Siria

Lavrov: Războiul din Siria s-a încheiat. Ce spun experții sirieni

656
(reînnoit 15:34 13.09.2019)
Experții sirieni au comentat afirmația ministrului rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, despre încheirea războiului în Siria.

BUCUREȘTI, 13 sept – Sputnik. Experții sirieni, intervievați de RIA Novosti, au comentat declarația ministrului Afacerilor Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, despre încheierea războiului în Siria, menționând că UE și SUA nu vor admite o victoria zdrobitoare a Damascului și Moscovei asupra terorismului în provincia Idlib.

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a declarat într-un intervu oferit ziarului "Trud" că războiul din Siria s-a încheiat, iar unele focare de conflicte se păstrează doar în teritoriile care nu se află sub controlul autorităților siriene. Potrivit lui, sirienii își refac treptat țara după acțiunile militare, iar în aceste condiții este importantă acordarea unui sprijin în reglementarea crizei în țară și regiune.

Războiul, finalizat în proporție de 80 la sută

„Într-adevăr, cea mai mare parte a războiului din Siria s-a încheiat. Grupările teroriste sunt distruse sau se află în prag de lichidare, adică majoritatea din acestea s-au retras de pe poziții ori s-au desființat”, a declarat agenției RIA Novosti politologul sirian, Ali Baduan.

Acesta a indicat asupra existenței unor scindări în mai multe grupări teroriste, inclusiv în Jabhat al-Nusra, redenumită în Hay'at Tahrir al-Sham.

În același timp, el a menționat că nu se poate vorbi deocamdată de o lichidare totală a terorismului în Siria.

“Urmează rezolvarea situației din regiunea Idlib, precum și la Est de Eufrat, în teritoriile estice au mai rămas multe grupări, teroriștii pot pătrunde pe teritoriul Siriei din Irak, în special militanții Statului Islamic”, a spus expertul.

„Iată de ce putem spune că războiul este finalizat în proporție de 80 la sută”, a declarat Baduan.

UE și SUA nu vor admite victoria Damascului în Idlib

Potrivit politologului sirian, Ahmad al-Derzi, în prezent, sub controlul autorităților siriene se află 65 la sută din teritoriul Siriei. Acesta a amintit că teritoriile din Vest și Nordul provinciei Alep „se află sub controlul direct sau indirect al Turciei”, iar 30 la sută din teritoriul Siriei, conform aprecierilor expertului, sunt controlate de SUA și aliații lor din Forțele Democratice Siriene (SDF).

“Urmează o perioadă care va dura mult timp pentru că în Idlib observăm niște conflicte cu Turcia, care profită de susținerea UE și SUA, tot ei se pronunță pentru păstrarea grupărilor islamiste, pe care le-ar utiliza în calitate de ași militari și politici pentru exercitarea presiunilor în Sudul Rusiei și Asia Centrală, în Vestul Chinei”, a declarat expertul.

“Luând în considerație intersecția intereselor, UE și SUA nu își doresc ca problema Idlibului să fie rezolvată prin victoria Damascului și Moscovei, precum și a Teheranului și Beijingului, care nu sunt prezenți acolo direct”, a menționat ad-Derzi.

Potrivit lui, zonele nordice ale Siriei reprezintă o bogăție a țării, acolo se află zăcăminte importante de petrol și gaz.

„Multe din problemele Siriei la nivel de țară ar putea fi rezolvate cu ajutorul acestor teritorii”, a subliniat expertul.

De asemenea, acesta a subliniat că americanii continuă să-și facă planuri pentru crearea unor legături terestre între regiunea Al Tanf, unde se află baza militară, și regiunea Al-Bukamal din provincia Dier ez-Zur, din Sud-Estul Siriei, aflată sub controlul SDF.

“În acest fel ei își propun să blocheze orice legătură terestră între Siria și Iran, dar și cu China, a menționat ad-Derzi.

Conflictul militar din Siria continuă din 2011. La sfârșitul anului 2017 s-a anunțat victoria asupra Statului Islamic în Siria și Irak. În unele regiuni ale Siriei continuă lichidarea insurgenților. În prezent, în prim plan se află reglementarea politică, restabilirea țării și readucerea refugiaților.

656
Tagurile:
ministrul afacerilor externe, Serghei Lavrov, SUA, Rusia, Siria
Тема:
Războiul din Siria. Tensiunile din provincia Idlib (514)
Tematic
SUA au bombardat provincia siriană Idlib fără a anunța Rusia și Turcia
MAE al Rusiei a comentat atacurile aeriene ale SUA în provincia Idlib
Lavrov și Çavuşoğlu au discutat despre pregătirile de reuniunea de la Astana
Reacția Moscovei la îndemnul Pentagonului de a fi “o țară normală”
Pericol terorist în Franţa – măsurile pe care le vor lua serviciile de informaţii
Pașaport UE de vaccinare împotriva COVID

Certificatul digital european Covid 19 a fost lansat în Belgia

9
Certificatul de călătorie Covid-19 a fost lansat în Belgia, iar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a făcut un anunț în acest sens.

BRUXELLES, 16 iun – Sputnik. Președintele Comisiei Europene și-a prezentat în fața presei propriul certificat digital Covid, anunțând că Belgia a lansat acest sistem începând de astăzi, dar că toate statele UE îl vor avea implementat de la 1 iulie.

Documentul va conține fie date privind starea de vaccinare Covid a unei persoane, sau un test PCR negativ, fie confirmarea că persoana s-a vindecat recent de coronavirus. Certificatul va avea format hârtie sau pe smartphone.

Certificatul digital COVID la nivelul UE va fi utilizat timp de 12 luni,

Regulamentul privind certificatul digital COVID al UE a fost convenit între instituțiile europene într-un timp record de 62 de zile.

Certificatul digital COVID al UE nu împiedică libera circulație la nivel european, iar persoanele care nu sunt vaccinate au voie să călătorească, a arătat Comisia Europeană.

9
Tagurile:
Certificat de vaccinare

Загрузка...
Jens Stoltenberg

Stoltenberg: Summitul Putin Biden este extrem de important

16
(reînnoit 13:48 16.06.2021)
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, consideră că summitul Putin – Biden este extrem de important.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că întrevederea președintelui Rusiei, Vladimir Putin, cu liderul american, Joe Biden, la Geneva este importantă în contextul politicii alianței.

“Consider importantă întâlnirea dintre cei doi președinți. De asemenea, este foarte important faptul, salutat de aliații noștri, că Biden în ajunul întrevederii cu președintele Putin a discutat și s-a consultat cu toți liderii NATO, pentru că alianța reprezintă o platformă pentru coordonare în probleme de securitate. Și, desigur, relațiile cu Rusia sunt extrem de importante”, a subliniat secretarul general al Alianței, la postul de televiziune CNN.

16
Tagurile:
Geneva, Vladimir Putin, Joe Biden, NATO
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Kremlinul a vorbit despre așteptările de la întâlnirea dintre Putin și Biden
Pompeo a criticat refuzul lui Biden de a ține o conferința de presă comună cu Putin
VIDEO LIVE: Putin a ajuns la Geneva pentru discuții cu Biden

Загрузка...