Siria

Lavrov: Războiul din Siria s-a încheiat. Ce spun experții sirieni

641
(reînnoit 15:34 13.09.2019)
Experții sirieni au comentat afirmația ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, despre încheirea războiului în Siria.

BUCUREȘTI, 13 sept – Sputnik. Experții sirieni, intervievați de RIA Novosti, au comentat declarația ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre încheierea războiului în Siria, menționând că UE și SUA nu vor admite o victoria zdrobitoare a Damascului și Moscovei asupra terorismului în provincia Idlib.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un intervu oferit ziarului "Trud" că războiul din Siria s-a încheiat, iar unele focare de conflicte se păstrează doar în teritoriile care nu se află sub controlul autorităților siriene. Potrivit lui, sirienii își refac treptat țara după acțiunile militare, iar în aceste condiții este importantă acordarea unui sprijin în reglementarea crizei în țară și regiune.

Războiul, finalizat în proporție de 80 la sută

„Într-adevăr, cea mai mare parte a războiului din Siria s-a încheiat. Grupările teroriste sunt distruse sau se află în prag de lichidare, adică majoritatea din acestea s-au retras de pe poziții ori s-au desființat”, a declarat agenției RIA Novosti politologul sirian, Ali Baduan.

Acesta a indicat asupra existenței unor scindări în mai multe grupări teroriste, inclusiv în Jabhat al-Nusra, redenumită în Hay'at Tahrir al-Sham.

În același timp, el a menționat că nu se poate vorbi deocamdată de o lichidare totală a terorismului în Siria.

“Urmează rezolvarea situației din regiunea Idlib, precum și la Est de Eufrat, în teritoriile estice au mai rămas multe grupări, teroriștii pot pătrunde pe teritoriul Siriei din Irak, în special militanții Statului Islamic”, a spus expertul.

„Iată de ce putem spune că războiul este finalizat în proporție de 80 la sută”, a declarat Baduan.

UE și SUA nu vor admite victoria Damascului în Idlib

Potrivit politologului sirian, Ahmad al-Derzi, în prezent, sub controlul autorităților siriene se află 65 la sută din teritoriul Siriei. Acesta a amintit că teritoriile din Vest și Nordul provinciei Alep „se află sub controlul direct sau indirect al Turciei”, iar 30 la sută din teritoriul Siriei, conform aprecierilor expertului, sunt controlate de SUA și aliații lor din Forțele Democratice Siriene (SDF).

“Urmează o perioadă care va dura mult timp pentru că în Idlib observăm niște conflicte cu Turcia, care profită de susținerea UE și SUA, tot ei se pronunță pentru păstrarea grupărilor islamiste, pe care le-ar utiliza în calitate de ași militari și politici pentru exercitarea presiunilor în Sudul Rusiei și Asia Centrală, în Vestul Chinei”, a declarat expertul.

“Luând în considerație intersecția intereselor, UE și SUA nu își doresc ca problema Idlibului să fie rezolvată prin victoria Damascului și Moscovei, precum și a Teheranului și Beijingului, care nu sunt prezenți acolo direct”, a menționat ad-Derzi.

Potrivit lui, zonele nordice ale Siriei reprezintă o bogăție a țării, acolo se află zăcăminte importante de petrol și gaz.

„Multe din problemele Siriei la nivel de țară ar putea fi rezolvate cu ajutorul acestor teritorii”, a subliniat expertul.

De asemenea, acesta a subliniat că americanii continuă să-și facă planuri pentru crearea unor legături terestre între regiunea Al Tanf, unde se află baza militară, și regiunea Al-Bukamal din provincia Dier ez-Zur, din Sud-Estul Siriei, aflată sub controlul SDF.

“În acest fel ei își propun să blocheze orice legătură terestră între Siria și Iran, dar și cu China, a menționat ad-Derzi.

Conflictul militar din Siria continuă din 2011. La sfârșitul anului 2017 s-a anunțat victoria asupra Statului Islamic în Siria și Irak. În unele regiuni ale Siriei continuă lichidarea insurgenților. În prezent, în prim plan se află reglementarea politică, restabilirea țării și readucerea refugiaților.

