Annegret Kramp-Karrenbauer Ursula von der Leyen Angela Merkel

Urzeala Tronurilor? Merkel i-a oferit un dar otrăvit succesoarei sale

289
Numirea neașteptată a lui Annegret Kramp-Karrenbauer ca noul ministru al Apărării din Germania poate fi lovitura care să-i încheie cariera sau un complot politic de salvare al lui Merkel pentru a menține controlul asupra partidului

BRUXELLES, 18 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Germanii au fost pe drept cuvânt bulversați când Kramp-Karrenbauer, care conduce acum CDU-ul lui Merkel (Uniunea Creștin Democrată), a fost aleasă de cancelar să o înlocuiască pe Ursula von der Leyen care a părăsit postul de ministru al Apărării pentru a deveni președintele Comisiei Europene, scrie RT în ediția electronică

Annegret Kramp-Karrenbauer, cunoscută cu prescurtarea AKK, nu are expertiză notabilă în afaceri militare și chiar a spus că nu caută un post în cabinetul lui Merkel deoarece vrea să se concentreze pe revitalizarea CDU. Numirea a făcut imediat breaking news și a ridicat întrebări.

Postul prestigios îi oferă noi orizonturi politice lui Kramp-Karrenbauer în timp ce îi presară drumul cu pericole care îi pot distruge cariera, a spus pentru RT Dr. Werner Patzelt, șeful catedrei de științe politice de la Universitatea de Tehnologie din Dresda.

Potrivit lui Patzelt, a prelua frâiele ministerului Apărării va fi ”o binecuvântare amestecată” pentru șefa CDU. Nominalizarea înseamnă că AKK ”nu mai este limitată la rolul ei de președinte de partid aproape fără putere. Ea are acum o tribună politică”.

”Scaunul ejector” al politicii germane

El a avertizat, totuși, că a conduce Bundeswehr este ”una din cele mai periculoase poziții politice” în țară, avertizând că chiar și un singur scandal i-ar putea termina ambițiile politice. Cunoscut ca ”scaunul ejectabil” al politicii germane, postul a adus ruina politică pentru numeroși foști miniștri care aveau speranțe mari să devină cancelari.

Annegret Kramp-Karrenbauer Ursula von der Leyen
© AFP 2020 / AXEL SCHMIDT
Annegret Kramp-Karrenbauer Ursula von der Leyen

Dar în ciuda pericolelor acestui post, numirea este văzută ca o mișcare deșteaptă a lui Merkel, care pare să o indice pe AKK drept viitorul cancelar al Germaniei. Îi oferă noii șefe a CDU ”condiția ideală să conducă noul guvern format în caz de victorie”, a spus pentru RT Vladislav Belov, directorul adjunct al Institutului Europei din cadrul Academiei Ruse de Științe.

”Este jocul lui Merkel. Ea i-a oferit lui AKK același model pe care l-a avut și Merkel – experiență în munca guvernamentală care va fi luată în considerare în cadrul campaniei electorale: nimeni nu va putea să o critice pentru lipsa experienței guvernamentale”, a spus Belov.

O șansă pentru viitorul cancelar

Cu dubiile care se ridică privind starea de sănătate a lui Merkel, faptul de a o avea pe AKK într-o poziție guvernamentală solidă ”poate fi cea mai bună cale de pregătire a unei tranziții de putere”, crede Patzelt, fiind de acord că ar fi mai greu pentru rivalii din CDU să i se opună lui AKK să prea funcția de cancelar dacă ea a avut deja experiență guvernamentală la vârf.

Oricare ar fi motivele numirii, AKK probabil va menține status quo-ul, a prezis Patzelt, adăugând că nu există motive de a crede că ea va schimba abordarea distantă față de Rusia, practicată și de predecesoarea ei. Dar, în timp ce nu este de așteptat să adopte a atitudine înverșunat anti-rusească, spre deosebire de predecesoarea ei, AKK este o partidă ”curată” cu ”o moștenire complicată” de rezolvat, avertizează Belov. 

AKK va fi însărcinată cu a lua un număr de decizii cheie pentru forțele armate germane, incluzând achiziția de arme noi și impulsionarea recrutărilor. Până acum se știe prea puțin despre intențiile lui AKK ca ministru al Apărării germane sau cum se va descurca.

”Va trebui să avem o atitudine de tipul așteptăm și vedem”, a spus Patzelt.

289
Tagurile:
Angela Merkel, Germania, CDU
The US and EU flags, top left and right, fly in separate directions at the European Council building in Brussels

UE, demers fulminant contra politicii și tupeului SUA! România, ca de obicei, e pe invers!

59
(reînnoit 08:12 15.08.2020)
Doar 3 state UE, printre care și România, NU au semnat o notă de protest trimisă la Washington de 24 din cele 27 de state UE, față de presiunile SUA asupra proiectului Nord Stream 2. Iohannis, Orban și Aurescu NU au spus nimic despre asta!

