Ursula von der Leyen

România, pusă la colț de Juncker: Nu vom avea comisar european

1461
După ce Jean-Claude Juncker, încă președinte al Comisiei Europene, s-a opus numirii unor comisari interimari din partea României și Estoniei, s-a găsit și modalitatea de a bloca trimiterea lor în funcție

BRUXELLES, 18 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Nominalizarea lui Ioan Mircea Pașcu în locul Corinei Crețu ca și comisar european până la 1 noiembrie când își intră în pâine noua Comisie Europeană a fost blocată din motive procedurale deoarece nu s-au constituit toate comisiile din Parlamentul European. Votul pentru comisarul României și al Estoniei, ai căror reprezentanți și-au dat demisia după ce au fost aleși ca membri ai Parlamentului European, trebuia să aibă loc astăzi.

Dar motivele procedurale par doar modalitatea prin care să i se facă pe plac lui Juncker, care s-a opus de la bun început ocupării acestor posturi, invocând că ar dori să facă economie la buget și ocupând posturile cu alți comisari deja existenți în Comisie. Juncker a inițiat pe 19 iunie chiar și o propunere de act normativ în acest sens, dar a fost respinsă de Consiliul European, lăsând deschisă posibilitatea ca România și Estonia să își trimită totuși reprezentanții în Comisie pe perioada celor câteva luni până la instalarea noului Executiv european.

Iohanni și Dăncilă au căzut chiar de acord cu persoana lui Ioan Mircea Pașcu, susținându-l împreună pentru a deveni comisar european. Dar sforile trase la nivel european nu țin seama de înțelegerile de la București, așa că România a rămas pe dinafară. Desigur, un vot s-ar putea da în acest sens în septembrie, la reluarea activității în Parlamentul European, dar atunci se va pune problema oportunității: să mai numești un comisar european pentru mai puțin de două luni va părea un gest forțat.

Așa că Juncker a câștigat partida, dând cele două portofolii unor apropiați de-ai săi. Astfel, portofoliul Politicii Regionale, deţinut anterior de Corina Creţu, a fost preluat de comisarul în funcție pentru Politică de Vecinătate şi Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Acesta din urmă a mai fost comisar pentru Politică regională în precedenta Comisie Europeană, argument invocat acum pentru preluarea acestor atribuţii. La fel, portofoliul comisarului Andrus Ansip, Piaţa Unică Digitală, a fost preluat de către comisarul în funcție pentru Uniunea energiei şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Maros Sefcovic.

Oricum, Juncker își pregătise terenul și în cazul în care era obligat să îi accepte pe Pașcu și pe Kadri Simson (din partea Estoniei), găsind formula de a le da mandate fără portofoliu, adică un fel de comisari formali fără putere de decizie și fără activitate concretă.

1461
Tagurile:
Jean Claude Juncker, România, comisar european
Proteste în Belarus

Poze: A doua noapte de proteste în Belarus - o persoană a murit

238
(reînnoit 07:20 11.08.2020)
Oamenii au ieșit pe străzile capitalei Belarusului și în alte orașe pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatul alegerilor prezidențiale.

CHIȘINĂU, 11 aug - Sputnik. Acțiuni de protest neautorizate în mai multe regiuni ale Belarusului, care s-au desfășurat și a doua zi după alegerile prezidențiale, s-au încheiat către miezul nopții, scrie Sputnik Беларусь. Potrivit RIA Novoti, în Minsk situația s-a calmat abia către ora 3 dimineața.

​Luni, belarusii au organizat din nou mitinguri în diferite orașe pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele ultimelor alegeri prezidențiale. Acțiunile stradale au avut loc în toate centrele regionale ale republicii.

Протесты в Минске в понедельник
© REUTERS / VASILY FEDOSENKO
Proteste în Belarus

Cele mai mari proteste au avut loc la Minsk. Oamenii au ieșit pe străzile capitalei belaruse pentru a-și exprima nemulțumirea față de rezultatele campaniei electorale. Forțele de ordine erau pregătite pentru acest lucru și au scos echipamente speciale și vehicule către monumentul „Minsk - Orașul Erou” și Palatul Sporturilor.

Задержания в Минске в понедельник
© REUTERS / VASILY FEDOSENKO
Proteste la Minsk

Potrivit Sputnik Беларусь, primele arestări au avut loc pe bulevardul Pobediteley. Forțele de ordine au reținut trecători obișnuiți pe străzi. Numărul persoanelor din centru a scăzut, dar au început să apară rapoarte că tulburările au început treptat în diferite districte din Minsk. În unele locuri, au escaladat în confruntări cu poliția.

Протесты в Минске в понедельник
© REUTERS / VASILY FEDOSENKO
Proteste la Minsk

Șoferii au blocat accesul la locul demonstrației cu vehicule, iar protestatarii au construit baricade. Au fost folosite garduri metalice, paleți din lemn, cutii de gunoi și cărucioare alimentare.

Manifestanții au scandat sloganuri anti-guvernamentale, au aplaudat și au aprins fumigene. Forțele de ordine au folosit grenade sonice, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor. Ambulanțele au ajuns pe locurile de protest.

​Reprezentantul oficială al Ministerului Afacerilor Interne din Belarus, Olga Chemodanova, a declarat, luni seară, că un bărbat a murit în timpul revoltelor din Minsk. Incidentul a avut loc în timpul unui miting de protest neautorizat la intersecția dintre Bulevardul Pușkin și strada Pritytsky. Acolo, protestatarii au construit baricade din ghivece di n beton pentru flori pentru a bloca traficul.