641
Tagurile:
ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, SUA, Rusia, Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (509)
Tematic
SUA au bombardat provincia siriană Idlib fără a anunța Rusia și Turcia
MAE al Rusiei a comentat atacurile aeriene ale SUA în provincia Idlib
Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre pregătirile de reuniunea de la Astana
Reacția Moscovei la îndemnul Pentagonului de a fi “o țară normală”
Pericol terorist în Franţa – măsurile pe care le vor lua serviciile de informaţii
Cristian Diaconescu

Traseistul Diaconescu, propus lui Iohannis pentru șefia OSCE

117
(reînnoit 07:40 24.09.2020)
Un lobby care vizează repunerea în activitatea de prim rang un traseist politic de pe linia Năstase-Gabi Oprea-(Boc-MRU)-Băsescu, remarcat în ultimii ani prin evoluții isterice la emisiunile lui Rareș Bogdan

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Mai multe publicații au anunțat că fostul ministru și consilier prezidențial Cristian Diaconescu va fi susținut de România pentru șefia OSCE.

Informația vine pe surse ”de la Bruxelles”, afirmă publicații din zona Rareș Bogdan. De fapt, din informațiile noastre, este vorba de un lobby în care controversatul fost realizator TV, actual europarlamentar, are un rol important.

Întrebare: are Rareș Bogdan are interesul sau misiunea de a-l susține pe controversatul Cristian Diaconescu?

Iată de ce îl numesc controversat.

Deși diplomat de carieră, cu școala făcută serios, pe vremea lui Ceaușescu, și cu practică pe vremea lui Adrian Năstase, Diaconescu s-a manifestat de la un moment dat extrem de ciudat, părăsind zona diplomatică și intrând în diverse combinații politico-guvernamentale – candidatură la Primăria Capitalei, ministru al Justiției și consilier al lui Traian Băsescu.

Aventura în politică a fost a fost în mare parte un eșec  - a intrat pe care frumoși în PSD (după PCR, evident), apoi a sărit în barca găurită a generalului Oprea, UNPR, apoi a marșat pe linia dubiosului M.R. Ungureanu, pentru a ajunge la creația Elenei Udrea și a Traian Băsescu. Paranteză: câți ”penali” am menționat până acum, vorba lui Iohannis? Dar ce mai contează!

În ultimi ani, Diaconescu s-a remarcat prin evoluții isterice la emisiunea lui Rareș Bogdan, situație penibilă pentru un diplomat cu cartea sa de vizită. Acolo, spectatorii au putut face diferența între prestația elevată, argumentată, a lui Dan Dungaciu sau Octavian Hoandră - și ieșirile bizare, suspecte psihic, ale lui Cristian Diaconescu. Fostul lider PSD este un vehement acuzator al 10 august și al PSD în general.

Așa cum precizam, informația a venit pe surse apropiate lui Rareș Bogdan, dar ulterior a fost confirmată și de G4Media.ro ”pe surse politice”. Deci, o sursă mult mai calificată, ceea ce înseamnă că lobby-ul are ambiții mari.

Informație este susținută și de experiența lui Diaconescu în relația cu OSCE: între 1990 - 1993 diplomat în Delegația/Misiunea Permanentă a României la OSCE, 1993-1995 coordonator al secției de cooperare în domeniul politico-militar al OSCE din MAE, 1995-1996 adjunct al șefului misiunii pentru domeniile politico-militar și de securitate ale OSCE, 1996-1997 diplomat în Direcția OSCE din MAE, 1997-1998 director al Direcției OSCE din MAE.

Deci, o experiență de mai demult, dar vastă. Deocamdată nu există confirmări oficiale.

G4Media arată că, pentru această funcție, contracandidata lui Cristian Diaconescu este Helga Maria Schmid (Germania), actualul secretar general al Serviciului European de Acțiune Externă din cadrul Comisiei Europene.

117
Tagurile:
OSCE, Cristian Diaconescu

Загрузка...
Скопление Столпы Творения, 1995. NASA

Inedit: Simfonia stelelor, interpretată de telescoapele NASA

62
(reînnoit 18:28 23.09.2020)
NASA a preluat datele digitale de la telescoapele care observă centrul galactic al Căii Lactee și a creat o simfonie celestă. Rezultatul este uimitor.

BUCUREŞTI, 23 sept – Sputnik. NASA preia regulat date digitale de la telescoapele îndepărtate și le transformă în imagini uluitoare. Aceste imagini sunt compuse din diferite lungimi de undă de lumină și radiații pe care ochiul uman nu le poate vedea.

