Summitul G7, 2018

Pregătiri pentru Summit-ul G7: locul în care puternicii lumii îi decid viitorul

176
În Franța au loc pregătiri intense pentru găzduirea Summit-ului G7 care va avea loc la Biarritz în perioada 24-26 august. Franța deține președinția G7 până la 31 decembrie 2019 și este gazda reuniunii

BRUXELLES, 21 august- Sputnik, Daniela Porovăț. UE va fi reprezentată la întâlnirea G7 de la Biarritz de președintele Consiliului European Donald Tusk și de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, cei doi oficiali fiind pe final de mandat, se arată în comunicatul Consiliului European despre G7.

Aceștia vor purta discuții cu liderii țărilor G7 despre provocările globale în domenii precum economia, politica externă și protecția mediului, punând un accent deosebit pe combaterea inegalităților.

Este probabil ca liderii să discute chestiuni urgente de politică externă și de securitate.

Pe lângă țările G7, vor fi invitate să participe la dezbateri și la negocieri și alte țări, în special țările africane.

Anunțul oficial informează că Summitul G7 ”va reprezenta o oportunitate pentru UE de a apăra ordinea bazată pe norme și organizațiile sale, aceasta fiind cea mai bună abordare pentru guvernanța globală”.

Franța este gazda reuniunii întrucât deține președinția G7 până la 31 decembrie 2019. ”În timpul președinției sale a G7, Franța va avea drept obiectiv combaterea cauzelor profunde ale inegalității”, se spune în comunicat.

Aceeași sursă menționează că președinția franceză a G7 se va concentra pe cinci priorități în lupta împotriva inegalității:

  • ”combaterea inegalităților de șanse
  • combaterea inegalităților legate de degradarea mediului
  • securitatea și combaterea terorismului
  • combaterea inegalităților prin dezvoltarea digitală și inteligența artificială
  • combaterea inegalităților printr-un parteneriat reînnoit cu Africa”.

Ce este summitul G7

Summitul G7 este un forum care joacă un rol important în conturarea unor răspunsuri globale la provocările globale, completând coordonarea economică globală asigurată de G20.

Acesta reunește lideri din UE și din următoarele țări: Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii.

Acest summit urmează summitului G7 de la Charlevoix, Canada, care a avut loc în luna iunie.

UE în calitate de membru G7

În 1977, reprezentanții Comunității Europene de atunci au participat prima oară la summitul de la Londra. Inițial, rolul UE era limitat la domeniile pentru care aceasta avea competențe exclusive, dar acest rol a crescut în timp.

UE a fost inclusă treptat în toate discuțiile politice de pe agenda summitului și, începând cu summitul de la Ottawa (1981), a luat parte la toate sesiunile de lucru ale summitului.

UE are toate responsabilitățile asociate calității de membru. Comunicatul summitului are forță politică obligatorie pentru toți membrii G7.

Președinția prin rotație este asigurată după cum urmează: Japonia în 2016, Italia în 2017, Canada în 2018, Franța în 2019 și SUA în 2020.

176
Tagurile:
Summitul G7, G7
Медведь

Cazul ursului Arthur a ajuns în atenția Comisiei Europene

3
(reînnoit 13:22 11.05.2021)
Comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevicius, a declarat ieri că analizează acuzațiile aduse de ONG-uri cu privire la uciderea unui urs într-o zonă protejată din România

BRUXELLES, 11 mai – Sputnik. Cazul ursului Arthur a ajuns și la urechile Comisiei Europene, după ce a făcut valuri nu doar în media din România, ci și din întreaga lume.

„Serviciile mele cercetează detaliile acestui caz, pe care îl urmărim foarte atent”, a declarat comisiarul pentru mediu în timpul unei audieri la Comitetul pentru mediu al Parlamentului European.

Interesant că interpelarea la adresa comisarului  venit din partea europarlamentarului român USR Nicolae Ștefănuță, deși cazul îl implică indirect și pe președintele Klaus Iohannis prin legăturile pe care acesta le are cu familia prințului de Lichtenstein care a ucis ursul.

„Am încredere că autoritățile române investighează acest incident în cele mai mici detalii”, a adăugat comisarul Virginijus Sinkevicius.

Vara trecută, Comisia Europeană a avertizat în mod oficial România - într-o etapă preliminară a procedurii de infringement - că trebuie să se conformeze directivelor europene în materie de mediu și să prezinte planuri de conservare pentru ariile sale protejate.

Pe de altă parte, Direcția Națională Anticorupție a început o anchetă penală în cazului ursului Arthur. Și anume, DNA a demarat o anchetă in rem cu privire la împușcarea ursului Arthur, considerat cel mai mare urs din Europa. Procurorii DNA au suspiciuni privind fapte de abuz în serviciu cu obținerea de foloase materiale pentru sine sau altul, dar dosarul nu vizează o persoană anume.

