Summit-ul G7 din Franța

Scandal la G7: Trump cere taxe suplimentare, proteste violente, neînțelegeri între lideri

455
(reînnoit 11:12 25.08.2019)
Summitul G7 demarează cu scandal. În timp ce Trump vrea taxe suplimentare pentru vinurile franțuzești, Macron îl ceartă pe Bolsanoro pentru incendiile din Amazon, iar protestatarii anti-G7 se bat cu poliția

BRUXELLES, 24 aug - Sputnik, Daniela Porovăț. Preşedintele american Donald Trump a ameninţat din nou, chiar înainte de summitul G7 care are loc la Biarritz, în Franţa, că va impune taxe vamale suplimentare pe vinurile franţuzeşti.

Afirmând că se aşteaptă la discuţii "foarte constructive" în timpul summit-ului de la Biarritz, el le-a spus jurnaliştilor că se gândeşte la represalii în urma unei taxe a Franţei aplicată giganţilor americani din sectorul high-tech.

"Nu-mi place ce a făcut Franţa", a spus el. "Nu vreau ca Franţa să impună taxe companiilor noastre. Este foarte nedrept. Dacă o vor face, noi vom impune tarife vamale pe vinurile lor. Tarife aşa cum n-au mai văzut niciodată", a adăugat el, precizând că are "relaţii foarte bune" cu omologul fancez Emmanuel Macron.

Disputa dintre SUA și Franța pe taxe nu e singurul scandal de la G7. Macron l-a acuzat pe președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, că a minţit şi că va bloca semnarea Mercosur, spre nemulțumirea altor lideri europeni.

Summit-ul G7 din Franța
© AFP 2021 / BERTRAND GUAY
Summit-ul G7 din Franța

Astfel, preşedintele Macron crede că omologul său brazilian Jair Bolsonaro a minţit în privinţa angajamentelor pentru protejarea mediului, iar din acest motiv Franţa se opune acordului de liber-schimb UE - Mercosur. O sursă din Elysée a precizat pentru France Presse că  «preşedintele Emmanuel Macron nu poate decât să constate că preşedintele brazilian a minţit în cadrul summitului de la Osaka » atunci când şi-a asumat mai multe angajamente de mediu.

Саммит G7 в Канаде
© AP Photo / Jesco Denzel / German Federal Government

Emmanuel Macron a menționat într-un tweet «o criză internaţională» şi a precizat că va aborda «această urgenţă» în cadrul G7 din Biarritz. Pentru a valida acordul, Franţa ceruse Braziliei să se angajeze că protejează mediul, angajamentele fiind discutate în cadrul summitului din Osaka, în cadrul G20. 

Nu toată lumea este de acord cu poziția dură a lui Macron. Angela Merkel şi premierul canadian Justin Trudeau, membri ai G7, consideră că este nevoie ca subiectul să fie analizat la Biarritz.

Summit-ul G7 din Franța
© AFP 2021 / IAN LANGSDON
Summit-ul G7 din Franța

În plus, preşedintele brazilian l-a acuzat pe omologul francez că doreşte să obţină câştiguri politice personale de pe urma situaţiei.

Numai preşedintele în funcţie al Consiliului European, Donald Tusk, face apel la unitate, dar el este pe final de mandat și nu mai are o miză politică. El a declarat că summit-ul G7 de la Biarritz va fi „un test al unităţii şi solidarităţii”, în contextul în care liderii statelor membre nu au reuşit în ultimul an să se pună de acord în unele privinţe.

El a mai adăugat că dacă preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, va folosi eventuale creşteri de tarife vamale ca unealtă politică, situaţia la nivel mondial ar putea deveni riscantă.

Summit-ul G7 din Franța
© AFP 2021 / LUDOVIC MARIN
Summit-ul G7 din Franța

Ca și cum nu ar fi fost destul, Summitul este marcat de proteste violente în apropierea locului desfășurării, celebrele Veste Galbene fiind implicate pentru a-i face viața și mai grea lui Macron. 17 protestatari au fost deja arestați și patru polițiști răniți după un tir de mortieră la Urrugne, în Pirinei, ceea ce arată că vor fi confruntări dure între manifestanți și forțele de ordine.

 

 

 

455
Tagurile:
Donald Tusk, Emmanuel Macron, Trump, Proteste, G7
Joe Biden participă la Summitul București 9

La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie

678
(reînnoit 07:38 11.05.2021)
O nouă aberație lansată de NATO la București, după ce de ani de zile vorbesc, fără dovezi, de ”invazii” și războaie hibride duse de Rusia

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Reprezentanții statelor NATO care au participat la summit-ul de la București, organizat însă online,  au făcut o declarație prin care lansează o nouă aberație despre Rusia. Și anume, că Rusia ”comite acte de sabotaj pe teritoriul NATO”!... SABOTAJ!!!

”Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional”, se arată într-o declarație comună.

Și, mai mult, țările NATO își exprimă îngrijorarea ”faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia”.

Deci, dacă în Cehia avem de-a face cu o acuzație negată total de Rusia, referitoare la un incident de acum 7 ani (!), în Bulgaria sunt ”informații” dintr-o investigație în curs!

Cu alte cuvinte, în baza unor acuzații fără susținere, NATO ”condamnă”! Exact cum au făcut SUA și alte țări NATO în Irak, Libia sau chiar Afganistan!

Evident, o temă a fost Marea Neagră, unde ”NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice”.

”Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, se arată în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Deci, toate acțiunile Rusiei, derulate în cadrul unui exercițiu militar obișnuit pe propriul teritoriu înseamnă ”creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO” și  ameninţă ”securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională”.