Într-un efort de a se autodepăși, cercetătorii NASA au dus lucrurile la nivelul următor și au „sonificat” stelele, utilizând aceleași date digitale ale telescoapelor pentru a crea concerte cosmice scurte, potrivit RT. 

Sonificarea este procesul prin care datele, sub forma unui cod binar sau o serie de unități și zerouri, sunt traduse în sunete în loc de imagini.

Pentru a contextualiza informațiile, NASA a creat aceste delicii audiovizuale, în care tonul și volumul sunt controlate de poziția și intensitatea stelelor din imaginile din centrul galactic.

Stelelor și luminilor individuale li se atribuie note individuale, în timp ce norii de gaz și praf produc sunete atmosferice, care evoluează pe măsură ce piesa progresează de-a lungul imaginilor, de la stânga la dreapta.

Piesa se încheie atunci când lovește gaura neagră de patru milioane de mase solare Sagetator A. Piesa audio scurtă acoperă o regiune a galaxiei noastre care are o distanță de aproximativ 400 de ani lumină.

Spectacolul galactic, care are loc la aproximativ 26.000 de ani lumină distanţă de Pământ, este compus din „spectacole” ale telescopului spațial Hubble, telescopului spațial Spitzer și Observatorului cu raze X Chandra al NASA.

Fiecare telescop cântă propriul său „instrument”, după „partitura” datelor pe care le colectează.

Hubble „interpretează” regiunile energetice ale galaxiei, unde se nasc stelele, prin corzi delicate pizzicato.

Spitzer „cântă” spectrul infraroşu eteric, dând „glas” norilor strălucitori de praf.

Nu în ultimul rând, Chandra „cântă” feericele raze X provenind din gazul ultraîncălzit rezultat din exploziile supernova.

De asemenea, NASA a produs versiuni sonificate ale rămășițelor exploziei supernovei Cassiopeia A și ale imaginii renumite „Pilonii creației”.

62
Tagurile:
NASA
Tematic
NASA avertizează: apropierea de Pământ a unui asteroid de mărimea unui teren de fotbal
Alertă NASA: Doi asteroizi Apollo vor „vizita” Pământul în decembrie
Imagini inedite NASA - cometă care nu face parte din sistemul nostru solar

Загрузка...
Daniel-Cătălin Zamfir

Daniel Zamfir dezvăluie ”Planul diabolic” al lui Orban

0
O variantă pe care Orban și Iohannis ar pune-o la cale pentru a bloca aplicarea legii majorării pensiilor, una dintre cel mai importante măsuri sociale luate până acum

BUCUREȘTI, 24 sept – Sputnik. Aplicarea unei legi este obligatorie pentru Guvern, iar miniștrii pot fi învinuiți penal dacă nu fac asta, în baza Legii răspunderii ministeriale. Deci, teoretic, nu ar trebui să existe motive de teamă că Orban și ai săi vor aplica majorarea punctului de pensie cu 40%.

Teoretic, pentru că practic se poate apela la subterfugii, iar senatorul (PSD) Daniel Zamfir explică unul dintre ele, un adevărat ”RAZBOI al PNL cu românii”.  

Iată cum arată ceea ce Zamfir numește ”Planul diabolic a lui Orban să blocheze mărirea pensiilor:

- ”atacă la CCR”, fapt cert. ”Dacă CCR respinge contestația, legea va ajunge la Iohannis pentru promulgare, iar Președintele o va retrimite la Parlament”.

- „Parlamentul, în actuala structură, o va adopta din nou , iar Iohannis o va ataca iarăși   la CCR, pe alt motiv”.

- „Până vine soluția de la CCR, vin alegerile parlamentare după care PNL și USR vor respinge legea definitiv. Daca vor fi votați, bineînțeles”.

Explicația lui Daniel Zamfir are sens – iar această formulă poate, într-adevăr, bloca punerea în practică a legii. În plus, PNL riscă mult cu această amânare, pentru că, dacă totuși va trebui să dea pensiile, va trebui să plătească sume mai mari, din urmă – deci impactul bugetar va fi mai mare.

0
Tagurile:
Daniel Zamfir

Загрузка...