Arthur, cel mai mare urs din România, împușcat de un Prinț austriac
© Photo : Agent Green
Arthur, cel mai mare urs din România, împușcat de un Prinț austriac
3
Tagurile:
Urs

Загрузка...
Joe Biden participă la Summitul București 9

La Summit-ul de la București, NATO a anunțat o nouă gogomănie

769
(reînnoit 07:38 11.05.2021)
O nouă aberație lansată de NATO la București, după ce de ani de zile vorbesc, fără dovezi, de ”invazii” și războaie hibride duse de Rusia

BUCUREȘTI, 11 mai – Sputnik. Reprezentanții statelor NATO care au participat la summit-ul de la București, organizat însă online,  au făcut o declarație prin care lansează o nouă aberație despre Rusia. Și anume, că Rusia ”comite acte de sabotaj pe teritoriul NATO”!... SABOTAJ!!!

”Condamnăm actele de sabotaj ale Rusiei pe teritoriul Alianţei, aşa cum au demonstrat exploziile din 2014 de la depozitul de muniţie de la Vrbětice, din Republica Cehă, care constituie o violare gravă a dreptului internaţional”, se arată într-o declarație comună.

Și, mai mult, țările NATO își exprimă îngrijorarea ”faţă de informațiile privind un tipar comportamental similar pe teritoriul Bulgariei, așa cum arată anunţul referitor la investigaţia în curs de la Sofia”.

Deci, dacă în Cehia avem de-a face cu o acuzație negată total de Rusia, referitoare la un incident de acum 7 ani (!), în Bulgaria sunt ”informații” dintr-o investigație în curs!

Cu alte cuvinte, în baza unor acuzații fără susținere, NATO ”condamnă”! Exact cum au făcut SUA și alte țări NATO în Irak, Libia sau chiar Afganistan!

Evident, o temă a fost Marea Neagră, unde ”NATO se confruntă cu ameninţări şi provocări distincte din toate direcţiile strategice”.

”Acţiunile agresive ale Rusiei şi creşterea prezenţei sale militare în vecinătatea imediată a NATO, inclusiv recenta escaladare din Marea Neagră, la graniţele Ucrainei şi în Crimeea anexată ilegal, precum şi activităţile agresive hibride derulate de aceasta, continuă să ameninţe securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională bazată pe reguli”, se arată în documentul semnat la finalul întâlnirii.

Deci, toate acțiunile Rusiei, derulate în cadrul unui exercițiu militar obișnuit pe propriul teritoriu înseamnă ”creşterea prezenţei militare a Rusiei în vecinătatea imediată a NATO” și  ameninţă ”securitatea euro-atlantică şi să conteste ordinea internaţională”.

Pe drept cuvânt te poți întreba dacă asemenea aberații sunt aruncate în spațiul public ca provocări, ca expresii ale unei judecăți cu probleme grave – sau sunt destinate manipulării și prostirii cetățenilor planetei!

Desigur, ”Terorismul rămâne o ameninţare pentru noi toţi”, spune NATO – care totuși nu a explicat ciudatul fenomen al terorismului care a dispărut brusc odată cu pandemia!

Și, evident, ”Războiul hibrid, dezinformarea şi minciuna au ca scop semănarea neîncrederii în societăţile noastre, cu obiectivul final de a șubrezi fundamentul democraţiilor noastre şi de a ne submina unitatea”.

Probabil manifestațiile dure din capitalele europene sau nemulțumirea americanilor, soldată cu ocuparea Capitoliului și acuzațiile de fraudă electorală sunt tot ”război hibrid, dezinformare şi minciună”, marca Rusia și China!

”Instabilitatea de dincolo de frontierele noastre contribuie, de asemenea, la migraţia ilegală. Rămânem vigilenţi, în cadrul Alianţei, astfel încât să ne asigurăm ca Afganistanul să nu redevină un adăpost pentru terorişti”, se arată în declarația comună, fără a se recunoaște că invaziile țărilor NATO în Orientul Apropiat au fost pe cât de nejustificate legal, pe atât de vinovate de criza migrațiilor și de dezastrul unor zone întregi!

Deci, o nouă atitudine scandaloasă, aberantă a unei organizații care, departe de a aduce ”securitate”, este generatoare de tensiuni și chiar conflicte sângeroase, dar și de afectarea echilibrului economic și social al unei părți a planetei. În plus, totul se face pe banii cetățenilor – inclusiv ai românilor, ca un tribut adus bătăușului din cartier.

769
Tagurile:
NATO, summit, Bucuresti

Загрузка...