BUCUREȘTI, 15 aug – Sputnik. Publicația germană Die Welt publică o știre de senzație: 24 din cele 27 de ţări membre UE au transmis o notă de protest Statelor Unite faţă de presiunile exercitate asupra proiectului Nord Stream 2 - ca o încălcare a dreptului internațional.

Cotidianul german scrie în ediția online de vineri, 14 august, că pe 12 august s-a făcut  o intervenție diplomatică lan Departamentul de Stat al SUA cu privire la sancțiunile SUA vizând gazoductul Nord Stream 2.

”24 de state membre au luat parte la intervenția diplomatică, care a avut loc prin videoconferință”, au declarat surse diplomatice UE pentru ”Die Welt”

Potrivit cotidianului german, protestul european împotriva imixtiunii SUA „a primit în mod neașteptat un sprijin puternic”, iar comentatorii subliniază că deși construcția conductei între Rusia și Germania a fost criticată de multe țări europene, în cazul de față Uniunea Europeană a arătat ”un acord de anvergură pentru a respinge interferențele americane”.

Washingtonul a replicat că nu acceptă dominaţia energetică a Rusiei, o idee exprimată și de Donald Trump în repetate rânduri. ”E normal ca Germania să facă afaceri cu Rusia, comerț – dar eu NU consider Energia comerț!”, a spus Trump.

Problema este care sunt cele 3 țări europene care NU au participat la demersul european contra politicii de imixtiuni a Washingtonului? Este România printre ele, demonstrând o fidelitate față de SUA până la pierderea deciziei suverane în interes propriu?

Răspunsul pare a fi da! Din surse diplomatice, cele 3 țări care au făcut notă discordată sunt Polonia, Lituania și… România!

Deci, din nou România s-a situat în afara trendului european – iar Iohannis, Orban și Aurescu, cei care au decis asta, NU au spus nimic! Oare va reacționa cel puțin Opoziția? Probabil că da, cu excepția PSD Ciolacu.

Întrebarea vine firesc: care este interesul României să se fie în afara demersului UE? După ce face tot ce poate pentru a strica relațiile cu China și Rusia?  Ce avantaje oferă SUA în schimb? Deocamdată oferă doar… facturi și încălcări flagrante ale suveranității naționale, prin imixtiuni directe în politica internă de la București. (vezi cum a certat ieri ambasadorul SUA Parlamentul român că nu a dat niște legi pe care el le-ar fi cerut!)

Reamintim că Germania, care deţine Preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a respins  ameninţările Administraţiei Donald Trump în privința proiectului Nord Stream 2.

”Niciun stat nu are dreptul de a dicta Uniunii Europene politica energetică - iar aceste acţiuni (ale SUA, n.n.) nu vor avea succes - sancţiunile asupra partenerilor sunt în mod clar un pas pe un drum greşit”, a declarat marți Heiko Maas, ministrul german de Externe, în cursul unei întâlniri cu șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, la Moscova.

De asemenea, Heiko Maas a subliniat că în mandatul Germaniei în fruntea UE se va încerca să se consolideze suveranitatea Uniunii Europene.

”Europa are valori şi interese - dacă ne sunt afectate interesele, atunci vom aduce în discuţie acest lucru”, a declarat Heiko Maas.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

59
Tagurile:
România, Nord Stream 2, SUA, UE, Europa

Загрузка...
Proteste în Minsk

UE nu recunoaște alegerile și impune sancțiuni Belarusului

198
(reînnoit 22:18 14.08.2020)
Uniunea Europeană nu recunoaște alegerile din Belarus și va introduce sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de violențe asupra protestatarilor și de falsificarea alegerilor.

CHIȘINĂU, 14 aug – Sputnik. Miniștrii Afacerilor Externe ale statelor Uniunii Europene au decis în unanimitate să introducă sancțiuni împotriva Republicii Belarus, a anunțat ministrul de Externe al Slovaciei, Ivan Korcok în contul său de Twitter.

Potrivit acestuia, restricțiile individuale vor viza pe cei care sunt responsabili “de violențe asupra protestatarilor pașnici și de falsificarea alegerilor”.

La rândul său, Reprezentantul Înalt al UE pentru Afacerilor Externe și Politica de Securitate Comună, Josep Borrell, a anunțat în contul său Twitter că Uniunea Europeană nu recunoaște rezultatele alegerilor din Belarus.

“Începe acțiunea de sancționarea a celor care sunt responsabili pentru violențe și falsificări”, a adăugat politicianul.

198
Tagurile:
Uniunea Europeană, Belarus
Тема:
Proteste în Belarus
Tematic
CEC din Belarus a anunțat rezultatele finale ale alegerilor prezidențiale
Tihanovskaia anunță crearea unui Consiliul pentru preluarea puterii în Belarus
Belarusul i-a transmis Rusiei pe cei 32 de ruși

Загрузка...