Merkel și Trump

Ceartă între aliați. Conflict comercial UE-SUA pe taxele vamale

97
UE va lovi SUA cu tarife de 35 de miliarde de euro dacă SUA impozitează importul de mașini, spune comisarul european pentru concurență.

BRUXELLES, 24 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. De la alegerea lui Donald Trump în 2016, Guvernul SUA a urmărit o politică prin care încearcă să răstoarne balanța comercială, presupus disproporționată, cu parteneri precum China, Japonia și UE, spune Sputnik Internațional

UE și-a revelat însă planul de contra-ofensivă împotriva taxelor suplimentare pentru mașinile europene pe care le dorește SUA: o impunere de tarife vamale de până la 35 de miliarde de euro pe bunurile importate din SUA.

Cecilia Malmstrom, comisarul european pentru comerț, a spus în fața unei comisii din Parlamentul European că ”nu vom accepta un comerț controlat, cote sau restricționări voluntare de exporturi, iar, dacă vor fi tarife, vom avea și noi o listă de reechilibrare”.

Comisarul european a indicat că planurile în acest sens au fost deja ”pregătite” pentru impuneri de 35 de miliarde de euro. Totuși, ea a spus că speră că nu vor fi necesare.

Comentariile au venit ca urmare a declarațiilor lui Trump că Washington va impune tarife pe importul de mașini și de componente despre care Trump afirmă că sunt o amenințare la adresa ”securității naționale”.

Totuși, planul a fost lăsat în așteptare, în timp ce negocierile comerciale cu UE și cu Japonia au fost reluate.

Malmstrom a spus că salută amânarea, dar a adăugat că idea că importurile de mașini din UE ar putea fi considerate o amenințare la adresa securității naționale a SUA este „absurdă”.

Ea a explicat că în timp ce se desfășoară negocierile pentru a ușura procesul prin care să se vadă că bunurile ating standardele UE și, respectiv, ale SUA, SUA încă solicită ca mărfurile agricole să fie incluse în acordul comercial, ceea ce UE nu va accepta.

Este de așteptat că Organizația Mondială a Comerțului va lua o decizie în septembrie privind dimensiunea sancțiunilor pe care Washington le poate impune din cauza subvențiilor europene pentru Airbus, producătorul european de avioane, privind încălcarea taxelor față de rivalul său ameircan, Boeing.

Tarifele vin ca urmare a tendinței administrației Trump de a adopta măsuri protecționiste ca răspuns la ceea ce consideră a fi balanțe comerciale incorecte.

Guvernul SUA deja și-a direcționat războiul comercial împotriva Chinei, despre care pretinde că își folosește industria tehnologică, în special firme precum gigantul din telecomunicații Huawei, pentru a spiona în folosul Partidului Comunist Chinez.

97
Tagurile:
SUA, UE, Conflict

Die Welt: Bananele ar putea dispară din consum

0
(reînnoit 18:45 13.04.2021)
Omenirea ar putea rămâne fără banane din cauza ciupercilor din sol extrem de infecțioase, scrie Die Welt.

CHIȘINĂU, 13 apr – Sputnik. Boala Tropical Race 4 (TR4) a început să se răspândească activ în Asia și Australia pe parcursul secolului XX, dar, în 2019, a fost descoperită pentru prima dată în America de Sud – principalul furnizor de banane din lume.

Potrivit expertului în fructe al companiei de marketing AMI Ursula Schockemöhle, în Columbia și Honduras au fost închise deja primele plantații. Ea a menționat că boala nu este susceptibilă la acțiunea substanțelor chimice, motiv pentru care solurile infectate vor fi scoase din funcțiune cel puțin 30-40 de ani.

Se remarcă faptul că TR4 afectează în principal soiul Cavendish, exportul căruia acoperă 95% din comerțul mondial de banane.

Experții avertizează că chiar și o mică particulă de sol infectat pe talpa fermierului poate duce la răspândirea infecției. În plus, ei au explicat că boala se răspândește rapid deoarece plantele transmit între ele unele și aceleași gene.

"Florile de gen masculin ale plantei sunt sterile, iar florile de gen feminin formează fructe fără polenizare. Cavendish se reproduce asexuat, prin butășire", subliniază experții.

Potrivit oamenilor de știință, în natură nu există un soi atât de bogat în recoltă ca Cavendish. În plus, în multe țări din Asia, Africa și America, aceste fructe sunt la fel de importante ca cartofii și orezul în dieta zilnică.

"Dacă considerăm că populația Pământului este mai mare de șapte miliarde de oameni, atunci o creștere a cererii populației în creștere a țărilor în curs de dezvoltare în ceea ce privește produsele alimentare reprezintă principalul motiv pentru creșterea producției de banane", a declarat Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite.

În acest fel, omenirea poate pierde nu doar un produs alimentar gustos, ci și unul necesar.

0
Tagurile:
Banana

Загрузка...
Флаг Евросоюза в главном здании Совета Европы в Страсбурге

UE a pregătit un pachet de sancțiuni împotriva Turciei

0
Uniunea Europeană a pregătit un set de măsuri împotriva Turciei, printre care și sancțiuni, în cazul în care autoritățile de la Ankara își vor continua “politica agresivă”.

BUCUREȘTI, 13 apr – Sputnik. Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe din Franța, Clément Beaune, a declarat că Uniunea Europeană a elaborate un set de măsuri, inclusiv sancțiuni împotriva Turciei, care vor fi aplicate în cazul în care Ankara își va continua politica agresivă.

“Nu ne dorim o escaladare, însă ne apărăm interesele. Turcia trebuie să fie cea care să spună dacă este dispusă să transmită semnale de detensionare. Am menționat un șir de situații unde această influență (a Turciei n.r.) se manifestă, - Estul Mediteranei, Libia, Siria. Am văzut și alte operațiuni în jurul Caucazului în ultimele săptămâni”, a declarat Beaune marți, răspunzând la întrebările Adunării Naționale a Franței.

Acesta a menționat că Turcia trebuie să aleagă ce poziție va ocupa. “Va alege detensionarea sau va rămâne pe aceste poziții agresive. Atunci Europa va fi gata să răspundă. Am pregătit un șir de măsuri, inclusiv sancțiuni, care vor fi aplicate, dacă va fi necesar”, a subliniat el.

Totodată, potrivit demnitarului francez, în ultimul timp au existat și semnale pozitive din partea Turciei, printre care retragerea navelor turcești din apele teritoriale ale Greciei și Turciei, reluarea negocierilor cu Grecia – pentru prima data în ultimii cinci ani, precum și negocierile care vor avea loc în problema Ciprului.

“Le tratăm ca niște semnale pozitive. Însă există și o înrăutățire. Ați menționat retragerea Turciei din Convenția de la Istanbul, iar noi am condamnat acest lucru. Ați vorbit despre presiunile politice asupra partidelor de opoziție. Acestea, desigur, sunt niște pași într-o direcție greșită. Din aceste motive am decis să păstrăm presiunile”, a spus Clément Beaune.

0
Tagurile:
sancțiuni, Uniunea Europeană, Turcia
Tematic
Turcia a arestat 10 amirali în retragere care s-au opus proiectului „Canal Istanbul”
Rusia suspendă cursele charter spre Turcia
Cum Turcia își consolidează pozițiile în spațiul ex-sovietic

Загрузка...