Pe drept cuvânt te poți întreba dacă asemenea aberații sunt aruncate în spațiul public ca provocări, ca expresii ale unei judecăți cu probleme grave – sau sunt destinate manipulării și prostirii cetățenilor planetei!

Desigur, ”Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi”, spune NATO – care totuși nu a explicat ciudatul fenomen al terorismului care a dispărut brusc odată cu pandemia!

Și, evident, ”Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea”.

Probabil manifestațiile dure din capitalele europene sau nemulțumirea americanilor, soldată cu ocuparea Capitoliului și acuzațiile de fraudă electorală sunt tot ”război hibrid, dezinformare şi minciună”, marca Rusia și China!

”Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, se arată în declarația comună, fără a se recunoaște că invaziile țărilor NATO în Orientul Apropiat au fost pe cât de nejustificate legal, pe atât de vinovate de criza migrațiilor și de dezastrul unor zone întregi!

Deci, o nouă atitudine scandaloasă, aberantă a unei organizații care, departe de a aduce ”securitate”, este generatoare de tensiuni și chiar conflicte sângeroase, dar și de afectarea echilibrului economic și social al unei părți a planetei. În plus, totul se face pe banii cetățenilor – inclusiv ai românilor, ca un tribut adus bătăușului din cartier.

678
Tagurile:
NATO, summit, Bucuresti

Загрузка...
Atac al Israelului în Gaza

Violențele din Ierusalim sute de victime

988
(reînnoit 08:41 11.05.2021)
Tirurile de rachete și baloane incendiare au fost lansate în apropiere de Ierusalim, Israelul reacționează în forță, SUA și UE fac apel după apel la calm

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat ferm: ”Organizaţiile teroriste din Gaza au trecut o linie roşie în seara 'Zilei Ierusalimului, lansând rachete până în zona Ierusalimului - Israelul va reacţiona cu forţă,  oricine atacă va plăti un preţ mare”.

Mai mult, Netanyahu consideră – și avertizează cetăţenii Israelului – ”conflictul actual ar putea dura ceva timp”.

​Reacția lui Netanyahu a venit după ce Hamas şi alte grupări palestiniene din Gaza au intensificat aseară lansările de rachete și baloane incendiare în sudul Israelului, către Ierusalim.

”Explozia semnificativă a violenţei în Fâşia Gaza şi Ierusalimul de Est trebuie să înceteze imediat”, a declarat aseară un purtător de cuvânt al comisarului pentru politică externă al UE, Josep Borrell, subliniind că ”Tirurile de rachete din Fâşia Gaza asupra populaţiei civile din Israel sunt complet inadmisibile şi alimentează escaladarea”.

​UE cere ca toate părţile să se angajeze  în ”eforturi de dezescaladare”, prioritatea trebuie să fie ”evitarea unor noi victime civile”.

”Toţi liderii au responsabilitatea de a acţiona împotriva extremiştilor -  Statu quo-ul locurilor sfinte trebuie respectat pe deplin”, transmite UE.

Situația însă a degenerat, se stimează că sunt peste 300 de răniți în urma luptelor de aseară și de azi noapte. Escaladarea violențelor este una dintre cele mai puternice – asta în contextul restricționării accesului în anumite zone, în perioada Ramadanului.

​Și Casa Albă a reacționat, prin Jake Sullivan, consilierul preşedintelui Joseph Biden pentru Securitate Naţională, care a exprimat ”preocupările grave ale SUA în legătură cu situaţia din Ierusalim, inclusiv în privinţa confruntărilor violente produse în zona Haram al-Sharif -  Muntele Templului, de Ramadan”.

​Tot aseară, un incendiu a izbucnit în incinta Esplanadei Moscheilor din Ierusalim,  unde se aflau mii de credincioşi pentru rugăciunea de seară – dar se pare că nu ar avea legătură cu acțiunile militarilor israelieni.

 

 

 

 

988
Tagurile:
Atac, Israel, Ierusalim

Загрузка...
Солдаты многонациональной боевой группы НАТО

Klaus Iohannis și președintele Poloniei participă la un exercițiu NATO în România

0
Klaus Iohannis și președintele Poloniei Andrzej Duda participă astăzi la exercițiul NATO ”Justice Sword 21” care are loc în comuna Smârdan din județul Galați.

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Președintele României Klaus Iohannis și președintele Poloniei Andrzej Duda participă astăzi la exercițiul militar multinațional NATO ”Justice Sword 21”, după ce ieri au fost implicați în desfășurarea summitului B9.

La exercițiul NATO participă 15.000 de militari din 17 țări membre sau partenere ale Alianței.

Evenimentul de astăzi vine în continuarea summitului Formatul Bucureşti - B9 - o iniţiativă lansată de preşedintele României Klaus Iohannis şi de preşedintele Poloniei Andrzej Duda, la care au participat statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Summitul s-a încheiat cu declarații ostile la adresa Rusiei și cu solicitarea lui Iohannis ca NATO s trimită cât mai multe trupe străine în țările din preajma Rusiei, iar România să primească mai mulți soldați străini pe teritoriul său.

Potrivit lui Iohannis, participarea preşedintelui SUA Joe Biden la videoconferinţă ar arăta încrederea de care se bucură România la Washington, ca aliat şi partener strategic.

0
Tagurile:
Klaus Iohannis, NATO
Tematic
Crimeea a răspuns la comparația Mării Negre cu „lacul NATO”
La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie
Celebru ziarist, mesaj pentru NATO: ”Gavariți vorbe, ca babele pe marginea șanțului”

Загрузка...