Chișinău,12 sept - Sputnik. Exploziile au avut loc ca urmare a unui incendiu la un depozit cu muniții din regiunea Kirinia din Cipru, în partea de nord a insulei, mai multe persoane au fost rănite.
"Un incendiu a izbucnit la un depozit cu muniție pe teritoriul zonei instalațiilor militare. Mai multe explozii au avut loc la rând în partea de est a Kiriniei", a declarat ministrul Afacerilor Externe al statului nerecunoscut "Republica Turcă a Ciprului de Nord", Kudret Ozersai, pe pagina sa de Facebook.
Potrivit acestuia, în urma incidentului, mai multe persoane au fost rănite de cioburi de sticlă, cazuri de deces nu sunt înregistrate.Drept precauție, autoritățile au evacuat persoanele care locuiesc în zonă. Militarii și poliția lucrează pentru rezolvarea situației. Liderul comunității turce din Cipru, Mustafa Akinci, a ajuns în regiune.
Cipru a fost împărțit de facto între comunitățile grecești și turce din 1974. În 1983, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost proclamată în nordul insulei, nerecunoscută de comunitatea internațională. Negocierile dintre comunitățile grecești și turce cu privire la reunificarea Ciprului se desfășoară prin mediere ONU. După eșecul rundei următoare din 2017, părțile consultă reluarea lor.
„Am convenit să cumpărăm un milion de doze de vaccin Sputnik, care este deja utilizat în peste 50 de țări. Sperăm să fie aprobat rapid de către autoritatea de reglementare europeană EMA, deoarece orice vaccin suplimentar ne va ajuta să salvăm vieți, să ne menţinem locurile de muncă și să revenim mai repede la viața normală”, se precizează în document, obţinut de Sputnik.
Contactat de Sputnik, guvernul austriac a clarificat că utilizarea vaccinului rusesc va fi posibilă în Austria numai după aprobarea acestuia de către EMA.
La începutul lunii martie, EMA a început să analizeze vaccinul Sputnik V, care este în prezent autorizat pentru utilizare în aproximativ 60 de țări pentru o populație totală de peste 1,5 miliarde de persoane.
În weekendul trecut, preşedintele Franţei Emmanuel Macron a spus că nu intenționează să utilizeze vaccinul rusesc, spunând că Franța este capabilă să „îndeplinească obiectivele noastre de vaccinare cu ceea ce avem acum”.
Totuşi, fără să aștepte decizia autorității europene de reglementare, dar sub rezerva aprobării acestuia, președintele regiunii PACA (Provence-Alpes-Côte d'Azur), Renaud Muselier, a anunțat că a precomandat 500.000 de doze de Sputnik V. O decizie descrisă ca fiind „iresponsabilă” de către secretarul de stat Clément Beaune, care pledează pentru o vaccinare „egalitară pentru toți francezii”.
Anterior, coordonatorul suedez al campaniei de vaccinare, Richard Bergström, a informat că țara sa se aşteaptă să primească doze de vaccin rusesc din iunie, dacă acesta este aprobat în UE.
În Germania, ministrul-președinte al landului Bavaria a declarat că regiunea a semnat un contract preliminar pentru 2,5 milioane de doze de Sputnik V, care vor fi administrate dacă vaccinul este aprobat.
BRUXELLES, 19 apr – Sputnik. UE a făcu o reclamă puternică unei consultări populare cu privire la proiectul european în următorii zece ani, intitulate ”Conferința privind viitoul Europei”.
Site-ul Conferinței spune că ”Viitorul este în mâinile voastre”, afișând conținutul în 24 de limbi, iar cetățenii europenii sunt invitaţi ”să spună în ce Europă” vor să trăiască.
Eficiența unui asemenea mod de consultare publică este însă discutabilă, iar costurile nejustificate, aceasta fiind doar o modalitate de a da aparența unității și a solidarității europene, infirmate în practică de anul de pandemie care a lovit Uniunea și i-a arătat fisurile și inegalitățile.
Dar la nivel teoretic, Conferința se ocupă de tot și de toate, trecând prin migraţie, mediu, digital, economic şi ”valori” europene.
Participanţii pot posta idei sau pot lua parte la ”evenimente organizate online” pe această platformă, care se vrea ”motorul”, ”placa turnantă” a Conferinţei.
”Toate contribuţiile şi toate rezultatele evenimentelor vor fi colectate, analizate, controlate şi făcute publice”, se promite într-un comunicat dedicat Conferinței.
”Dragi europeni, exprimaţi-vă! Spuneți-ne în ce Europă vreţi să trăiţi”, îndeamnă într-un mesaj postat pe Twitter preşedinta Comoisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen. Desigur, e greu de crezut că cineva din Comisia Europeană va adopta chiar și cea mai mică schimbare decizională bazat pe ce vor scrie europenii pe această platformă!
Conferinţa privind viitorul Europei, care a fost lansată la 9 martie, este așadar o mare operațiune de propagandă europeană care vrea să arate că instituțiile europene țin seama de cetățeni.
Ea este plasată sub autoritatea unui ”triumvirat” alcătuit din preşedinţii Parlamentului, Comisiei şi preşedinţiii semestriali ai Uniunii.
Un eveniment simbolic urmează să aibă loc în vederea lansării oficiale a conferinţei, de Ziua Europei, la 9 mai, la Strasbourg, în cazul în care criza sanitară cauzată de pandemia covid-19 permite acest lucru.
Concluziile Conferinţei, despre care se spune că ar urma să conducă la propuneri de reformare şi de acţiune, sunt aşteptate în primăvara lui 2022.
Au zburat într-atât de aproape, încât rușii au fost nevoiți să ridice în cer avioane de vânătoare și să alunge aviația Alianței. Ce încearcă să descopere avioanele NATO pe coasta peninsulei Kamceatka și pe coasta Mării Negre? Și de ce monitorizează linia de demarcație dintre Ucraina și republicile nerecunoscute din Donbas?