INF

Avertizare: Testul cu rachete al SUA: cursa înarmărilor - Securitatea globală, în pericol

0
(reînnoit 20:19 20.08.2019)
Comentariul ministrului chinez de Externe întăreşte declaraţiile recente din partea ministerului rus de Externe, care condamna cel mai recent test cu rachete efectuat de SUA în California, implicând o rachetă interzisă anterior de Tratatul INF.

BUCUREŞTI, 20 aug – Sputnik, Doina Crainic. Testul cu rachete de croazieră lansate la sol, efectuat duminică de SUA, ar putea declanşa o nouă cursă a înarmărilor și poate pune în pericol securitatea globală, a declarat ministerul chinez de Externe într-un comunicat.

„Acțiunile SUA vor duce la escaladarea manevrelor militare și vor avea un impact negativ asupra securității regionale și internaționale. Acest lucru confirmă faptul că Statele Unite au intenţionat într-adevăr să elimine restricțiile, să dezvolte rachete avansate și să îşi asigure supremația militară unilaterală, atunci când s-a retras din Tratatul [INF]”, a declarat reprezentantul oficial al ministerului chinez de Externe, Geng Shuang, în cadrul unei conferinţe de presă.

Anterior, astăzi, ministrul adjunct rus de Externe, Sergey Riabkov, a declarat că Moscova dezaprobă testele cu rachete americane de croazieră și a subliniat că Rusia nu poate fi atrasă într-o cursă a înarmărilor.

Pe 18 august, Statele Unite au efectuat cel mai recent test al lor cu rachete în Insula San Nicolas, California. Pentagonul a afirmat că „racheta aflată în test a pornit din lansatorul mobil de la sol și şi-a atins cu precizie ținta după mai mult de 500 de kilometri de zbor”.

Din această lună, Statele Unite au ieşit oficial din Tratatul INF încheiat în perioada Războiului Rece, invocând presupusele încălcări ale acordului din partea Rusiei.

Tratatul a impus celor două țări eliminarea definitivă a tuturor rachetelor balistice și de croazieră lansate la sol cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri.

Rusia a negat în repetate rânduri afirmațiile potrivit cărora ar fi încălcat Tratatul INF și a denunţat faptul că sistemele de apărare ale SUA instalate în Europa includ lansatoare capabile să lanseze rachete de croazieră cu raze de acţiune interzise în acord.

0
Tagurile:
pericol, Securitate, SUA, INF
Tematic
Rusia a propus SUA să examineze racheta care a provocat tensiuni în jurul INF
Congresul SUA a publicat proiectul de lege care interzice încălcarea INF
SUA au testat o rachetă interzisă de INF

Загрузка...