Взрыв в афганистане

Alt român ucis la Kabul! Fost șef al spionajului: ”Ce mai căutăm în Afganistan?”

2403
(reînnoit 13:20 05.09.2019)
Ce (mai) caută România în Afganistan, de ce își expune militarii și personalul diplomatic, unde sunt beneficiile participării în teatre de război, în misiuni de stabilizare, sau de pacificare, sub comanda NATO?

BUCUREȘTI, 5 sept - Sputnik, Dragoș Dumitriu. Acum puțin timp, mai multe surse au confirmat că încă un militar român a murit la Kabul. Decesul s-a produs în urma atacului sinucigaș de astăzi, dintr-un cartier rezidențial din capitala Afganistanului.

Militanţii talibani au revendicat atentatul sinucigaş, întreprins cu o maşină-capcană - un minibus încărcat cu explozibili. Atentatul ar fi vizat un punct de control din apropierea cartierului general al misiunii Resolute Support a NATO. Cel puțin 5 oameni au murit şi sunt minim 35 de răniţi.

Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, spune că ținta atacului a fost sediul agenţiei de spionaj afgane că explozia s-a produs atunci când un convoi al forţelor NATO a trecut prin zonă.

”Ce (mai) caută România în Afganistan, de ce își expune militarii și personalul diplomatic, unde sunt beneficiile participării în teatre de război, în misiuni de stabilizare, sau de pacificare, sub comanda NATO?”, întreabă fostul șef al SIE, Claudiu Săftoiu

Săftoiu arată că, în anul 2019, în Afganistan au fost dislocați 1.902 militari din Armata României, care ”participă cu 127 militari mai mult faţă de anul 2018” - asta în condițiile în care ”SUA și-au redus trupele de la un număr de 16.000 militari la doar 9.000”.

”Atacul asupra misiunii diplomatice române de la Kabul, din data de 2-3 septembrie 2019, a durat câteva ore și a distrus clădirile ambasadei în proporție de 80%”, arată Săftoiu, care afirmă clar: ”a fost, prin urmare, o intenție vădită de distrugere a teritoriului românesc din Kabul”.

Săftoiu mai face o afirmație interesantă: ”Departe de luptele din Kabul și de informațiile clasificate, nu putem decât să sperăm că militarii români și-au făcut pe deplin datoria, în toate formele posibile”.

Reamintim că informațiile despre atacul asupra Ambasadei sunt controversate – nu se știe de ce trupele NATO nu au putut preveni atacul, iar despre intervenția nocturnă a trupelor speciale afgane NU s-a spus nimic de către oficialii români sau ai NATO.

Cu toate acestea, din  informațiile prezentate de Sputnik, afganii l-au salvat pe ambasadorul român, așa că și circumstanțele morții diplomatului/militarului român devin ciudate.

2403
Călătorie în Franța pe timp de coronavirus

Schimbare importantă în Franţa: noi relaxări cu 10 zile mai devreme

17
Franța introduce noi relaxări şi a decis ridicarea interdicţiei circulaţiei în timpul nopţii, cu 10 zile înainte de termenul iniţial. Ce reguli intră în vigoare de joi.

BUCUREŞTI, 16 iun – Sputnik. Franța a decis să relaxeze regulile privind purtarea măștilor în aer liber, începând de joi. O tendință pozitivă în ceea ce priveşte coronavirusul a permis țării să ridice interdicţia ieşirii din case în intervalul orar 23:00-06:00, cu zece zile înainte de termenul stabilit iniţail.

Interdicţia, care urma să expire pe 30 iunie, va fi ridicată duminică, a declarat premierul Jean Castex. Intervalul interdicţiai a fost mutat de la 21:00 la 23:00 la începutul acestei luni.

De asemenea, începând de joi, oamenii nu mai sunt obligaţi să poarte măști în aer liber, cu excepția locurilor aglomerate, cum ar fi piețele stradale, locurile de joacă și stadioanele.

Purtarea măştilor va rămâne obligatorie în mijloacele de transport public, precum și la locul de muncă, în magazine și alte spații închise, cu excepția barurilor și restaurantelor.

„Nu am mai cunoscut un nivel atât de scăzut de răspândire a virusului din august anul trecut”, a spus Castex, care a atribuit succesul „mobilizării francezilor” și campaniei de vaccinare. Situația se îmbunătăţeşte „mai repede decât am sperat”, a spus acesta, potrivit RT

„Este normal să ne ajustăm măsurile și anumite elemente din calendar, menținând în același timp un nivel ridicat de vigilență în următoarele săptămâni”, a adăugat Castex.

17
Tagurile:
Franța

Загрузка...
Vladimir Putin și Joe Biden, la summitul de la Geneva, 16 iunie 2021

La Geneva au demarat negocierile în format extins între Putin și Biden

21
(reînnoit 17:29 16.06.2021)
La Geneva au demarat negocierile în format extins, după încheierea discuției în format restrâns între Putin și Biden.

BUCUREȘTI, 16 iun – Sputnik. Prima parte a negocierilor dintre președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, într-un format extins a demarat la vila La Grange din Geneva, transmite agenția RIA Novosti.

Mai devreme, Kremlinul menționase că negocierile vor fi alcătuite din trei părți: restrâns și două extinse, cu o pauză de cafea. O sursă apropiată de organizatorii întrevederii a informat RIA Novosti că discuțiile ar putea dura 4 ore și 45 de minute.

Negocierile dintre Putin și Biden în format restrâns au durat aproximativ 2 ore.

Din delegația rusă fac parte consilierul prezidențial Iuri Ușakov, ministrul de Externe, Serghei Lavrov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, amabsadorul Rusiei în SUA, Anatol Antonov, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei, Valeri Gherasimov și viceministrul de Externe, Serghei Reabkov. De asemenea, a fost invitat adjunctul șefului administrației prezidențiale Dmitri Kozak și reprezentantul special al președintelui pentru Siria, Aleksandr Lavrentiev.

21
Tagurile:
Geneva, Joe Biden, Vladimir Putin
Тема:
Summit Putin - Biden
Tematic
Putin și Biden și-au dat mâna - VIDEO
Stoltenberg: Summitul Putin – Biden este extrem de important
Jurnaliștii americani au provocat o busculadă la summitul Putin - Biden
Putin și Biden au făcut un schimb de glume
Întrevederea Putin - Biden la Geneva - Foto

Загрузка...