Alegerile prezidențiale din Belarus au avut loc duminică. Potrivit CEC, actualul șef al statului, Alexander Lukașenko, învinge cu un rezultat de 81,35%, urmat de Svetlana Tikhanovskaya cu 8%. Protestele neautorizate au început în mai multe orașe în același timp.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

238

Загрузка...
Donald Trump

Știrea nopții: incident armat la Casa Albă Trump scos de Secret Service! Video inedit!

220
Preşedintele Donald Trump a fost scos din conferinţa de presă la Casa Albă de agenţi ai Secret Service însărcinați cu protecţia sa, agenții ”tocmai au împuşcat o persoană în afara Casei Albe”

BUCUREȘTI, 11 aug – Sputnik. Incident de securitate la Casa Albă - preşedintele Donald Trump a fost scos din conferinţa de presă la Casa Albă de agenţi ai Secret Service însărcinați cu protecţia sa.

Trump a revenit în scurt timp, anunțând că agenții ”tocmai au împuşcat o persoană în afara Casei Albe”.

Foarte calm și stăpân pe sine, Trump a spus că respectivul ”este în drum spre spital” și că fusese împuşcat ”din câte am înţeles, în afara zidului Casei Albe”.

Trump a explicat că Serviciul Secret l-a dus în Biroul Oval timp de câteva minute,”până când perimetrul a fost securizat”. .

Incidentul „s-ar putea să nu fi avut vreo legătură cu mine”, a declarat Trump jurnaliștilor. În ultimele luni, în capitala SUA s-a înregistrat un vârf al violenței armelor în urma protestelor anti-poliție declanșate de moartea lui George Floyd.

Întrebat de un ziarist dacă a fost afectat de incident, Trump a răspuns cu același calm – ”Par eu afectat?”

Potrivit mai multor reporteri, incidentul a avut loc pe 17 Street NW și pe Avenue Avenue, în apropierea clădirii de birouri Executive Old, transmite Russia Today

Donald Trump şi-a continuat conferinţa de presă pe temele curente – legate de pandemie şi de economia SUA.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

220
Tagurile:
Donald Trump, Casa Albă

Загрузка...
Profesor la școală

MEC liber la angajarea ”pe pile” cu concurs la nivelul școlii?

0
Instituția condusă de Monica Anisie face ceea ce a moștenit de ani de zile: pune presiune pe directorii unităților de învățământ și dă ultimatumuri.

Cu o lună înainte de începerea noului an școlar, Ministerul Educației și Cercetării, ocupat cu scenariile, s-a gândit să ia taurul de coarne. Evident, în stilul instituției și al sistemului, adică hei rupist și fără cap, să vadă lumea că se lucrează. Și că, evident, situația e dezastruoasă în teritoriu, nu la centru, adică peștele nu se strică de la cap, ci de la coadă.

Mai exact, inspectoratele școlare județene au dat un ultimatum școlilor pentru transmiterea la centru a datelor despre câți elevi încap fizic în școală și de câte cadre didactice sau norme didactice ar fi nevoie pentru acoperirea tuturor claselor.

Măsura vine după ce a fost susținut examenul de titularizare, că așa e la noi, se pune căruța înaintea boilor.

Nu contează, în sistem mulți muncesc și nu gândesc, pentru că, nu-i așa? Ordinul se execută, nu se discută.

Directorii unităților de învățământ trebuie să completeze un document cu numărul de spații necesare pentru elevii care nu încap în noua configurație cu distanțare fizică de 1 metru, numărul de norme didactice necesare – în condițiile în care se știa că există deficit de personal în învățământ, mai ales la nivel de București – precum și numărul de posturi suplimentare necesare pentru învățători și pentru educatori.

Și acum, câteva întrebări – la care nu am pretenția că vreun oficial va răspunde măcar pentru sine: problema deficitului de cadre didactice este veche de ani de zile, deci de ce nu s-au luat măsuri înainte de examenul de Titularizare – adică să scoată mai multe posturi la concurs?

Evident, răspunsul poate deriva din problema numărul doi: lipsa spațiilor.

Institutul Național de Sănătate Publică, precum și Ministerul Sănătății nu au publicat încă normele pe care școlile trebuie să le respecte astfel încât copiii să fie în siguranță la școală.

Nu-i nimic, nu-i așa? Trăim în țara în care reparăm trenul cu o creangă de copac, de ce nu am putea face și educație cu minimul necesar?

Din ce bani vor fi plătiți profesorii nou angajați în sistem? Are MEC garanția că nu se va umple sistemul de necalificați?

Pot fi părinții liniștiți că ai lor copii vor face ore cu personal didactic calificat și nu cu cine se nimerește? Evident că nu.

Se dă liber, în acest fel, la angajarea pe pile, cu concurs de titularizare pe un an la nivelul colii, dând posibilitatea astfel ca directorii de unități de învățământ să își ”plătească” astfel niște datorii angajând pe cine vor ei – calificat sau nu?

Cât de mare va fi compromisul educațional pe care sistemul îl va face în acest an?

Evident, întrebările pot continua… Dar are rost?

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

0
Tagurile:
Ministerul Educației

Загрузка...