat la Universitatea din Gent din Belgia și la Collegium Civitas din Varșovia, Polonia. Deține un licențiat în managementul comunicării și un master în relații internaționale.

480
Tagurile:
INF, Mk-41, Scut antiracheta, Deveselu, Parlamentul European, SUA
Тема:
Criza în relațiile SUA - Rusia din cauza Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF) (78)
Tematic
Rețele pentru americani? Detalii inedite legate de Deveselu, prețuri în Caracal și… Natașa
Cristoiu se revoltă și sfidează CNA: ”Ce e Deveselu, să nu putem vorbi? Fecioara Maria?!”
PLANUL secret pentru ascunderea rețelelor de la Caracal și a legăturii cu Deveselu
Mărturii şocante ale unei victime traficate în Caracal - „Unele fete ajungeau la Deveselu”
O minciună grosolană se promovează în cazul Deveselu – un fost ministru e implicat
Nucleara! Deveselu, bazele militare SUA și rețelele de exploatare sexuală și droguri!
Celebru procuror confirmă: ”La 8 km de Deveselu se călcă pe picioare serviciile”
Alegeri prezidențiale în Belarus

Astăzi au loc alegeri prezidențiale în Belarus

19
Duminică, în Republica Belarus se desfășoară alegerile prezidențiale - în cursa pentru funcția de șef al statului s-au înscris cinci candidați, printre care și actualul șef de stat, Alexandr Lukașenko.

CHIȘINĂU, 9 aug – SPUTNIK. Secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale din Belarus au fost deschise pentru alegători, informează RIA Novosti.

Alegerile prezidențiale din Belarus se desfășoară corect, a declarat pentru jurnaliști Dmitri Kobițki, secretarul general al Consiliului Adunării Interparlamentare a CSI.

”Am vizitat multe regiuni, orașe. Îi ascultăm pe toți cei implicați în procesul de monitorizare. Trebuie menționat că nu am primit nicio observație în aceste zile”, a adăugat el.

Votarea anticipată a avut loc în Belarus în ultimele cinci zile. Rata participării a depășit 41%.

În ziua principală de de vot, 9 august, secțiile vor funcționa între orele 8.00 și 20.00. În total, în cadrul acestei campanii electorale au fost constituite 5767 de secții de votare, dintre care 44 în străinătate, vor lucra în ambasadele și consulatele bieloruse din 36 de țări. Pe teritoriul Rusiei, secțiile au fost deschise la Moscova, Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Au fost create secții în unitățile militare (13 la număr), sanatorii, dispensare, case de odihnă, spitale și alte organizații de sănătate care oferă asistență medicală în condiții de staționare (231). În acestea, comisiile electorale pot declara votarea închisă și mai devreme de ora 20.00, dacă toți alegătorii incluși în listă au votat.

În plus, există posibilitatea de a vota de acasă pentru cei care, din motive de sănătate sau din alte motive, nu vor putea veni la secția de votare în ziua alegerilor. În acest scop, comisia locală nu trebuie să aibă mai mult de trei urne portabile. Confirmarea oficială a motivelor incapacității de a veni la secția de votare nu este necesară.

Cetățenii votează la locul de reședință permanent sau temporar. Alegătorii pot vota și în cazul în care locuiesc temorar în altă parte decât acolo unde își au viza de reședință, însă sunt obligați să prezinte comisiei unui contract de închiriere a unui imobil.

Alegătorii infectați cu noul coronavirus și pentru tratamentul în ambulatoriu vor vota pe 9 august la secțiile de votare din spitale unde vor fi transportați sau de acasă. Contactele de prim nivel cu purtătorii virusului, care se autoizolează, vor vota, dar cu respectarea obligatorie a măsurilor de protecție.

Din cauza pandemiei coronavirusului, vor fi luate măsuri preventive în secțiile de vot: membrii comisiilor, observatorii și alegătorii trebuie să poarte măști, secția trebuie ventilată și igienizată în mod regulat, distanța socială va fi asigurată și, dacă este posibil, se vor separa fluxurile de intrare și de ieșire din incintă.

Este planificat ca alegătorul să-și prezinte pașaportul într-o formă extinsă, arătând paginile necesare, fără a-l preda unui membru al comisiei de secție.

Cinci persoane s-au înscris în cursa pentru funcția de șef al statului, inclusiv actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, care conduce țara timp de 26 de ani. În plus, în buletinul de vot este opțiunea de a vota „împotriva tuturor”.

Alegerile vor fi recunoscute ca fiind valabile dacă mai mult de 50% din cetățenii incluși în liste vor participa la scrutin. Pentru a fi ales, președintele Belarusului, este necesară să obțină peste 50% din voturile exprimate care au participat la vot.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

19

Загрузка...
Frontiera dintre Slovenia și Italia

Italia menține obligația de izolare pentru românii și bulgarii care intră în țară

205
Obligația de izolare la domiciliu pentru persoanele care vin din România și Bulgaria a fost extinsă de Italia până pe 7 septembrie.

BUCUREȘTI, 9 aug – Sputnik. Se prelungește carantina în Italia pentru persoanele care vin din România și Bulgaria. Decretul a fost publicat deja în Gazeta Oficială.

Pentru italieni, România reprezintă o țară cu risc crescut din punct de vedere epidemiologic. Autoritățile au decis, în scopul evitării importării unor noi focare de coronavirus, prelungirea până pe 7 septembrie a obligației de izolare la domiciliu a tuturor persoanelor care au avut contact cu România.

Mai mult decât atât, în momentul în care vor intra în Italia, persoanele respective urmează să completeze un formular cu adresa și numărul de telefon la care vor fi verificate periodic.

De asemenea, există posibilitatea ca unele regiuni să introducă măsuri suplimentare de prevenire a răspândirii virusului COVID-19.

Una dintre acestea este Regiunea Lazio. Aceasta a decisă să testeze pe cât posibil românii care sosesc cu autocarele din România.

Testarea a fost inițial voluntară. A fost organizată în gara Tiburtina.

În urma unor suspiciuni apărute în presa italiană privind evitarea controalelor de către români, autorităţile sanitare au organizat punctele de testare direct pe autostradă, la intrarea în Roma, informează stiripesurse.ro.

În data de 7 august 2020 au fost testați pasagerii a trei autocare românești. Din fericire, toți au fost negativi la anticorpii virului SARS-CoV-2.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

205
Tagurile:
Izolare, Italia
Тема:
Coronavirus în România, Moldova și în lume

Загрузка...